Få frostete vinduer med mobilen

Genialt kickstarterprosjekt er nå i produksjon.

HELT PRIVAT: Når du vil beholde dagslyset, men ikke ønsker at det skal være mulig å se inn. Foto: SONTE
HELT PRIVAT: Når du vil beholde dagslyset, men ikke ønsker at det skal være mulig å se inn. Foto: SONTE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er et par år siden vi første gang skrev om vindusfolien Sonte. Det som skiller denne fra konkurrentene er at folien veksler mellom å være frostet og gjennomsiktig. Det kan du styre selv med mobilen.

Nå er folien i produksjon, og du får også kjøpt den i Norge.

Flytende LCD

Sonte-folie er en digital vindusfolie som er laget av flytende LCD-krystaller. Disse kan styres over wifi, ved en app på telefonen eller nettbrettet, med en fjernkontroll, med mer.

Når filmen er skrudd av, vil disse krystallene legge seg slik at vinduene fremstår som frostete. Når man skrur den på, blir krystallene stilt opp slik at du kan se gjennom dem.

KOBLET TIL WIFI: Du styrer enkelt med mobilen når du vil ha utsyn og innsyn - og når du vil ha frostete vinduer.  Foto: SONTE / COLOURBOX
KOBLET TIL WIFI: Du styrer enkelt med mobilen når du vil ha utsyn og innsyn - og når du vil ha frostete vinduer. Foto: SONTE / COLOURBOX Vis mer


Folien skal bruke lite strøm, men det er i påskrudd tilstand den trekker mest.

Dette vil altså egne seg best til glassoverflater som ikke skal være gjennomsiktige særlig ofte.

I tillegg til å stenge nysgjerrige blikk ute, vil folien også stenge ute UV-stråler, lyd og vrame når den er frostet.

Du kan selvsagt få hjelp til å montere, men det skal være mulig å sette opp folien selv.

GJØR DET SELV: Få tips til foliering her

Baderomsvindu, entrédør eller dusjglass?

Filmen kan brukes på de aller fleste glassoverflater, for eksempel på vinduer - eller på dusjveggen.

Her kan du se noen eksempler:


Folie fra Sonte er allerede installert flere steder i Norge, blant annet i Dine Tenner tannlegeklinikk. Under kan du se en video produsenten har laget for å demonstrere:


Prisen på folien vil variere utifra størrelse på folien og størrelse på prosjektet, men ifølge Sonte Film Norge vil prisen starte på 4.500-6.000 kroner per kvadratmeter. Dette er et ganske markant prishopp fra hva som var tilfellet på Kickstarter-stadiet, men så er det også et mer avansert produkt du får, ifølge forhandler.

Blir det for voldsomt? Med et annet kickstarter-produkt, Tilt my blinds, kan du fjernstyre dine eksisterende persienner.

Tre smarte, enkle og rimeligere alternativer

#1: Surmelk
Ønsker du kun å froste vinduene midlertidig (for eksempel mens du venter på å få hengt opp gardiner på soverommet ditt) kan vi anbefale surmelk.

Det hopper ikke på vinduene av seg selv, men du ruller det bare kjapt på med en malingsrulle. Frostete vinduer for prisen av en kartong kefir (gitt at du har en malingsrulle liggende) - og jobben er gjort på få minutter.

Dette er en midlertidig løsning, det blir fort fingermerker i frostingen. Men når du er lei, vasker du bare vinduene, og så er alt som før.

Dette er det aller enkleste og rimeligste forslaget, og det er også det enklest reverserbare. Og om du lurer på det: Nei, det lukter ikke vondt av surmelken. Den kan stå på vinduene i flere år uten problemer.

#2: Folie
For en fin frostet effekt, kan du også montere frostet folie på vinduet. Det er ikke vanskelig å gjøre selv, men det kan være vanskelig å få ordentlig pent.

Dersom profesjonelle skal gjøre jobben for deg, vil det koste i underkant av tusen kroner per kvadratmeter. Gjør du det selv, får du frostet folie fra et par hundre kroner for en kvadratmeter.

I tillegg må du ha ekstrautstyr som en sprayflaske, tapetutstryker eller lignende.

Dette er også frosting som kan reverseres, men det kan være noe noe herk å få bort fra vinduene igjen om det sitter lenge, med mindre du velger en variant som kan brukes igjen og igjen. (Hårføner kan anbefales som hjelpemiddel.)

#3: Kjøp ferdig frostet glass
Dersom du ikke ønsker folie på glasset, kan du også bestille ferdig frostet glass hos din lokale glassmester. Dette egner seg nok best til å installere inne, ettersom enkle glass ikke isolerer så godt i vinduer.

Prisen vil variere også her, men starter på cirka 2.500-4.000 kroner per kvadratmeter, litt avhengig av hvor mye du bestiller.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer