Vaske parkett og laminat

Ettminutts-regelen er genial

Forebygger stygge riper og alvorlige fuktskader.

UNNGÅ TABBEN: Om du bruker alt for våt mopp når du vasker gulvet kan du risikere å skade det. Video: Linn Merete Rognø / Storyblocks. Vis mer
Publisert

Det er ingen nyhet at jevnlig rengjøring er det som kreves for å holde gulvet fritt fra smuler, hybelkaniner og annet rusk og rask som vi ofte drar med oss inn i huset.

Men visste du at flere faktisk vasker gulvet mer møkkete enn utgangspunktet?

Og det som er enda verre:

En av de vanligste gulvvask-tabbene som svært mange av oss begår, kan forårsake varige, kostbare skader.

Ikke dropp forarbeidet

En gulvvask behøver ikke å ta særlig lang tid hvis du passer på å holde det noenlunde rent gjennom uka. Men slurver du med forarbeidet, skaper du sannsynligvis mer arbeid for deg selv:

- Det som skjer om du begynner rett på med å vaske gulvet med fuktig mopp og såpe, er at du gnir støvet ned i materialet, og dermed blir gulvet mer skittent, sier Vibeke Scavenius, kommunikasjonsleder hos CityMaid.

Skal du få gulvet skikkelig rent, er det nemlig nødvendig å ta en «tørrvask» først, ifølge eksperten.

Det vil si å støvsuge, eller gå over gulvet med en tørrmopp, opplyser Scavenius.

Tørrvask er også noe Anders Kirkelund, teknisk rådgiver hos Tarkett, anbefaler

- Hvis du ikke fjerner løse partikler før du starter med «våtvask», vil smusspartiklene kunne klebe eller sette seg mer fast til overflaten ved oppfukting, sier Kirkelund.

Strukturerte overflater på gulvene er spesielt utsatt, på grunn av de små fordypningene eller forhøyningene hvor partiklene samler seg rundt og nedi, ifølge eksperten.

Det vil kunne gjøre det vanskeligere å fjerne dette i etterkant ved framtidig rengjøring, slik at det heller bygger seg opp mer «skitt» på overflaten, opplyser Kirkelund videre.

Tom Erik Rudberg, teknisk rådgiver hos Kährs Norge AS, støtter de to ekspertene:

- En annen god grunn til å støvsuge før vask, er at grus, sand og annen skitt vi tar med oss inn i huset, vil kunne lage riper i gulvet dersom vi drar dette rundt på overflaten med en våt mopp, sier Rudberg.

La den hvile før vask

Når du har gjennomført tørrvasken, bør du likevel ikke følge opp med å dra en klissvåt mopp over gulvet, advarer de tre ekspertene.

Men å bruke for mye vann ved gulvvask er en av de vanligste tabbene mange av oss begår. Det kan forårsake store, varige skader i gulvmaterialet.

- Dersom du vasker for vått, vil ikke vannet fordampe, men heller trekke ned i gulvet eller legge seg som striper på toppen, sier Scavenius.

- Bruker du for mye såpe, vil det gjøre at gulvet etter hvert får en film med såpe som gjør gulvet enten seigt eller fettet, legger hun til.

Men å beregne hvor bløt og oppvridd en klut, fille eller mopp bør være, kan være vanskelig å bedømme, påpeker Kirkelund.

- Vi beskriver alltid «godt oppvridd», men hva dette faktisk betyr for nettopp deg, kan bety noe annet for en annen person. Derfor hender det ofte at folk vasker «for vått» hjemme, sier han.

Her har Scavenius et smart tips:

- For å få moppen perfekt fuktet med vann, kan du forfukte moppen i rent vann under springen. Vri moppen godt opp, brett den i to og legg den i en tørr bøtte eller på benken i cirka 30 minutter før du skal benytte den.

Mens moppen får hvile seg, kan du støvsuge eller gjøre andre ting i mellomtida, foreslår hun.

- Når du så skal vaske gulvet, er moppen tørr på utsida, med en fuktig kjerne. Da trenger du bare et lett trykk med foten på moppen når du vasker gulvet, så blir det akkurat passe fuktig, forklarer Scavenius, som anbefaler å benytte mikrofibermopp.

Tørt innen 60 sekunder

Har du brukt en større mengde vann på gulvet, er det viktig å tørke det godt med en tørr og ren fille, mopp eller håndkle for å unngå overflateskader på et fuktsensitivt gulv, som parkett, laminat eller andre treverksbaserte gulvtyper, understreker Kirkelund.

- Derfor har vi i gulvbransjen satt ettminutts-huskeregelen, sier han.

Det vil si:

Overflaten bør være tørr innen 60 sekunder etter at du har vasket over den med en fuktig mopp.

Ettminutts-regelen er veldig grei å forholde seg til, mener Rudberg.

Han anbefaler følgende test for å sjekke om moppen er passe fuktig:

Start med å vaske over gulvet i et hjørne. Er hjørnet tørt innen 60 sekunder, er moppen passe våt til å vaske resten av gulvet med.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer