Få en feilfri flytting

Dette er de vanligste flytteskadene.

STABLE RIKTIG: Dersom du stabler feil, kan møblene bli ødelagte. Illustrasjonsfoto: NTB
STABLE RIKTIG: Dersom du stabler feil, kan møblene bli ødelagte. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

«De skulle flytte, men burde kanskje satt beholderne med kjemikalier et annet sted enn i setene til de dype skinnstolene under transporten. Under flyttingen ble den lange sabelen lagt i baksetet på dere egen bil. I baksetet lå det også et maleri av en kjent kunstner. Det hele endte som det måtte: En stor rift tvers over maleriet. »

Dette er utdrag fra skademeldinger forsikringsselskapet If har mottatt i forbindelse med flytting.

Venner lager flytteskader

Å flytte er krevende og du trenger gjerne mange hjelpende hender fra venner og familie for å komme til mål. Her får du de beste rådene for en problemfri, skadefri og vellykket flytting.

- Det er overraskende sjeldent at flyttebyrået er involvert, og de har gjerne sin egen ansvarsforsikring, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i If til Dinside.

If ser av skademeldingene at det ofte er venner som er involvert i skadene som oppstår under flytting.

- Det er det en grunn til, de ønsker å hjelpe deg. Men det er ikke sikkert de har det nære forholdet til tingene. De kjenner ikke til alle disse tingene du går rundt og pakker. Du kjenner tingene som ligger i kassa. Det å gå rundt å forklare sånt til de som vil hjelpe, er ikke helt enkelt.

Kastet klærne

«Klær pakket i søplesekker, ryddet samtidig og så har den svarte søplesekken blitt satt sammen med det som skal til avfallsstasjonen, er hentet fra en annen skademelding.»

Nøkkelen til en vellykket flytteprosess er god planlegging og fordeling av oppgaver i forkant. Og da starter vi med pakkingen:

  • Pakk tingene godt inn. Uansett om du flytter 50 mil eller 50 meter. Bobleplast, avispapir, silkepapir er lurt å handle inn før du pakker.
  • Merking er viktig, særlig når venner skal hjelpe. Hva som er inni eskene og hvor det skal. Heng gjerne opp plakater i det nye boligen hva rommet skal være. Det er ikke alltid selvsagt om et rom skal være barnerom eller kontor.
  • Merk spesielt de eskene hvor det er lett knusbare ting. Bruk rød tusj eller klistremerker som gjør jobben litt enklere.
  • Når du pakker i bilen. Tenk på hvor du setter saker. At ting ikke blir klemt sammen. Ikke de dyre glassene nederst. Bruker du henger eller bagasjerom, bruk stropper eller nett. For sikkerheten.
  • Pass på dette med været. Mange går på en værsmell. De har mellomlagret noe ute på en terrasse eller henger, uten presenning. Da kan det gå galt.
  • Pass ekstra godt på tingene som er lett knusbare eller som har affeksjonsverdi. Som forsikring ikke kan dekke. Tapet for deg vil være større enn det økonomiske. Bilder, arvestykker og lignende. Legg dette i egne kasser. Merk dette godt. Bruk ekstra kjærlighet når du forklarer, slik at alle skjønner hvor viktig disse kassene er.
  • Søplesekker med klær. Merkes disse riktig. Flytting er en god anledning til å rydde opp. Vær streng med selv. Gi det bort. Send det til Fretex. Selg det på Finn. Så deltar du i sirkulærøkonomien.
  • Til slutt: Vær litt nøye med ting. Pass på at kasser er lukket, stropper er festet på hengere. At det ikke slurves med dette.
  • Og: Husk på fartshumper. Det er veldig lite som skal til når du har saker i esker.

TV i bakken

«Møbler, vitrineskap og dekketøy ble plassert på hengeren. Hengerdekket punktere, og siden det var snøvær og glatte veier, gled bil og henger rett ut i grøfta. Klirr, krasj, bang! »

Dette er også hentet fra en skademelding.

De vanligste skadene under flytting er møbler som blir ødelagt. Det kan være stolbein som faller av eller en tv som går i bakken.

-Sjekk hva som er dekket av forsikringen din før du flytter så slipper du å bli skuffet. De fleste har nok den dekningen de skal ha, men sjekk for sikkerhets skyld.

Mye kan gå galt på 50 meter

Clementz forklarer at det er forskjell på type skader etter hvor langt du flytter.

- De som bare flytter over gata slurver kanskje litt med å pakke inn. Hva kan gå galt på 50 meter? Knust dekketøy er en gjenganger her. Når det flyttes over lengre strekninger oppstår det gjerne bulkeskader. Som hvis du skal kjøre over fjellet og mangler erfaring i å stable møbler. Da blir det skader på de større tingene. Dataskjermer er for eksempel utsatt, mens vitrineskap ofte pakkes godt inn og kommer hele til den nye boligen.

Background map overlay
Legg til ditt favorittsted Kartside

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer