Færre byggesøknader, men saksbehandlingstida øker

Kommunene mottar færre byggesøknader, men saksbehandlingstida har økt.

BYGGE? Kommunene innvilget 95 prosent av byggesøknadene i 2018, men saksbehandlingstiden har økt med 16 prosent fra 2017 til 2018. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
BYGGE? Kommunene innvilget 95 prosent av byggesøknadene i 2018, men saksbehandlingstiden har økt med 16 prosent fra 2017 til 2018. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Dette viser en fersk statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Mellom 2015 og 2018 har det vært en nedgang i registrerte byggesøknader i Norge. I 2015 var det registrert over 90.000 søknader, mens det i 2018 var over 80.000.

I 2018 var det imidlertid en markant økning i saksbehandlingstida. Denne var på 18,8 kalenderdager i 2018, opp 16 prosent fra året før.

Kommunene innvilget 95 prosent av byggesøknadene i 2018.

Økningen skjer etter en nedgang i saksbehandlingstida mellom 2015 til 2017. I denne perioden gikk saksbehandlingstida ned fra 17,1 til 16,2 kalenderdager i gjennomsnitt for hele landet.

Du kan bygge uten å søke

Nedgangen i søknader fra 2015 til 2018 kan skyldes at det 1. juli 2015 ble innført nye byggeregler som skulle gjøre det enklere å få igangsatt bygging.

Det var daværende kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner som innførte de nye reglene, som kort fortalt åpnet for at man kan igangsette en del byggeprosjekter uten å måtte søke kommunen i forkant.

Forenklingene innebar blant annet at du kan bygge garasjer, levegger, uthus, tilbygg med mer, helt uten å måtte søke kommunen.

Du må imidlertid fremdeles sjekke kommunens plan for området der du bor – enten ved å kontakte kommunens plan- og bygningsetat eller sjekke på nett – før du setter i gang.

Dette er tidsfristene

Her er de nye tidsfristene for kommunenes byggesaksbehandling, som kom i 2015:

  • Byggetiltak som huseier selv kan gjøre: For byggetiltak som må gjennom kommunal saksbehandling, men som folk selv kan bygge – for eksempel et tilbygg - skal kommunen behandle søknaden innen tre uker selv om en nabo har protestert. Dette vil bety at tillatelse regnes som gitt i de saker hvor nabo har protestert, dersom kommunen ikke overholder fristen.
  • Ingen svar fra kommunen? Sett i gang! Dersom kommunen bruker mer enn tre uker på å behandle en søknad om igangsettingstillatelse, kan tiltaket settes i gang.
  • Dispensasjonssaker: Byggesaker som krever dispensasjon fra plan og søknader om dispensasjon skal behandles av kommunen innen 12 uker. Hvis kommunen overskrider fristen, skal byggesaksgebyret reduseres.
  • Uttalelsesfrist Statlige og regionale myndighetene har en uttalelsesfrist på fire uker når de skal uttale seg til dispensasjonssaker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer