Hvordan bli kvitt skrukketroll?

- Få dem ut

Det er det eneste krepsdyret som lever på land – og dukker det opp i hjemmet ditt, kan det tyde på et alvorlig problem.

Skrukketroll er ufarlig for mennesker og dyr, men ser du dem i boligen din, kan det være et dårlig tegn. Video: Linn Merete Rognø / Storyblocks Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Benkebiter», «beltedyr», «munkelus», «skoppetroll», «kaffebiller», «tusselus»; kjært barn har mange navn, men denne krabaten er på folkemunne best kjent som «skrukketroll».

Og selv om skrukketroll ser ut som et insekt, er det faktisk et krepsdyr utstyrt med gjeller; det eneste krepsdyret som lever på land, både utendørs og innendørs.

Men du vil absolutt ikke at det skal flytte inn i boligen din.

Derfor kommer det inn

- Det er rundt 25 arter av skrukketroll i Norge. De klumper seg ofte sammen i grupper, og vi finner dem gjerne under stener, planker eller liknende utendørs. Noen finnes på sandstrender, mens andre bare opptrer i drivhus, forteller Lars Ove Hansen, insektforsker ved Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo.

De kan også krype inn enkelte boliger, via små sprekker, oppover husveggen og inn vinduer, ventiler, luker og andre åpninger.

- I tillegg kan de komme inn i boligen med ting vi tar med oss inn, for eksempel blomsterpotter, sier Hansen.

Oppdager du mange skrukketroll i boligen, så ser du gjerne at de kryper omring, og ellers finner du dem under tepper, dørmatter eller i kriker og kroker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer