Fare for vannskader i eldre boliger

Gamle rør gir større risiko for vannskader - og det gjelder mange norske boliger.

Får du en rørlegger til se på rørene i boligen din, kan du unngå kostbare vannskader fra gamle rør. Foto: Varme & Bad
Får du en rørlegger til se på rørene i boligen din, kan du unngå kostbare vannskader fra gamle rør. Foto: Varme & Bad Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De færreste av oss forholder oss til om vi har gode nok vannrør i boligen før problemene faktisk inntreffer. Er man føre var og undersøker rørene før vannlekkasjen oppstår, kan man forhindre store, og ikke minst dyre skader på boligen.

Ettersom svært mange norske boliger har vannrør som er i ferd med å nå sin alderdom, vil dette være et smart trekk for svært mange.

>> Nå blir det strengere kontroll av nye boliger

Disse boligene har gamle rør

Det var stor boligbyggevirksomhet i Norge i hele etterkrigstiden, og helt fram til tidlig 80-tall, viser tall fra SSB. Totalt ble det bygget 970.000 boliger i Norge på 50-, 60- og 70-tallet, med aller størst byggevirksomhet i perioden 1971-1978, da det ble bygget nærmere 40.000 boliger årlig.

I de typiske etterkrigshusene fra 50-tallet var det mest vanlig å bruke vannrør av kobber. Disse er nå i ferd med å nå sin anbefalte brukstid, ifølge Lars-Erik Fiskum, som er forskningsleder i Sintef Byggforsk.

– På 50-tallet hadde man få materialer å velge mellom, men de var generelt av god kvalitet. Men nå er rørene såpass gamle at de er i ferd med å bli utslitte. Den tekniske levetiden for disse kobberrørene er på mellom 25 til 100 år, med en anbefalt brukstid på 50 år, forteller Fiskum til DinSide.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer