Katten klorer

Få katten til å slutte å klore på møbler

Her får du vite årsaken, og hvordan problemet kan løses.

KLORER PÅ MØBLER: Når katten har begynt å klore på møblene i huset, kan det bety flere ting. I artikkelen under får du vite hvordan du kan løse problemet. Foto: NTB Scanpix.
KLORER PÅ MØBLER: Når katten har begynt å klore på møblene i huset, kan det bety flere ting. I artikkelen under får du vite hvordan du kan løse problemet. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Det er en velkjent utfordring for de fleste katteeiere: pus har lagt sin elsk på et møbel i huset, enten det er sofahjørnet, gulvteppet eller en flagrende gardin. Her skal det klores!

Men hva er egentlig grunnen til at katten gjør dette? Og ikke minst: hva kan du gjøre for å få katten til å slutte med det?

Her får du svaret.

Derfor klorer katten

Det kan være flere grunner til at katten klorer på møbler, utover at katten trener muskler og sener.

- Ofte klorer eller markerer katter på møbler dersom de er stresset, syke eller misfornøyde, forteller Camilla Meltevik, veterinær ved Sandviken Dyreklinikk AS, til Dinside.

Så for å finne årsaken til hvorfor katten skraper på møbler, bør du først vurdere om katten kan være syk, råder veterinæren.

I tillegg til å klore opp møbler kan katten gjerne begynne å tisse hyppigere enn vanlig, eller utenfor dokassen. Også det kan være en årsak til underliggende sykdom, ifølge Meltevik.

- BØR SKYTES: Zoolog Petter Bøckman mener katter er et stort problem for norsk fauna. Han mener faktisk at vi bør kvitte oss med kjæledyrene våre. Det er tungt å svelge for Magasinets journalist Trude Lorentzen, som også er matmor for Astrid (4). Les hele saken om de psykopatiske monstrene, vi tror liker oss: https://www.dagbladet.no/magasinet/slik-er-katten-astrids-hemmelige-liv/69985898 Vis mer

- Om katten er frisk, men fortsatt klorer eller tisser på steder den ikke skal, bør du vurdere kattens miljø. Har det vært endringer i miljøet? Ny katt i gaten? Bygningsarbeid i nærområdet? Endret kattesand eller dokasse? Katter er følsomme for endringer, og i motsetning til hunder hvor stress kan «slå seg på magen», reagerer katter ofte med å tisse andre steder enn de vanligvis gjør, eller klore, sier hun.

Ifølge Agria Dyreforsikring kan grunnen til kloring på møbler også være at katten ønsker å markere at den tilhører familien i huset.

I tillegg trener altså katten muskler og sener, og for at katten raskt skal kunne skyte ut klørne sine for å fange et bytte, eller fly opp i et tre, må kloremusklene trimmes, ifølge nettsiden.

- Klørne er bygget opp av flere hornlag utenpå hverandre, og når det ytterste laget er utslitt, må det fjernes. Det gjør katten ved å klore det bort. Med bakbena kan ikke katten klore, så her biter den bort det øverste gamle lageret i stedet, skriver Agria.

Få katten til å slutte

Flere forebyggende tips

Aga Zakoscielna, adferdskonsulent ved NMBU, Veterinærhøgskolen, har flere tips for å holde katten unna møblene:

  • Invester i en høy og stabil klorestokk, slik at katten kan strekke seg uten at klorestokken er for kort, for smal eller at den velter.
  • Hvis katten ikke bryr seg om klorestokken, er det lurt å gi den flere alternativer, altså andre materialer å klore på: en kartong eller en matte laget av sisal. En ubehandlet plankebit kan brukes horisontalt og vertikalt.
  • For å forsøke å stimulere katten til å oppsøke kloregjenstanden, kan du spraye eller gni gjenstanden inn med kattemynte, enkelte katter liker dette.
  • Bruk gjerne også Feliway classic-sprayen på kloremøbelet eller Feliscratch.

For at katten skal slutte å klore på møblene i huset, bør du først kontrollere at kattens miljø er optimalt, råder Meltevik.

- Fjern ytre stressfaktorer, og berik heller kattens miljø med daglig lek, tipser hun.

- Ha også velfylte vannskåler som er store i diameter, for katter liker ikke at værhårene kommer borti kanten på vannskålen. Ha også vann flere steder i huset. For katter på over 10 år kan du med fordel heve vannskålen noe fra bakken, legger veterinæren til.

Så må katten ha et velfungerende toalett, understreker Meltevik. Hun tipser om følgende:

  • Plasser kattens dokasse korrekt - i et hjørne slik at katten har kontroll over situasjonen når den går på do.
  • Ha tilstrekkelig antall dokasser. Om det bor flere katter i huset, bør man ha likt antall dokasser som antall katter i hjemmet, pluss èn.
  • Se til at dokassen er optimalisert; unngå dokasser med lokk/dør, unngå høy kant på dokassen, spesielt dersom du har en eldre katt.
  • Sørg for at kattesanden er optimal. Katter ønsker myk, finkornet sand uten lukttilsetning, og ren dokasse.

Spraye med eddik?

Ifølge dyresiden Cuteness.com skal eddik hjelpe på å holde katten borte fra møbler fordi katten mislikter lukten sterkt.

Trikset går ut på å spraye hvit eddikblanding med lavere konsentrasjon på kattens «favorittmøbler», enten det er sofa, stol, gulvteppe, eller gardin og vinduskarm.

Men før du gjør det, bør du teste eddiken på et mindre området av møbelet for å forsikre deg om at væsken ikke forårsaker flekker eller bleking.

Om eddiken ikke etterlater noe merke, kan du spraye på de nødvendige områdene cirka en gang i uken, tipser nettsiden.

- Motsatt effekt

Meltevik tror at dersom eddik fungerer, er det fordi den stramme eddiklukten kan svi i kattens øyne, og at den derfor ikke liker lukten.

Men dette trikset kan også ha motsatt effekt, mener veterinæren:

- Man kan nok oppleve at enkelte katter vil markere desto mer på disse områdene for å «døyve» uønsket lukt i sitt territorium og gjenvinne egen duft på området, understreker hun.

Enkelte vaskemidler er også bevist at øker kattens markering/urinering, ifølge Meltevik.

- Derfor er det lurt å bruke vanlig såpevann eller alkohol for å vaske bort uønsket urinering. Så mitt tips er å finne underliggende årsak til atferden i stedet for å bruke eddik som kan svi i kattens øyne, potensielt skape hudirritasjon, lukter vondt og kan skade møblene, avslutter hun.

Saken er publisert ved en tidligere anledning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer