Få TV-en enda nærmere veggen

TV-produsenter oppfyller gammel drøm.

FLATT Sonys 2015-modell 55X9005C henges på veggen ved hjelp av en egen brakett. Resultatet blir at TV-en ikke bygger mer enn 4,9 centimeter fra vegg til skjermoverflate. Foto: TORE NESET
FLATT Sonys 2015-modell 55X9005C henges på veggen ved hjelp av en egen brakett. Resultatet blir at TV-en ikke bygger mer enn 4,9 centimeter fra vegg til skjermoverflate. Foto: TORE NESET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fortsatt er det slik at de fleste TV-er trenger eksternt fest for å kunne henges på veggen.

Slik vil det ikke nødvendigvis være fremover. Nå kommer stadig flere modeller med egne fester, slik at du skal kunne henge dem opp uten å kjøpe eksternt ekstrautstyr.

LES OGSÅ: Slik henger du TV-en på veggen

Flere med integrerte løsninger

En av produsentene med en slik løsning er Sony, som nå har veggfester som gjør at TV-en ikke bygger mer enn maks fire centimeter fra veggen.

Foreløpig gjelder dette bare modellene 55X9005C og 65X9005C, som ifølge Sony er de flateste TV-en de har produsert noensinne.

LES OGSÅ: Nytt, smart og flatt fra Sony

Også konkurrenten Samsung har en tilsvarende løsning som kan brukes både på egne og andres modeller (VESA-standard).

Flatere, lettere og enklere

De nyeste TV-ene er betydelig flatere og lettere enn før, og dermed har det har blitt lettere å henge dem opp.

De to nye X90C-modellene fra Sony vi fikk se i Stockholm nylig er for eksempel 4,9 millimeter tykke på det smaleste. Vekten har Sony foreløpig ikke oppgitt. En typisk 65 tommer veier i dag under 50 kilo, mens en 55-tommer ligger godt under 40.

HELT INNTIL: Her ser vi den nedre og tykkeste delen av Sony-skjermen. Avstanden til veggen langt mindre enn det som er vanlig med veggfeste. Foto: TORE NESET
HELT INNTIL: Her ser vi den nedre og tykkeste delen av Sony-skjermen. Avstanden til veggen langt mindre enn det som er vanlig med veggfeste. Foto: TORE NESET Vis mer


Likevel kreves det fortsatt to personer for å henge opp slike skjermer, og det vil nok ennå gå noen år før de blir like håndterlige som vanlige bilder i glass og ramme.

Oppussing: Oppheng som holder

Finnes i mange varianter

Heldigvis finnes det mange produkter på markedet som enkelt lar deg feste også eldre TV-er på veggen.

En av de største produsentene er tyske Vogel's. De leverer et stort antall opphengsløsninger for en rekke ulike størrelser og bruksområder.

HELHVITT: Vogel's nye spesialutgave av THIN 345. Foto: VOGEL'S
HELHVITT: Vogel's nye spesialutgave av THIN 345. Foto: VOGEL'S Vis mer


Nytt på det norske markedet er THIN 345 Alpine White til 3.200 kroner - over 1.000 kroner dyrere enn standardmodellen.

Som navnet tilsier er stativet hvitt, noe som ifølge produsenten skal kunne bidra til å bevare husfreden interiørmessig. Og vi som trodde hvitt var ut i år...

LES OGSÅ: Slik integrerer du TV-en i interiøret

THIN 345 kan vris 90 grader sidelangs og 20 grader opp og ned. Den bygger 3,5 centimeter fra veggen, men det inkluderer altså ikke tykkelsen på TV-en som i Sonys tilfelle.

MONTERING: Slik plasseres Sony-skjermen tett inntil vegg. Foto: SONY
MONTERING: Slik plasseres Sony-skjermen tett inntil vegg. Foto: SONY Vis mer


Oppheng for hundrelapper

Du trenger imidlertid ikke bla opp tusenlapper for å skaffe deg et enkelt veggfeste.

VENTILASJON: Sonys løsning krever nytt utluftingssystem. Foto: SONY
VENTILASJON: Sonys løsning krever nytt utluftingssystem. Foto: SONY Vis mer

Deltaco leverer veggfester helt ned i 200 kroner om du har en 47-tommer eller mindre. Et feste som passer til TV-er opptil 63 tommer koster rundt 1.300 kroner.

Hos Clas Ohlson selges veggfester av merket Exibel til en rimelig penge. For TV-er opptil 63 tommer slipper du unna med 600 kroner, og for et enda større TV finnes det løsninger for om lag det dobbelte.

LES OGSÅ: DMP Super Slim: Billig og smart TV-feste

MÅ VÆRE TO: Selv om opphenget har blitt enklere, kan du fortsatt ikke henge opp en 65-tommer på egenhånd. Foto: SONY
MÅ VÆRE TO: Selv om opphenget har blitt enklere, kan du fortsatt ikke henge opp en 65-tommer på egenhånd. Foto: SONY Vis mer

Et tredje alternativ er DMP, som leverer fester som tåler opptil 80 kilo (anbefalt for maks 60 tommers skjerm) til under 550 kroner.

Se også mer om opphengsløsninger som bygger minimalt

Veggen viktigere enn TV-en

Vår erfaring er at festet i veggen er viktigere enn konstruksjonen inn mot TV-ens bakside. Dermed er det ikke sikkert at du trenger å gjøre de store investeringene i slike veggfester.

Det er imidlertid ikke alle som er like enkle å montere, så det kan være lurt å laste ned bruksanvisningen før du kjøper.

Og ikke minst bør du først vite om du trenger å bevege TV-en i ulike vinkler, eller om du bare vil ha den hengende på veggen i én posisjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer