- Få den vekk!

- Kan skape råteskader over tid.

UNNGÅ DETTE: Ikke plasser snøen du har måket inntil husveggen. Foto: Celina Stamper
UNNGÅ DETTE: Ikke plasser snøen du har måket inntil husveggen. Foto: Celina Stamper Vis mer
Publisert

Det er ikke uvanlig at man har en fast haug når man måker snø på vinteren, men det er spesielt en plass den ikke bør plasseres.

Informasjonskontoret for farge og interiør (IFI) trekker fram at kraftig vind har ført til at det ligger mye snø inntil fasaden, og at mange bevisst måker snø inn mot husveggen. Det bør man unngå.

- Få snøen vekk fra huset før den smelter og lager fuktproblemer, sier Kristian Owren, administrerende direktør i IFI, i en pressemelding.

Han informerer også om at snøen utsetter konstruksjonen for ekstra fuktbelastning, og at grunnmur og vegger som er lite isolert er mest utsatt.

- Kan skape skader

Per Myhre, teknisk sjef hos malingsleverandøren Nordsjö, advarer også.

- Jeg vil ikke ha snø mot veggen på huset mitt. På nye hus er luftingen bak kledningen normalt god, men tettes denne får man kondens og vann på baksiden av kledningsbordene. Det kan skape skader i malingsfilmen og råteskader over tid.

Myhre forklarer at dette gjerne skjer når det er skiftende temperaturer.

- Det er ikke godt for malingen. Dessuten vil snøfonnene tette luftingen bak kledningen. Det er riktig at snø har en isolerende evne, men mye snø langs grunnmuren og husveggen kan føre til kostbare skader, sier Morten Berg, teknisk sjef i Alcro Norge.

VINTERSIKRE BOLIGEN DIN: Det er flere ting man må huske på for å vintersikre boligen sin. Blant annet en smørbrødliste du bør huske nå når du fjerner vannslangen fra utekrana. Video: Celina Stamper Vis mer

Dyr erfaring

DinSide har tidligere vært i kontakt med Kristian Owren, administrerende direktør i IFI, for å høre om snøen kan ha en isolerende effekt.

- Alle som har laget snøhule vet at snø kan isolere, men gevinsten ved denne naturlige ekstra isolasjonen for husveggen kan fort bli en dyrekjøpt erfaring dersom resultatet er utskiftning av panelkledningen tidligere enn nødvendig, fortalte han.

Han informerte også om at en panelvegg nesten kan ha ubegrenset levetid ved riktig vedlikehold.

Mer om