Vond lukt av toalett

Får du ikke bort den vonde lukten fra toalettet? Da bør du sjekke flisene på badet

Roten til det illeluktende problemet kan ligge i gulvet.

RENGJØRING: Det er viktig å vaske toalettet en gang i uken, ifølge ekspertene. Får du ikke bort den vonde lukten uansett hvor ofte du vasker, kan lukten sitte i flisene under do. Foto: NTB Scanpix.
RENGJØRING: Det er viktig å vaske toalettet en gang i uken, ifølge ekspertene. Får du ikke bort den vonde lukten uansett hvor ofte du vasker, kan lukten sitte i flisene under do. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Hvis det har begynt å stinke fra toalettet i huset og du ikke får bort lukten uansett hvor mye du vasker, er det gulvet under doen du bør ta en ekstra sjekk på.

Lukten kan sitte i flisene

Det gjelder ikke den ekle lukten som kan oppstå når noen har gjort sitt fornødne på do, men om stanken som over tid har satt seg rundt toalettet og som virker umulig å få bort ved vask.

Men hvis du kun fokuserer på å vaske selve doen, er det muligens ikke så rart at du ikke klarer å få bukt med lukten, kan Line Mercedes Åramnes, leder kvalitet og opplæring ved CityMaid, opplyse.

RENGJØRINGSEKSPERT: Line Mercedes Åramnes, leder kvalitet og opplæring ved CityMaid. Foto: Privat.
RENGJØRINGSEKSPERT: Line Mercedes Åramnes, leder kvalitet og opplæring ved CityMaid. Foto: Privat. Vis mer

- En av de vanligste årsakene til vond lukt rundt toalettet er at urin har trukket ned i flisene og fug rundt selve toalettet. Ofte vil lukten da komme opp fra flis og fug og spre vond lukt, forteller Åramnes.

Hvis man dermed prøver å få bort lukten ved å bytte ut toalett, vil lukten likevel ikke forsvinne.

- Noen opplever at lukten blir verre dersom gulvene er våte- dette er et tydelig signal på at lukten sitter i gulvet, understreker eksperten.

Det aller viktigste du gjør du før den vonde lukten oppstår, mener Åramnes er:

- Impregner fliser og fuger med diffusjonsåpen impregnering. Dette er gull verdt fordi det holder skitten på toppen av fliser og fuger kontra ned i materialet.

For sterke kjemikalier

April Yeats, renholdsekspert hos rengjøringsfirmaet Freska, mener at mange undervurderer viktigheten av å rengjøre utsiden av toalettet.

- Ofte lukter det fordi man har glemt å vaske utsiden, så dette er viktig å huske på, sier Yeats.

Og om du ikke rengjør toalettet ofte eller grundig nok, vil det sannsynligvis begynne å lukte vondt fra selve toalettet.

- Vårt råd er å rengjøre den minimum en gang i uken og være nøye med rengjøringen, understreker Yeats.

RENGJØRINGSEKSPERT: April Yeats, renholdsekspert hos rengjøringsfirmaet Freska. Foto: Freska.
RENGJØRINGSEKSPERT: April Yeats, renholdsekspert hos rengjøringsfirmaet Freska. Foto: Freska. Vis mer

Det kan legge seg skitt i alle overganger av toalettet som kan være vanskelig å komme til i, men den tabben mange av oss da gjør, er å bruke altfor sterke kjemikalier til å vaske med, ifølge Åramnes.

- Har man vasket med sterke kjemikalier kan man også ha ødelagt litt av den harde hinnen toalettet kommer med fra fabrikk. Bakterier og skitt kan da settes seg i toalettet på samme måte som i flisene, forteller hun.

Flere rengjøringstips

Råd fra April Yeats:

 • Vask innsiden av toalettskålen med egnet vaskemiddel. Her bør du bruke vaskemiddel som er ment for å vaske toalett, ikke noe annet.
 • Det aller viktigste er å å få vaskemiddelet til å virke oppunder kanten av toalettet, der det ofte samler seg møkk og bakterier.
 • Bruk toalettbørsten for å vaske skikkelig rent.
 • Her gjelder det å komme langt nok ned i skålen og langt nok opp under kantene.
 • Har du vasket toalettet og det fortsatt lukter, er sannsynligheten stor for at du ikke har vasket grundig nok oppunder kanten.
 • Ikke glem å trekke ned når du er ferdig.

Åramnes opplyser at det finnes produkter som inneholder biologiske bakterier som spiser urinbakterier og fordamper til luft.

- Disse får man kjøpt på faghandel. Dette vil bedre lukten og hjelpe til at problemet ikke forverres, forteller Åramnes .

En annen grunn til at toalettstanken kan vedvare er tekniske problemer med selve toalettet. Ifølge Åramnes er ikke dette så vanlig, men det kan være verdt å få undersøkt.

- Den enkleste måten er å legge merke til dette er å følge med på om det renner vann fra toalettet når det ikke er i bruk, tipser hun.

God vask

Dersom lukten kommer fra skitt og smuss bør denne fjernes. Her er vasketipsene fra Åramnes:

 • For områder som rundt hjørner og overganger på toalett kan du bruke en pensjonert toalettbørste for å komme til. Vask og desinfiser denne i etterkant.
 • Ha en god toalettbørste som passer til ditt toalett. Det finnes mange forskjellige toaletter, om du har en god børste bør du komme godt til. Er børsten for kort kan du sitte igjen med merker og områder du ikke får vasket.
 • Børsten bør oppbevares langt unna toalettsaker for å unngå feil bruk.
 • For skitt som er hard i konsistensen, som salt, bør du bruke et produkt som inneholder syre.
 • Er konsistensen som smør bør du velge et produkt som er alkalisk, det fjerner fett.
 • For vask i vannsonen i toalettet er det best med et egnet toalettprodukt. Velg gjerne et med gel-konsistens slik at det synker ned og virker der smussen sitter.
 • Om du har en høy hylle hvor barn ikke kommer til kan du gjerne oppbevare toalettrens og biokjemi her. På den måten er det enkelt å fjerne søl når dette oppstår.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer