Færre veggedyr i norske hjem under coronaåret

Det ble registrert langt færre veggedyr i Norge i fjor, viser tall fra FHI. Årsaken kan ha en sammenheng med reiserestriksjonene under coronapandemien.

VEGGEDYR: De lever av å drikke blodet vårt noen minutter hver natt. Det er ikke farlig å bli bitt, men bittene kan gi kløe og hevelser. Og de er veldig vanskelige og kostbare å bli kvitt, når du først får dem med deg hjem. Foto: Anticimex / Shutterstock / NTB / FHI Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FHIs årlige statistikk over skadedyr viser en nedgang på 34 prosent av de blodsugende veggedyrene, skriver Aftenposten.

Folkehelseinstituttet (FHI) mener årsaken trolig har en sammenheng med coronapandemien.

– Veggedyr spres ofte med bagasje, og vi tror at mindre reiseaktivitet under pandemien kan være en årsak til den kraftige nedgangen vi ser, sier seniorforsker Bjørn Arne Rukke ved FHIs seksjon for skadedyrkontroll.

Statistikken for 2020 viser også en nedgang i flere av de elleve artene som er med, men ikke alle.

Forventet større nedgang

I februar meldte også Norsk Hussopp Forsikring om en reduksjon av innmeldte veggedyrsaker i 2020. Men ifølge forsikringsselskapet er ikke nedgangen på langt nær så stor som forventet, til tross for kraftig nedgang i utenlandsreiser som følge av coronapandemien.

– 2020 var året da alle ble hjemme. Vi dro på ferie, men stort sett innenlands. Derfor hadde vi også forventet en kraftigere nedgang i antall veggedyrsaker. Dette viser tydelig at det er viktig å ikke ta for lett på problemet selv om ferien tilbringes i Norge, uttalte Svein Stormoen, skadesjef i Norsk Hussopp Forsikring.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer