Evo DirtDevil

Kan vaskeroboten virkelig virke?

Evo DirtDevil klar til bruk Foto: Øyvind Paulsen
Evo DirtDevil klar til bruk Foto: Øyvind Paulsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens dagens støvsugerroboter med Neato XV 15 i spissen har begynt å bli riktig så gode, var dessverre den eneste vaskeroboten vi har testet så langt en skuffelse:

Scooba 385 satte seg fast selv i små lister, gikk raskt tom for strøm, og det hjalp heller ikke at den både var dyr i innkjøp, og krevde at du brukte en dyr spesialsåpe.

Men siden det er nesten fire år siden, er det på høy tid å gi vaskerobotene en ny mulighet, og på papiret ser dagens testprodukt fra Evo svært spennende ut.

Evo DirtDevil: En automatisk mopper


  • Enkel. I stedet for fylle på vann og såpe, fungerer Evoen som en automatisk våt- og tørr-mopper. Det gjør den langt mer brukervennlig, og ikke minst tryggere å bruke på tregulv som parkett.
  • God batteritid. Den vasker i inntil 3 timer når den er fulladet.
  • Form. Den er firkantet, noe som skal gjøre det lettere å komme til i kantene og i hjørnene.
  • Lydnivå. Den er tilnærmet lydløs, slik at den også kan gjøre jobben når du er i samme rom.
Med i esken ligger det en våtmopp og to tørrmopper. Vi liker også at du fint kan bruke vanlige mikrofiberkluter fra for eksempel Jif. Moppene festes ganske enkelt på det avtagbare dekselet på Evoens underside, og deretter er det bare å synkronisere den med GPS-enheten.


Det er nemlig verdt å merke seg at Evoen mangler en innebygget GPS, noe vi har blitt vant til fra støvsugerrobotene. Med i esken følger det derfor en liten firkantet boks, som roboten trenger for å navigere. Selve GPS-enheten går på batteri, og plasseres ganske enkelt på et bord, benk, eller en vinduskarm i det rommet du skal ha vasket. Å synkronisere de to enhetene er forøvrig svært enkelt, i praksis er det bare å slå på GPS-enheten og Evo-en, og når de to finner hverandre går det blå lyset over fra å blinke til å lyse konstant.

Vi stusser imidlertid over at denne prosessen av og til går raskt, mens den andre ganger kan to to til tre minutter. Noe stort problem er det likevel ikke, vi har aldri opplevd at de ikke har funnet hverandre, så i praksis slår du bare på - og lar enhetene jobbe videre på egen hånd.

Se Evo DirtDevil i aksjon her:

Evo DirtDevil i bruk

Evoen har bare tre knapper på fronten: Av & på, samt en knapp for moppe-modus, og en for våtmoppe-modus. Hvilken bryter du skal trykke på avhenger naturlig nok av om du skal bruke en våt- eller tørrmopp, så dette er selvforklarende.

Slik jobber den:

  • Tørr mopp: I denne modusen går Evo-en kun framover, slik at den tar med seg støv, skitt og hår på sin vei.
  • Våt mopp: I denne modusen jobber derimot Evo-en rykkvis fram og tilbake, i tillegg til at den roterer oftere. Dette øker sjansen for å fjerne flekker på gulvet, og det var jevnt over denne funksjonen vi brukte mest i vår testperiode.

Fordeler

Med en våtmopp fuktet og satt på, starter Evo-en jobben du hater med dødsforakt:

De rykkvise bevegelsene gjør at den får med seg det aller, aller meste av smågrumset som daglig samler seg på et kjøkken- eller stue-gulv i en vanlig barnefamilie. Den beste jobben gjør den imidlertid på helt flate gulv, uten skjøter. Har du dyr i huset er det også greit å vite at den får med seg det verste sølet rundt matskålene.

Vi liker også at Evo-en ikke pleier å sette seg fast. Kombinasjonen av signalene fra GPS-enheten og de innebygde sensorene gjør for eksempel at den bremser ned før den treffer vegger og møbler, samt at den ikke kjører opp på stueteppene. Som vi kjenner fra robotstøvsugerne, trenger du heller ikke å bekymre deg for trappene: Evo-en kjører aldri utfor.

Dette burde vært bedre


Godt inngrodde flekker kan imidlertid utgjøre et problem fordi Evo-en kun gnikker fram og tilbake et par ganger på samme sted. Har ketchup-flekken rukket å stivne vil den altså sjelden få med seg alt.

På vårt flislagte kjøkkengulv med store fugekanter, var det i tillegg en god del smuss som satte seg igjen i fugekantene. Evo-en gjør seg altså klart best når gulvet er helt flatt.

Vi savner også en "spot-knapp" som vi finner på støvsugerne. En slik funksjon hadde gjort det enklere å be Evoen om å vaske på et konkret problemområde, for eksempel ved kjøkkenbenken. Nå må du i stedet la Evo-en gå en hel runde.

Konklusjon

Evo-en passer godt for deg som har et helt flatt og hardt gulv, og er interessert i å bruke den jevnlig. Da vil den nemlig gjøre en god jobb med å få unna de verste gulvflekkene.

Det er også et pluss at du kan bruke den vaskbare våtmoppen, eller engangsklutene som finnes i dagligvarehandelen, siden du da unngår dyre vaskemidler. I så måte er den altså ikke langt unna en femmer på terningen.

Spør du meg om jeg ville kjøpt den selv blir likevel svaret nei. For selv om den gjør en god jobb på parketten, så får den ikke alltid med seg det som havner nede i fugekantene på våre kjøkkenfliser. I tillegg synes vi prisen på 3.490 kroner er litt stiv når GPS-enheten ikke er innebygget, og den ikke har en timerfunksjon. Vi ender derfor på en sterk firer.

Likevel: Har du penger på bok et og et helt jevnt gulv, er Evo DirtDevil definitivt verdt en titt.


Testutstyr lånt av Easyrobot.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer