Innbrudd

Fant ukjente poteter i hagen: Uka etter hadde de innbrudd

Vil advare andre mot potet-trikset.

INNBRUDD: Slik så det ut da familien kom hjem etter en ettermiddagsutflukt: Nesten alt av smykker på bad og soverom ble stjålet - men ingenting annet som familien kunne se. Foto: Privat
INNBRUDD: Slik så det ut da familien kom hjem etter en ettermiddagsutflukt: Nesten alt av smykker på bad og soverom ble stjålet - men ingenting annet som familien kunne se. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke oppdaget Kristin og familien i Bærum ukjente poteter på flere steder i hagen, men tenkte ikke så mye over det før de uka etter kom hjem en ettermiddag og oppdaget at de hadde hatt innbrudd.

Og da hun noen dager seinere hørte om at dette med å plassere poteter i hagene til folk er noe tyver driver med for å overvåke boliger før et innbrudd, tok hun kontakt med Dinside.no.

- Jeg vil advare andre og oppfordre til å være oppmerksomme når noe slikt skjer. Det er nok flere enn meg som kan være naive, før man blir utsatt for det selv, sier Kristin til Dinside.no

- Vi fant jo de potetene, og så skjønner man det ikke helt. Men hvis flere leser om det og blir mer oppmerksomme på det, så kan man ta noen forholdsregler i alle fall, sier hun videre.

KNUST VERANDADØR: Kristin forteller at tyvene kom seg inn ved å knuse verandadøra. Foto: Privat
KNUST VERANDADØR: Kristin forteller at tyvene kom seg inn ved å knuse verandadøra. Foto: Privat Vis mer

Dette er saken: Ukjente poteter

For noen dager siden kunne Dinside.no fortelle om tyvenes nyeste triks, som er å legge ut poteter eller bananer på trappa eller i hagene til folk, som et ledd i å overvåke boliger de vurderer å gjøre innbrudd i.

Dette var en framgangsmåte omtalt i svenske aviser og observert ved Göteborg, men ingen av forsikringsselskapene Dinside.no snakket med da, hadde registrert denne framgangsmåten i Norge.

Men Bærums-kvinnen er overbevist om at dette er det som skjedde da hennes familie nå ble utsatt for innbrudd - men at de ikke helt så sammenhengen før etterpå.

- Jeg har også lagt ut dette som en advarsel til andre, i lokale Facebookgrupper her i området- og da er det faktisk også andre som har kommentert at de har funnet ukjente poteter i hagen, forteller hun.

Dette skjedde

Kristin forteller at de først oppdaget en ukjent potet i et område i hagen der de faktisk selv gror poteter.

KNUST: Tyvene hadde brukt en stein til å knuse verandadøra. Kristin oppfordrer til å ha en nøkkel man kan fjerne fra verandadøra - slik at det ikke blir så enkelt å låse den opp. Foto: Privat
KNUST: Tyvene hadde brukt en stein til å knuse verandadøra. Kristin oppfordrer til å ha en nøkkel man kan fjerne fra verandadøra - slik at det ikke blir så enkelt å låse den opp. Foto: Privat Vis mer

- Vi reagerte på at denne poteten var annerledes enn de potetene vi har i hagen; for denne var hvit - og vi har røde poteter. Og den var ren - altså vasket. Men vi tenkte ikke så mye mer over det, forteller hun til Dinside.

Noen dager seinere fant de nok en liknende potet av ukjent type på et annet sted i hagen - og syntes det var veldig merkelig også da - men de tenkte ikke noe mer om det, enn at det også var merkelig.

Men noen dager seinere kom de hjem etter en halvannen times ettermiddagsutflukt, og oppdaget at det hadde vært innbrudd i huset.

- Vi kunne ikke se at det var noe galt fra utsida, men da vi kom inn så vi at det var mye rot i gangen - og når vi kom inn i stua så vi at verandadøra sto åpen og at ruten var knust.

Hun forteller at tyvene verken hadde tatt penger, PC eller andre verdisaker - men at de hadde tatt nesten alt av smykker fra bad- og soverom.

Familien opplyste også om potetfunnene da de meldte innbruddet til politiet.

- Vi nevnte det for politiet, og følte oss ganske dumme da vi gjorde det, men de ga ikke uttrykk for at det var noe de kjente til, sier hun.

Hun bemerker at potetene hos dem var plassert mer på baksiden av huset, og at de således like godt ikke kunne ha oppdaget det.

- Vær oppmerksom

Hun råder andre til å være ekstra på vakt.

- At det er poteter og bananer er kanskje bare tilfeldig, men det handler vel om å være oppmerksom på noe som ikke hører hjemme der, sier Kristin til Dinside.no

- Man blir jo redd, det er ekkelt å tenke på at det har vært folk i huset.

- Men hva skal man gjøre, man kan ikke gjøre så mye annet enn å prøve å forebygge, sier hun - og råder andre til å gjemme unna ting:

- De var ute etter smykker, og det var tydelig at de visste hvor de skulle gå; på badet og soverommet.

- Og ha på lys: Hos oss kom de seg inn ved å kaste en stein gjennom ruta på baksiden av huset der det var mørkt, sier Kristin.

Politiet: - Lite poteter og bananer

Tonje Reiten er politiførstebetjent i spesiell innsats, enhet vest, i Oslo politidistrikt - som jobber med vinningskriminalitet og deriblant grove tyverier fra boliger.

Hun sier til Dinside.no at de kun har hørt om denne framgangsmåten fra Sverige, men at dette ikke er noe de har fått en offisiell henvendelse fra Sverige om - som de pleier å få dersom det er vinningskriminalitet svenskene ser, som har stor økning.

Ifølge Reiten, er dette ikke noe de hittil har registrert som et nytt «modus».

- Det har vært lite poteter og bananer her. I rapportene våre til og med oktober, kan vi ikke se at det er noe sånt på gang, sier Reiten til Dinside - og påpeker at det generelt er ganske stille på innbruddsfronten om dagen - og at det har vært en nedgang i antallet grove innbrudd fra boliger de siste åra.

Hun sier at de har sett mindre av store grupper med kriminelle som kommer inn til landet med hensikt å begå boliginnbrudd.

- Vår erfaring i Oslo den siste tiden heller mer mot at det blir begått grove tyverier fra boder; oppdagelsesrisikoen der er lavere - og folk har mye lettomsettelige gjenstander i bodene sine, sier Reiten.

- «Gamle» triks som det har ryktes at tyvene bruker til å monitorere adresser, som kryss på postkassene eller lapper i døra, er heller ikke noe politiet har sett har vært en beviselig framgangsmåte for tyver å spane på aktuelle boliger.

Beste råd: Lås døra!

Reiten sier til Dinside at deres beste råd for å forebygge grove tyverier, er å låse døra.

- Det beste rådet er å låse døra! Vi ser at veldig mange grove tyverier i Oslo politidistrikt hadde vært unngått om folk hadde vært flinke til å låse døra. Oppdagelsesrisikoen er mye større når man må bryte opp dør eller vindu for å ta seg inn i boliger. Dersom døra er åpen er det nær sagt fritt fram! Flere tyver tar ikke den risikoen og går heller til neste dør.

Et annet råd fra Reiten er å sikre gjenstander og å låse boden.

- En stor utfordring er at folk har gjenstander i bod og garasje som de kanskje ikke oppdager at er borte med en gang, sier Reiten, og nevner dekk som ikke blir oppdaget er borte før de skal på bilen til vinteren, eller sykler som blir satt i boden etter at Birken er ferdig og ikke blir oppdaget er borte før sykkelsesongen drar i gang våren etter.

– Mangel på konkrete tidspunkt for slike tyverier vanskeliggjør etterforskningen, sier Reiten som også oppfordrer til å beholde informasjon om rammenummer og andre id-nummer som gjør en etterlysning av gjenstander mer konkret.

Reiten legger til at det ikke er noen spesielle fremgangsmåter som går igjen, i Oslo akkurat nå - og poengterer at om du er flink til å låse døra og sikre gjenstandene dine så er sjansen stor for at du finner dem på samme plass.

- Det er alltids noen som er uheldige og blir offer for grove tyverier fra bolig, men vi ser ingen oppblomstring eller spesiell modus i forholdene i høst, sier Reiten.

(Familien som er utsatt for innbruddet omtalt i artikkelen har bedt om at etternavnet ikke nevnes i artikkelen, fordi det er et uvanlig navn og det vil dermed være lett for uvedkommende å finne ut hvor familien bor. Dinside har valgt å etterkomme dette ønsket i dette tilfellet.)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer