Katten klorer

Få katten til å slutte å klore på møbler

Her får du vite årsaken, og hvordan problemet kan løses.

KLORER PÅ MØBLER: Når katten har begynt å klore på møblene i huset, kan det bety flere ting. I artikkelen under får du vite hvordan du kan løse problemet. Foto: NTB Scanpix.
KLORER PÅ MØBLER: Når katten har begynt å klore på møblene i huset, kan det bety flere ting. I artikkelen under får du vite hvordan du kan løse problemet. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Det er en velkjent utfordring for de fleste katteeiere: pus har lagt sin elsk på et møbel i huset, enten det er sofahjørnet, gulvteppet eller en flagrende gardin. Her skal det klores!

Men hva er egentlig grunnen til at katten gjør dette? Og ikke minst: hva kan du gjøre for å få katten til å slutte med det?

Her får du svaret.

Derfor klorer katten

Det kan være flere grunner til at katten klorer på møbler, utover at katten trener muskler og sener.

- Ofte klorer eller markerer katter på møbler dersom de er stresset, syke eller misfornøyde, forteller Camilla Meltevik, veterinær ved Sandviken Dyreklinikk AS, til Dinside.

Så for å finne årsaken til hvorfor katten skraper på møbler, bør du først vurdere om katten kan være syk, råder veterinæren.

I tillegg til å klore opp møbler kan katten gjerne begynne å tisse hyppigere enn vanlig, eller utenfor dokassen. Også det kan være en årsak til underliggende sykdom, ifølge Meltevik.

- Om katten er frisk, men fortsatt klorer eller tisser på steder den ikke skal, bør du vurdere kattens miljø. Har det vært endringer i miljøet? Ny katt i gaten? Bygningsarbeid i nærområdet? Endret kattesand eller dokasse? Katter er følsomme for endringer, og i motsetning til hunder hvor stress kan «slå seg på magen», reagerer katter ofte med å tisse andre steder enn de vanligvis gjør, eller klore, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer