Få støtte til å kjøpe ny vedovn

Du kan få inntil 6.000 kroner i støtte til å kjøpe en ny vedovn.

NY OVN? FÅ STØTTE: Endel kommuner gir støtte til deg som vil bytte ut den gamle vedovnen med en ny. En ny ovn er en som er produsert etter 1998, da kravet om rentbrennende teknologi kom. Foto: XXL PHOTO/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
NY OVN? FÅ STØTTE: Endel kommuner gir støtte til deg som vil bytte ut den gamle vedovnen med en ny. En ny ovn er en som er produsert etter 1998, da kravet om rentbrennende teknologi kom. Foto: XXL PHOTO/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har tidligere skrevet at vedovner avgir mye mer svevestøv og andre partikler enn biltrafikken: 46 prosent av svevestøvet stammer fra vedfyring og kun 2 prosent fra veitrafikk.

Svevestøv er helseskadelig og er den største årsaken til luftveisrelaterte dødsfall.

Dersom alle de 1 million gamle ildstedene i landet ble byttet ut med nye og rentbrennende ovner, kunne svevestøvutslippene fra vedfyring bli redusert fra 46 til 33 prosent - som vi har skrevet om i denne artikkelen på Dinside.

En ny ovn er en stor kostnad for mange. Per i dag finnes det ikke landsdekkende ofentlige støtteordninger for deg som vil bytte en gammel med en ny og rentbrennende ovn, men det er noen kommuner som har tilskuddsordninger.

En gammel vedovn er en som er produsert før 1998. Alle som er produsert og solgt i Norge etter 1998, har rentbrennende teknologi. Det er forbudt å installere en ovn som ikke er rentbrennende.

LES OGSÅ: Så mye bedre er nye vedovner

Her kan du få støtte

Mange kommuner gir støtte eller pant ved utskifting av gamle vedovner.

Dersom du vurderer å bytte ut din gamle vedovn, bør du sjekke med kommunen din hvorvidt du kan få støtte. Noen kommuner åpner også for støtte i etterkant av utskiftingen, så løpet er ikke kjørt selv om du allerede har byttet. Støtte til utskifting kan også gjelde hytter, og noen kommuner gir også støtte til utskifting av flere ildsteder per husstand.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer