Felle mot fruktfluer

Få vekk tomflaskene!

Kjøkkenet kan invaderes av krypene - for de formerer seg fort.

FLUEFELLE: Fruktfluer tiltrekkes av mye mer enn selve frukten på fatet. Det er flere ting du bør fjerne fra kjøkkenet, men du kan også bli kvitt de plagsomme fluene med denne smarte fellen! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Ser du noen små, svarte prikker bevege seg oppi fruktskålen du har stående på kjøkkenbenken?

Da er det flere ting du bør skyndte deg å rydde vekk, ellers risikerer du at rommet invaderes av krypene.

Kan bli med fra butikken

De små krypene som har funnet veien til kjøkkenet, er sannsynligvis fruktfluer, også kalt bananfluer. Har de først kommet seg inn i huset, er det på kjøkkenet de trives best siden det er mat de tiltrekkes av. Og selvsagt kan det føles ubehagelig og uhygienisk å ha dem flyvende omkring hvor maten oppbevares.

Kanskje er det bare noen få fruktfluer som har dukket opp, men dessverre kan det raskt bli svært mange av dem hvis du ikke gjør en innsats for å bli kvitt dem:

- Det kan hende at det allerede bor fruktflue-larver i frukten du nettopp har kjøpt i butikken. Da får du disse med deg hjem, og etter kort tid vil det klekkes nye fruktfluer. Da kan du oppleve at kjøkkenet blir invadert av dem, sier Mari Steinert, forsker og leder ved Seksjon for skadedyrkontroll ved Folkehelseinstituttet.

Fruktfluene lever ute i naturen, men flyr gjerne inn i huset gjennom åpne vinduer. Og står det brukte glass med rester av øl eller vin på kjøkkenet, er dette gull for fruktfluene. De voksne fruktfluene tiltrekkes nemlig av gjæringsprodukter som alkohol og eddik, opplyser FHI.

Egnede steder for dem å legge egg, er også i slantene på tomflasker. Og tar du tomflaskene du har stående ute med deg inn, kan det hende at egg med fruktflue-larver blir med som blindpassasjerer.

Fluelarvene utvikles i gjærende emner som råtten eller halvråtten frukt, skvetter av øl og vin, sur melk, avløpsvann i bakerier og lignende, ifølge FHI.

- Ute er fruktfluene mest aktive på sensommeren og høsten. Men insektenes utvikling styres av temperatur, og hvis det er varmt nok, som det gjerne er innendørs, og de har tilgang på næring, kan de være aktive gjennom hele året, opplyser Steinert.

Bli kvitt fruktfluer

Har du uheldigvis fått fruktfluer i hus, er det i alle fall greit å vite at vi ikke kan bli syke av dem, beroliger eksperten:

- Larvene lever som regel i skallet på overmoden frukt, eller i de råtne delene av frukten som vi gjerne skjærer bort. Vi er ikke interessert i den samme frukten, for å si det sånn.

Ikke farlige, men rimelig ekle, så vi vil absolutt bli kvitt dem.

Det første du da må gjøre, er å finne kilden til hvor fruktfluene oppholder seg, og hvor de legger egg, råder Øyvind Magerøy, fagsjef hos Norsk Hussopp Forsikring.

Han har følgende tips:

  • Rydd opp i fruktfatet, ikke la frukt bli liggende og mugne og råtne.
  • Tomflasker etter vin og øl må tas ut, og saftflasker som ikke er vasket må rengjøres.
  • Søppeldunken må tømmes.

Om du har mat som oppbevares i romtemperatur, må dette pakkes inn, råder Steinert.

- Eller du kan legge maten kaldt, det stopper utviklingen, tipser hun.

- Du bør være spesielt oppmerksom på at alle «lokkemidler» er fjernet fra kjøkkenet før du drar på ferie. Fruktfluene formerer seg raskt når det er varmt, understreker Magerøy.

Fruktflue-feller

For å fjerne de voksne fruktfluene, kan du også benytte deg av ulike typer feller som du lager selv, tipser Steinert:

- For eksempel kan du sette frem en slant med øl, vin eller saft i en skål som du drypper noen dråper zalo oppi. Da brytes overflatehinnen og fluene faller nedi og drukner, forteller forskeren.

For litt siden testet vi i DinSide et lignende triks, da brukte vi hvitvinseddik, vann og oppvasksåpe. Om det ble noe fangst? Det kan du se i denne videoen!

Det er også flere andre ingredienser du kan mikse sammen til fruktflue-feller. For eksempel melk, pepper og sukker.

I videoen øverst viser vi deg hvordan denne skal lages!

Hold det rent

- Med skikkelige rydde- og rengjøringsrutiner unngår du å få fruktfluer i hus, understreker Magerøy.

Dette støtter Steinert:

- Det er rett og slett god hygiene som kan forebygge fruktfluer. Et tips er å holde sluket i kjøkkenvasken ren, for der og nedi vannlåsen kan noen larver vokse opp, sier hun og legger til:

- Spesielt på høsten må du også passe på å legge lokk på søppelbøtter for å hindre at fruktfluene kommer inn.

Og selvsagt, som nevnt av ekspertene: tomflasker og annet med små slanter igjen, matrester samt frukt som ligger på benken, må fjernes fra kjøkkenet.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer