Få gunstig lån i trange tider

Åpner lommeboken for dem som trenger det mest.

Flere vender seg til Husbanken når bankene begynner å stramme inn, ifølge Geir Barvik, administrerende direktør i Husbanken. Foto: Husbanken
Flere vender seg til Husbanken når bankene begynner å stramme inn, ifølge Geir Barvik, administrerende direktør i Husbanken. Foto: Husbanken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvilken bank har 5,94% effektiv rente på boliglånet, og tilbyr det til dem som tjener minst?

Nei, det er ikke en morsom gåte, ei heller et lurespørsmål. Dette er renten i Husbanken, norske kommuners finansielle trumfkort for å hjelpe økonomisk vanskeligstilte å skaffe seg bolig, utbedre boligen de bor i, eller å beholde boligen.

De fleste som mottar startlån er førstegangsetablerere, men det er også flere som får startlån ved nyetablering etter samlivsbrudd.

Lønner det seg å binde renten nå?

Hvem kan få?

Startlån dekker sjelden hundre prosent av huskjøpet, men gis oftest på toppen av ordnært boliglån. Man kan søke om både fullfinansiering og toppfinansiering. Et gjennomsnittlig startlån var i første halvår på 690.000 kroner, og dekket i snitt 57 prosent av boligens totale kjøpesum.

Hvor stor andel av den totale kjøpesummen Startlånet utgjør synker jo høyere inntekt husstanden har. For de med husstandsinntekt under 300 000 dekket startlånet mellom 64 og 68 prosent av kjøpesummen, mens for dem med over 400 000 kroner i inntekt var gjennomsnittet på 49 prosent. Husstandene som får lån har inntekter fra under 200.000 til over 400.000 per år, de fleste i det høyeste sjiktet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer