Færre kjøper nye boliger

Til tross for at bransjen tror lav byggeaktivitet kan presse boligmarkedet, faller salget av nye boliger.

Færre kjøper nye boliger nå enn før jul. Foto: Colourbox.com
Færre kjøper nye boliger nå enn før jul. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av de siste to månedene har 703 nye boliger blitt solgt. Dette utgjør 7 prosent av det totale antallet boliger i registrerte prosjektene, viser Econ Pöyrys nyboligstatistikk.

Ved forrige måling i desember var salget på 8 prosent, og 3 prosent på samme tid i fjor, skriver selskapet i en pressemelding.

- Dette er relativt udramatisk, sier bedriftsøkonom og bygningsingeniør i Prognosesenteret, Bjørn Erik Øye, til DinSide.

- Tallene viser at de nyeste av de nye boligene selger - mens de "gamle" nye ikke selger. Det betyr at de eldre prosjektene består av litt mer marginale boliger, restboliger på prosjekter, mens de nye er mer tilpasset prisnivå, spredning også videre.

Hvor mye er boligen din verdt?

Finn ut med vår boligpriskalkulator

Prognosesenterets Bjørn Erik Øye fastholder at det bygges for få nye boliger i Norge. Foto: Prognosesenteret
Prognosesenterets Bjørn Erik Øye fastholder at det bygges for få nye boliger i Norge. Foto: Prognosesenteret Vis mer


- Det som er positivt for prisene på sikt, er at de nye prosjektene som kommer inn selger. Og at man kan få håp om en økt boligproduksjon.

Econ Pöyrys Nye boliger-statistikk baserer seg på informasjon om pris og salgsstatus for 10.258 boliger i prosjekter som var til salgs i Østlandsområdet både i desember og februar, eller som er lagt ut for salg i perioden. Ved forrige registrering var 6.717 av disse solgt og 3.541 var usolgt.

Rekordfå boliger til salgs

Antallet ledige boliger til salgs har sunket til 2.838, det laveste antallet boliger som er registrert siden oktober 2006. Og til tross for at antallet ferdigstilte boliger til salgs fremdeles er høyt, synker det for fjerde måling på rad, til 603.

Fortest selges boliger i Follo, der salgstakten er på 15 prosent, mens i Østfold er den lavest med 1 prosent. Og det er de nye prosjektene som ligger utenfor hovedstaden som selges først.

- Dette påvirkes nok av at det er få nye prosjekter i Oslo, som igjen kan ha sammenheng med Oslo allerede har mange igangsatte, men usolgte boliger, heter det i pressemeldingen.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for boligene er 38.500 kroner per kvadratmeter, en liten økning fra desember. Til sammenligning koster en gjennomsnittlig norsk bolig nå 25.300 kroner per kvadratmeter, ifølge meglerbransjens månedlige boligprisstatistikk.

De høyeste kvadratmeterprisene er i Oslo Vest/Sentrum der snittprisen er 54.000 kroner pr kvadratmeter, Hedmark ligger lavest med et gjennom­snitt på 25.400 kroner.Øye peker påpeker at en større spredning i pris, er et sunnhetstegn.

En gjennomsnittlig norsk bolig koster nå 2,5 millioner kroner. Lurer du på hva du får for 2,5 millioner kroner, kan du se et utvalg norske gjennomsnittsboliger her.

Positivt for markedet

Med finanskrisen kom byggestopp i boligmarkedet. Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret var bekymret for hvordan dette vil kunne påvirke boligmarkedet, da vi snakket med ham om dette i mai i år: - Det er dette som er den virkelige krisen i boligmarkedet, sa Øye til DinSide.

Han holder fast på at dette gjelder.

- Det er uomtvistelig, sier Øye til DinSide.

Han peker imidlertid på at det er positivt at de nye prosjektene selger. - Dette er positivt for prisene på sikt, og man kan få håp om en økt boligproduksjon.

Verre enn skattefordelen ved å eie bolig

Da Norges Eiendomsmeglingsforbund (NEF) og Eiendomsmeglingsforetakenes forening (Eff) la frem den månedlige boligprisstatistikken i forrige uke, pekte NEF-leder Christian Vammervold Dreyer på nettopp den lave byggeaktiviteten som en faktor som kan være med å presse prisene ytterligere oppover.

- Dette er en mye større utfordring enn sentralbanksjefens bekymring for skattesystemet, sa Dreyer.

Les også: Norske husholdninger har for høy gjeld, mener sentralbanksjef Svein Gjedrem

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer