Få rabatt på boligforsikringen

Gi huset en elsjekk, spar 20% på boligforsikringen.

Bolig- og innboforsikring er blant de forsikringene DinSide anbefaler at du tegner. Foto: Colourbox.com
Bolig- og innboforsikring er blant de forsikringene DinSide anbefaler at du tegner. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke skrev vi om at en eltakst kan gi deg som skal selge bolig det lille ekstra salgsargumentet som er velkomment når markedet er tregt.

Ifølge Jørn Holtan, som kurser eltakstmenn, er det imidlertid ikke bare når du skal selge boligen at du bør få inn en eltakstmann for å gi det elektriske anlegget en grundig sjekk.

- Har du papirene i orden, kan du få redusert forsikring, sier Holtan til DinSide.

Er el-installasjonen din ulovlig?

Ny standard

Norsk Elektroteknisk Komite (NEK) har utviklet et kontrollskjema, NEK 405-2-2, med en rekke standardpunkter som skal sjekkes. De som utfører slike tester må ha en autorisasjon, som per i dag gis av Det Norske Veritas (DnV) og Norges Elektriske Materiellkontroll (Nemko). Skjemaet ble innført som felles standard fra 1. september i år.

- Frem til nå har det ikke vært en felles standard for elsjekker, så dette ønsker vi velkommen, sier Randi Bugge, fagkonsulent i produktforvaltning i TrygVesta til DinSide.

TrygVesta har tidligere hatt en egen sjekkliste. Denne erstattes nå av den nye standarden.

- Dersom alt er i god stand i henhold til sjekklisten kan man få inntil 5 prosent rabatt på boligforsikringen, sier Bugge.

- En felles standard har vært etterlengtet av alle selskaper, avslutter Bugge.

Advarer nordmenn mot å leke elektrikere

Opptil 20 prosent rabatt

Ikke alle forsikringsselskaper gir rabatt for elsjekk. Storebrand gir ikke rabatter for el-sjekk, kun om man har alarm med tilkobling til sentral, ifølge Hanne Gudding, Informasjonssjef i forsikringsselskapet.

Er du forsikringskunde hos Sparebank1 kan du få inntil 10 prosent rabatt på husforsikringen din, dersom du har fått gjennomført en elsjekk. Du må gjøre kontrollen på nytt hvert femte år, for å kunne benytte deg av rabatten.

De største avslagene gir If og Gjensidige. Ifølge Tonje Westby, informasjonsrådgiver i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) får du 20 prosent på Ifs vann-, elektrisitet-, og, brannforsikringspakke.

- Det du betaler for elsjekken skal tjenes inn i løpet av et par år, sier Westby. Kontrollen må også her gjennomføres hvert femte år for å få rabatt på forsikringspremien.

Ifølge Westby gir Gjensidige 20 prosent rabatt på husforsikringen dersom du har godkjent elsjekk. Sjekken må gjennomføres hvert femte år. - Det kreves også at man bruker Gjensidiges egne kontrollører til å gjennomføre elsjekken, sier Westby.

Prisen?

Prisen på en fullstendig elsjekk vil variere fra bolig til bolig, men for en norsk standardbolig på rundt 150 kvadratmeter med ett sikringsskap, vil den ligge på rundt 1.500-2.000 kroner, ifølge Holtan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer