Færre kjøper svart

Men to av ti har brukt svart arbeidskraft de siste to årene.

Færre kjøper svart arbeidskraft, men det er fortsatt mange som synder. Foto: COLOURBOX.COM / PER ERVLAND
Færre kjøper svart arbeidskraft, men det er fortsatt mange som synder. Foto: COLOURBOX.COM / PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tyve prosent av nordmenn oppgir at de har kjøpt svart arbeid de siste to årene, ifølge en undersøkelse som Opinion har utført for Skattedirektoratet og "Samarbeid mot svart økonomi". Dette er en nedgang på tre prosentpoeng, siden forrige undersøkelse, i 2009.

- Det er gledelig at det har gått noe ned, men det er to bransjer som utmerker seg særlig negativt, sier skattedirektør Svein Kristensen i en pressemelding.

Det er renhold og snekkerarbeid som peker seg ut. Mer enn halvparten som har brukt svart arbeidskraft i hjemmet har kjøpt renholds- eller snekkertjenester.

Dårlig samvittighet? Se vår veileder til hvordan du kan få hvit hjelp i hjemmet lenger ned i artikkelen.

Vaske- og fiksehjelp

Mer eller mindre ærlig?

I en avstemning på DinSide Bolig i desember i år svarte mer enn halvparten at de hadde benyttet seg av svart arbeidskraft i boligen.


Nesten halvparten av alle som sier de har kjøpt svart de to siste årene, har kjøpt renholds- og vasketjenester. Andelen svart arbeid er også høy for andre håndverkstjenester som maler (28 prosent), murer (21 prosent) og snekker (19 prosent). For elektriker og rørleggerarbeid er andelen svart arbeid betraktelig lavere.

- Det kan tyde på at svart arbeid er mer utbredt blant tjenester som i mindre grad er forbundet med risiko ved feil utførelse. For elektriker- og rørleggerarbeid er andelen svart nede i 7-8 prosent, sier skattedirektøren.

Nye byggeregler for bad stiller ekstra strenge krav til fagfolk

Den typiske snylteren

Det er ikke alle grupper av befolkningen som bruker like mye svart arbeidskraft. Kjøpere og selgere av svart arbeid har mange likhetstrekk. Den typiske brukeren av svarte tjenester er mann, under 30 år og bor på Østlandet. Han er ansatt i privat sektor eller driver egen næring og er ikke medlem av noen fagorganisasjon, viser undersøkelsen.

Det er også mange av dem som selv utfører svart arbeid som også kjøper. Det tyder på at denne gruppen kjøper og selger svart arbeid til hverandre. Dette underbygges ved at hele 75 prosent av svart arbeid ble formidlet via kollegaer, naboer eller venner.

Undersøkelsen viser også at kjøp av svart arbeidskraft har en smitteeffekt: De som kjøper eller vurderer å kjøpe svart arbeid er de som i størst grad kjenner andre som kjøper svart arbeid. Hele 70 prosent av dem som kjøper svart arbeidskraft kjenner andre som har gjort det. Tilsvarende andel er 31 prosent for dem som ikke har brukt svart arbeidskraft de siste to årene.

Til kamp mot svart økonomi: - Ikke betal med kontanter.

Kjøper svart uten å være klar over det

Det  holder ikke at jobben er verdt mindre enn 10.000 kroner. Du må også forsikre deg om at det ikke er å regne som næringsvirksomhet.  Foto: PER ERVLAND
Det holder ikke at jobben er verdt mindre enn 10.000 kroner. Du må også forsikre deg om at det ikke er å regne som næringsvirksomhet. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Et av de mest interessante funnene i undersøkelsen er at før det blir gitt en definisjon på hva som menes med svart arbeid, oppgir kun 16 prosent at de har brukt svart arbeidskraft de siste to årene. Dette er på nivå med 2009. - Etter å ha fått fremlagt en definisjon på svart arbeid, øker andelen til 20 % av befolkningen. Dette er en liten, men signifikant, nedgang sammenlignet med 2009, heter det i rapporten fra Opinion.

Det er nemlig ikke slik at selv om grensen for hjelp i hjemmet er på 10.000 kroner, at du kan hyre inn hvem som helst. For dersom samme person får inntil 10.000 kroner av mange oppdragsgivere for å utføre lignende type arbeid, regnes dette som næringsvirksomhet.

Visste du at lovverket er strammet inn, slik at du risikerer å bli gjort ansvarlig for skattegjeld eller momsunndragelser for håndverkeren, dersom han sniker seg unna?

Betaler kontant

Det er også få som hyrer inn svart arbeidskraft til de aller største jobbene. Nesten halvparten av jobbene er verdt mindre enn 4.000 kroner, altså langt unna "beløpsgrensen" på 10.000 kroner. Flesteparten (89 prosent) betaler kontant og ikke via bank. Du kan nemlig hyre inn hjelp fra en eller flere privatpersoner for inntil 10.000 kroner, men dette forutsetter at jobbens samlete verdi ikke overskrider 60.000 kroner, og at det ikke regnes som næringsvirksomhet for den du får hjelp av. Les mer om dette i vår veileder til lovlig hjelp i hjemmet lenger ned.

Skattefri hjelp i hus og hage

Selv om vi på alle måter vil oppfordre til at du hyrer inn hvit hjelp, er det noen unntak for hvordan du kan hyre inn skattefri hjelp til huset.

Reglene er ganske enkle: Dersom de samlede utbetalingene til en person i ett inntektsår (ett kalenderår) er 10.000 kroner eller mindre, er ikke arbeidsgiveren (deg) pålagt å lønnsinnberette beløpet til skattemyndighetene, og for arbeidstager er inntekten skattefri.

For at alt skal være lovlig, er det selvfølgelig et par betingelser til som må være oppfylt, selv om jobben utføres innenfor firetusenkroners-grensen:

  • Den som utfører jobben må ikke være næringsdrivende, det vil si at han eller hun ikke kan leve av den type arbeid de utfører for deg.
  • Du plikter å sjekke at vedkommende har nødvendig arbeids- eller oppholdstillatelse.
  • Samlete utbetalinger for hjelp i hjemmet fra en husstand, uansett hvor mange arbeidstakere som hyres inn, kan ikke utgjøre mer enn 60.000 kroner.

Litt papirarbeid

I tillegg medfører det en liten plikt. Selv om du ikke må betale arbeidsgiveravgift, eller legge på moms, må du likevel fylle ut og levere et eksemplar av en oppgjørsblankett for private arbeidsgivere til arbeidstakeren for hver utbetaling, men du velger selv om du vil sende den til skatteoppkreveren. Dette kan gjøres elektronisk via altinn, dersom du ønsker det. Du må også alltid ta vare på din del av blanketten.

Oppgjørsblanketten kan du laste ned fra Skatteetatens nettsider. og den kan evt leveres elektronisk.

Les mer: Slik får du skattefri hjelp

Slik blir hjelpen hvit, trinn for trinn:

Trinn 1: Skaff oppgaven
Ditt første skritt er å skaffe deg den forenklede oppgjørsblanketten RF-1049, enten ved å ta kontakt med kommunekassereren der du bor, eller ved å laste ned fra Skatteetaten.no. Blanketten gjelder både skattetrekk og lønns- og trekkoppgave. Samtidig som lønnen utbetales skal skatten trekkes, og betales inn med betalingsgiroen som følger den forenklede oppgjørsblanketten. Har du noen spørsmål rundt dette, anbefaler vi at du ringer til kommunekassereren i din kommune.

Trinn 2: Fyll den ut riktig
Nå du fyller ut blanketten, må du bruke ditt eget fødselsnummer. Det fungerer som "arbeidsgivernummer" (organisasjonsnummer), og brukes i kontakten med likningsmyndighetene og trygdekontoret. Har du fått tildelt et organisasjonsnummer som næringsdrivende arbeidsgiver, må du ikke bruke dette nummeret i den forenklede ordningen.

Trinn 3: Betal lønn og skatt
Samtidig som du betaler ut lønnen, trekker du skatten og betaler inn beløpet med betalingsgiroen som følger den forenklede oppgjørsblanketten (forskuddstrekk). Skattetrekket går fram av skattekortet til arbeidstakeren. Du kan lese mer om detaljene i ordningen på Skatteetatens nettside. Du kan også lese deg opp i paragraf 23 i Lovdatas oppdaterte versjon av Folketrygdloven.

Kilde: Elisabeth Realfsen/DinSideVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer