Ettroms stiger dobbelt

Jo mindre leilighet, jo større prissstigning - men også større prisnedgang når boligmarkedet forandrer seg. Du har kanskje ant det, til og med erfart det, og nå har forskere slått det uomtvistelig fast.

Publisert
Sist oppdatert
OBOS-leiligheter 1991 - 2002*
 1- roms2-roms3-roms4-roms5-roms
Prisøkning i prosent346270270246190
Tallene er ikke korrigert for konsumprisindeksen. *Tredje kvartal begge år.

Forskerne Erling Røed Larsen og Dag Einar Sommervoll i Statistisk sentralbyrå har sett på prisene på over 10.000 OBOS-leiligheter, som alle ble solgt to ganger i perioden 1991 til 2002.
Ingen tvil om at bolig var en god investering på nitti – tallet. Prisene på alle leilighetene samlet økte med 270 prosent. I samme periode økte konsumprisindeksen med 28 prosent.


Ett-roms leilighetene økte klart mest i pris. I løpet av de 11-årene med hele 346 prosent – nærmere det doble av prisøkningen på 5-roms-leiligheter.

Forskerne har gruppert boligene etter hvor mange rom det er i dem, og ikke etter antall kvadratmeter.

- Antall rom har utslagsgivende betydning for prisutviklingen, men vi fant også at kvadratmeterprisene varierte sammen med prisen på boligene i hver kategori, sier Erling Røed Larsen til DinSide.

Små svinger mest

Like interessant som prisutviklingen over tid, er prissvingningene i perioden. Også her er det forskjeller på store og små leiligheter. Forskernes hovedkonklusjoner er at de minste leilighetene både svinger mest og øker mest i pris

Ettroms stiger dobbelt- Prisene på de minste leilighetene er mer følsomme for konjunkturene enn større boliger, forteller Røed Larsen, og peker på at prisbunnen var lavest for små leiligheter i 1992. De minste leilighetene ligger også øverst i pris i toppåret 2002.

Mamma og Pappa skaper bølger

-Alle våre funn underbygger at det finnes ikke ett boligmarked i en by. I stedet finnes det flere ”undermarkeder”, hvor tilbud og etterspørsel fører til ulik utvikling i prisene, skriver forskerne.


- Investorer, spekulanter, mamma-og pappa-sparere som ønsker å leie ut, og foreldre til studenter som ønsker små leiligheter til poden, skaper et konstant press i etterspørselen etter de minste boligene. Disse leilighetene eies i kortere perioder, og transaksjonsvolumet er høyt. Derfor både stiger og synker prisene raskest i dette markedet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer