«Benkebiter», «beltedyr», «munkelus», «skoppetroll», «kaffebiller», «tusselus»; kjært barn har mange navn, men denne krabaten er på folkemunne best kjent som «skrukketroll».
Og selv om skrukketroll ser ut som et insekt, er det faktisk et krepsdyr utstyrt med gjeller; det eneste krepsdyret som lever på land, både utendørs og innendørs.
Men du vil absolutt ikke at det skal flytte inn i boligen din.

Spiser «alt»
Derfor kommer det inn
- Det er rundt 25 arter av skrukketroll i Norge. De klumper seg ofte sammen i grupper, og vi finner dem gjerne under stener, planker eller liknende utendørs. Noen finnes på sandstrender, mens andre bare opptrer i drivhus, forteller Lars Ove Hansen, insektforsker ved Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo.
De kan også krype inn enkelte boliger, via små sprekker, oppover husveggen og inn vinduer, ventiler, luker og andre åpninger.
- I tillegg kan de komme inn i boligen med ting vi tar med oss inn, for eksempel blomsterpotter, sier Hansen.
Oppdager du mange skrukketroll i boligen, så ser du gjerne at de kryper omring, og ellers finner du dem under tepper, dørmatter eller i kriker og kroker.

Krypene skyr denne
- De er vanligvis ute bare når det er mørkt, så da kan de være litt vanskelige å oppdage. Og siden skrukketroll puster med gjeller, må disse være fuktige hele tiden, sier Hansen.
Dermed er det helst i fuktige kjellere du treffer på skrukketroll, opplyser Jørgen Skyrud Danielsen, skadebehandler hos Norsk hussoppforsikring. Her kan de livnære seg på råtne plantemateriale og trevirke:
- Skrukketroll er avhengige av fuktighet for å overleve, derfor trives de best i eldre hus framfor nyere hus, da eldre hus som oftest har høyere luftfuktighet, sier Danielsen.
Kommer de inn i tørre hus, så tørker de raskt inn og dør.

- Man er så desperat!
Kan være tegn på råteskader
Den gode nyheten er at skrukketroll ikke kan gjøre skade på mennesker, dyr eller hus, men de kan være irriterende å ha i boligen.
Og ser du at de opptrer i mengder, er den dårlige nyheten at dette kan være et tegn på at det er for høy luftfuktighet i huset, eller mer alvorlig – råteskader, advarer Hansen.
- Har du skrukketroll i huset selv om huset ikke er spesielt fuktig, kan dette skyldes jordhauger eller annet planteavfall som ligger for nært inntil huset. Flytt i så fall disse, råder forskeren.
En annen dårlig nyhet er at skrukketroll kan gjøre skade på lagret frukt og grønnsaker, og planter til overvintring. De kan også skade småplanter.
På den andre siden, finnes det noe positivt ved at skrukketroll kravler utenfor i hagen:
- Når de er en naturlig del av kretsløpet i naturen og hjelper til med nedbrytningen av råttent plantemateriale, råttent treverk, sopp og alder, opplyser Hansen.

Få vekk tomflaskene!
Få dem ut av huset
Siden skrukketroll i boligen kan være tegn på for luftfuktighet, og et rimelig sikkert tegn på at du må redusere fuktigheten i huset, ifølge de to ekspertene.
- Da kan du installere en avfukter, drenere rundt huset, benytte deg av andre tiltak som fører til et tørrere innendørsklima, sier Hansen.
For å bli kvitt krepsdyrene, kan du støvsuge eller feie dem opp med en kost og få dem ut av huset, tipser Danielsen.
Men for all del: Ikke bruk gift, det er ikke sunt innendørs, understreker ekspertene.
For å holde skrukketroll unna boligen, gjelder i bunn og grunn de samme rådene, opplyser Danielsen:
- Ved å sikre lufteluker og ventiler med netting, samt tette sprekker og åpninger vil du forhindre at skrukketroll forviller seg inn i boligen. Og igjen; å sørge for et tørrere miljø i boligen vil redusere skrukketrollenes mulighet til å etablere seg, tipser han.