Få gunstig lån i trange tider

Åpner lommeboken for dem som trenger det mest.

Flere vender seg til Husbanken når bankene begynner å stramme inn, ifølge Geir Barvik, administrerende direktør i Husbanken. Foto: Husbanken
Flere vender seg til Husbanken når bankene begynner å stramme inn, ifølge Geir Barvik, administrerende direktør i Husbanken. Foto: Husbanken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
- Husbankens viktigste oppgave er å bidra til at også vanskeligstilte husstander kan bo godt og trygt.Geir Barvik, Husbanken


Hvilken bank har 5,94% effektiv rente på boliglånet, og tilbyr det til dem som tjener minst?

Nei, det er ikke en morsom gåte, ei heller et lurespørsmål. Dette er renten i Husbanken, norske kommuners finansielle trumfkort for å hjelpe økonomisk vanskeligstilte å skaffe seg bolig, utbedre boligen de bor i, eller å beholde boligen.

De fleste som mottar startlån er førstegangsetablerere, men det er også flere som får startlån ved nyetablering etter samlivsbrudd.

Lønner det seg å binde renten nå?


Hvem kan få?

Startlån dekker sjelden hundre prosent av huskjøpet, men gis oftest på toppen av ordnært boliglån. Man kan søke om både fullfinansiering og toppfinansiering. Et gjennomsnittlig startlån var i første halvår på 690.000 kroner, og dekket i snitt 57 prosent av boligens totale kjøpesum.

Hvor stor andel av den totale kjøpesummen Startlånet utgjør synker jo høyere inntekt husstanden har. For de med husstandsinntekt under 300 000 dekket startlånet mellom 64 og 68 prosent av kjøpesummen, mens for dem med over 400 000 kroner i inntekt var gjennomsnittet på 49 prosent. Husstandene som får lån har inntekter fra under 200.000 til over 400.000 per år, de fleste i det høyeste sjiktet.

Les mer om startlånsordningen på DinSide.no

Slik går du frem

Dersom du ønsker å søke om å få innvilget startlån, må du henvende deg til kommunen. - Hvordan dette er organisert, og hvem du skal henvende deg til, varierer fra kommune til kommune. Sjekk på din kommunes nettsider, sier Are Sauren, Kommunikasjonsrådgiver i Husbanken til DinSide.no.

Noen kommuner har eget boligkontor, noen har lagt det innunder Nav, men ifølge Sauren skal kommunens servicetorg normalt kunne hjelpe deg til rette vedkommende.

Les mer om Startlån på Husbanken.no

Enkelte kommuner har åpnet for å søke digitalt. Det kan du gjøre her, dersom kommunen din er å finne i oversikten.

Gunstige renter:

Husbanklån har langt bedre renter enn de ordinære bankene:
  • Flytende rente 5,7 (5,94% effektiv*) (3. kvartal 2008)
  • Flytende rente 6,0 % (6,26% effektiv*)(4. kvartal 2008)
  • Fastrente 3 år: 5,9 %
  • Fastrente 5 år: 5,6%
  • Fastrente 10 år 5,3 %
* Kilde: DinSides effektiv rente-beregner, med forutsetningene 690.000 kroner, 20 års løpetid, 600 kr etableringsbegyr, 30 kr i termingebyr.


Økt interesse

I løpet av årets første åtte måneder ga kommunene tilslag på 2.365 startlån fra Husbanken. Dette er en økning på 13 prosent i forhold til året før, da 2.095 fikk innvilget søknaden.

Det samlede utlånsbeløpet har økt med 24 prosent fra 1,3 til drøyt 1,6 milliarder kroner. Og flere kommuner har samlet sett gitt mer i startlån hittil i år, enn de bevilget i hele fjor, ifølge Husbanken.

- Kommunenes rapportering viser at interessen for rimelige startlån til boligetablering har økt i forhold til fjoråret når rentenivået har steget og de private bankene har strammet inn sin utlånspraksis noe, sier administrerende direktør Geir Barvik i Husbanken i en pressemelding.

Fortsatt midler igjen

Det er fortsatt penger igjen i potten, og Husbanken åpner også for at kommunene vil få de beløpene de ber om, dersom det skulle vise seg at behovet overstiger det beløpet de i utgangspunktet har fått til disposisjon.

- Husbankens viktigste oppgave er å bidra til at også vanskeligstilte husstander kan bo godt og trygt. Vi jobber for å få kommunene til å bruke startlån aktivt i sitt arbeid for å etablere vanskeligstilte på boligmarkedet, og stiller opp med de midlene som trengs, sier Barvik.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer