Får slakt

Nesten like dårlig som bare vann til å vaske bort eggeplommer, mener Forbrukerrådet.

PÅ BUNN: First Price maskinoppvaskpulver gjør det dårligst i Fobrukerrådets test av vaskemiddel til oppvaskmaskinen. Foto: Malin Iden
PÅ BUNN: First Price maskinoppvaskpulver gjør det dårligst i Fobrukerrådets test av vaskemiddel til oppvaskmaskinen. Foto: Malin Iden Vis mer
Publisert

Forbrukerrådet har nylig testet 15 ulike vaskemidler til oppvaskmaskinen. Det er et stort sprik i resultatet.

Yes Platium oppvasktabletter gjør det best i testen, mens det er oppvaskpulveret til First Price som kommer dårligst ut og er det eneste produktet som får surt fjes på selve rengjøringen.

Hele testen finner du her.

First Price er nesten like dårlig som bare vann til å vaske bort eggeplommer. Dette vaskemiddelet er verken merket med Svanen, EU-blomsten eller Astma- og allergimerket, men inneholder heller ikke de bekymringsfulle stoffene vi har sjekket for, skriver Forbrukerrådet i testen.

- Testtaperen fra First Price er kanskje billig i forhold til testvinneren, men om det ikke fjerner matrester og gjør oppvasken din ren, er den ubrukelig, sier seniorrådgiver og tjenesteansvarlig for tester i Forbrukerrådet, Elin Vestrum i testen.

Norgesgruppen eier First Price-merket og de svarer følgende:

- Våre tester viser at First Price oppvaskmiddel er effektivt på alle matvarene som er testet. Men effektiviteten til et lavprisprodukt som dette vil være lavere enn for et svanemerket produkt, og det vil kunne kreve at vasken kjøres ved noe høyere temperaturer for å oppnå samme resultat, sier kommunikasjonssjef, Kine Søyland i Norgesgruppen.

Slik testet de

- Det viktigste med testen er å finne ut om oppvaskmiddelet vasker reint, sier Vestrum til DinSide.

Hun påpeker at det er veldig nyttig for forbrukerne å vite om produktenes hovedfunksjonen - det å vaske rent - er ivaretatt. To produkter fra Yes vasker ordentlig rent, mens taperen fra First Price gjør ikke det. Testen viser ellers svært store prisforskjeller mellom produktene.

- Vi har testet alle produktene på samme måte. Testen har foregått i et laboratorium med samme type oppvaskmaskin, samme type matrester, brent melk, grøt eggeplommer og te. Det har også blitt brukt samme type temperatur, kopper og tallerkener.

Vestrum forklarer at dette er en sammenliknende test og den viser tydelig hvordan noen vaskemidler gjør det mye bedre enn andre.

Fant ikke ingrediensene

Xtra Coop oppvaskmaskinpulver får en strekmunn i testen. Den får surt fjes på ingredienslistens tilgjengelighet, og vi fant dermed ikke ut av flere av ingrediensene vi undersøkte, skriver Forbrukerrådet.

Ifølge Vestrum har Forbrukerrådet prøvd å finne informasjon om ingredienser i vaskemidlene som om de var en vanlig forbruker- både på emballasjen og på nettsida til produsentene. Noen av produktene manglet all informasjon, også på nettsida.

Vi har spurt Coop hva de tenker om resultatet.

- Vi har registrert testen, og registrer også at de gir vår miljøvennlige serie Änglamark lav score på grunn av «Uønskede kjemikalier», som mangan. Faktum er at produktet ikke inneholder mangan. I tillegg til denne feilen, har vi avdekket enda flere feil eller unøyaktigheter, skriver kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop.

- Testen er også vanskelig å kommentere når det ikke gis opplysninger om metode for spesielt rengjøringstesten. Det vi derimot er trygge på er at kundene våre får gode produkter til en lav pris, at Änglamark i tillegg til å gjøre oppvasken ren sparer miljøet og at pakningene skal være merket etter regelverket, legger han til.

På vei ut av markedet

Ifølge testen er Zalo testens dyreste oppvaskmiddel, og det blir bare middels rent.

Orkla som produserer Zalo er kjent med at Forbrukerrådet har gjennomført denne testen, men synes det er vanskelig å kommentere tester der de ikke kjenner metodikk og resultater fullt ut.

- Resultatene i Forbrukerrådets test stemmer heller ikke med resultater av tester vi har gjennomført - både internt og hos eksternt testbyrå. Dette er tester som gjøres i tråd med internasjonal standardmetode for testing av maskinoppvaskmidler. Disse tester viser at både Zalo og Sun presterer i toppsjiktet, sier Anne Gjemdal, kommunikasjonsdirektør i Orkla Home & Personal Care.

LA DET VÆRE: Det virker logisk å skylle oppvasken ren før du setter den i oppvaskmaskinen, men det bør du faktisk droppe! Video: Linn Merete Rognø / Storyblocks Vis mer

Når det gjelder pris, er det handelen selv som setter den i butikk. Men de registrerer at prisen på Zalo maskinoppvask, som det vises til i testen, ikke er representativ for det nivået produktet stort sett har ligget på, påpeker Gjemdal.

- Vi vil for øvrig nevne at Zalo maskinoppvask er på vei ut av markedet. Vi vil i framtida bare tilby ett merke innen maskinoppvask, nemlig Sun, mens Zalo skal være et rent håndoppvaskmiddel, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer