Få solcellepanel på hytten

Det trenger ikke koste det hvite ut av øyet å få strøm på hytten.

Er fritidsboligen langt unna strømnettet, kan du få strøm ved hjelp av solcellepanel.  Foto: Colourbox.com
Er fritidsboligen langt unna strømnettet, kan du få strøm ved hjelp av solcellepanel. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den norske hyttedrømmen er ikke lenger det den var. Det er en viss nostalgi knyttet til parafinlamper, utedo, og smelting av vann på vedovn, men stadig flere hytteeiere ønsker å ta fritidsboligen inn i det tyvende, om ikke enogtyvende århundret.

Et skritt på veien er å installere strøm. Solcellepanel er praktisk, om du bor utenfor allfarvei, miljøvennlig, og det byr heller ikke på de store årlige utgiftene når man ser bort ifra innkjøp og installasjonskostnader.

I videoen under forteller Arne Lind, Ph.d. Research Scientist ved Energy Systems Department, mer om hva du bør vite om solcellepaneler. Hvor mye trenger du? Og hva bør du tenke på før du installerer?

Les også vår guide til ulike toalettsystemer for fritidsboliger

Kostnader?

Du kan få skreddersydd solcellesystem til din fritidsbolig, eller kjøpe ferdige pakker. For eksempel hos Sparelys.no fant vi en helt enkel pakke som inkluderte ett 130w solcellepanel, laderegulator, 4 leselamper, 1 LED lyslist, diverse kabler, kabelklipser, stikkontakter, koblingsbokser, plugger, ledninger, samt stativ for 8.595 kroner. I tillegg må du ha batteri, som koster fra rundt 4.000 kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.