Regnvær

Farevarsel flere steder: - Vær forberedt

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel om kraftige regn- og haglbyger for flere fylker. Slik sikrer du hus og eiendom.

FAREVARSEL: Bor du i Agder eller Telemark, bør du forberede deg på mye nedbør. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix
FAREVARSEL: Bor du i Agder eller Telemark, bør du forberede deg på mye nedbør. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Kald luft fra nordøst er på vei innover landet og har allerede skapt store temperaturfall over store deler av Sør-Norge.

I hovedstaden var det over 30 grader mandag. Tirsdag er det meldt temperaturer ned til 13 grader.

Meteorologene har sendt ut gult farevarsel – det tredje høyeste farenivået – for kraftige regn- og haglbyger i Agder og Telemark. Farevarselet gjelder fra klokken 10 tirsdag formiddag til rundt klokken 15 på ettermiddagen.

– Den kalde luften skaper veldig mye ustabile luftmasser, som gir kraftige byger i form av regn, hagl og torden. Det kan fort komme opp mot 20 millimeter på én time, sier statsmeteorolog Pernille Borander ved Meteorologisk institutt til NTB.

Infrastruktur kan rammes

– Om bygene tømmer seg over et jorde, vil det jo ikke få like store konsekvenser som for eksempel i et tettsted eller en by, hvor gater og infrastruktur kan rammes hardt. Det er det vanskelige med å melde om byger, men vi er føre var og har valgt å sende ut gult farevarsel, sier Borander.

I forbindelse med bygene kan det også oppstå lokalt kraftige vindkast.

– Det kan være lurt å ta forholdsregler med å binde fast ting i hagen som man ikke har lyst til at skal fly rundt, sier Borander.

Vær forberedt

Dinside har tidligere snakket med Sigmund Clemenz, kommunikasjonsrådgiver i Forsikringsselskapet IF, om hvordan man forbereder seg på store vannmengder.

Han kunne fortelle at det ofte er kommunen som har ansvaret for veier og drenering i nabolag, men man kan hjelpe til selv også.

– Hvis det er en kum eller en rist i gata, sørg for at den ikke er tett. Hjelp kommunen, og deg selv, ved å sørge for at ikke løv dekker rista.

Når det gjelder dem som bor nær store vassdrag, anbefaler Clemenz folk til å være forberedt på hva som kan skje.

– De som bor på flomutsatte steder, har ofte erfaringer fra før, dessverre. Men generelle råd er å flytte gjenstander i huset høyere opp i etasjene, flytt biler og campingvogner. Husk spesielt på de tingene som ikke kan erstattes, som fotoalbum eller harddisker. Og ta kontakt med kommunen og forhør deg om beredskapsplaner.

Clemenz sier at de aller fleste vil prøve så godt de kan å unngå skader som følge av oversvømmelser.

– Hvis du er usikker på om tomten din er utsatt, eller hvis du lurer på hva du kan gjøre for være så sikker som mulig, så ta kontakt med forsikringsselskapet ditt. Der vil du få gode råd om hvordan du sikrer deg så godt som mulig, sier Clementz.

Naturskader dekkes

I Norge er vi godt dekket mot naturskader. Man kan få erstatning både fra forsikringsselskapene og fra Statens naturskadeordning, har Stine Neverdal tidligere fortalt Dinside. Hun er kommunikasjonssjef i Finans Norge, som administrer Norsk Naturskadepool.

– Naturskade i lovens forstand er skade på ting som direkte skyldes skred, storm, flom, stormflo, jordskjelv eller vulkanutbrudd, sier Neverdal

– Bygninger og innbo som er forsikret mot brannskade er også forsikret mot flom. Dette vil altså være dekket gjennom en alminnelig husforsikring.

– Skader på eiendom som ikke kan forsikres ved en alminnelig forsikringsordning, kan erstattes gjennom den statlige naturskadeordningen hos Landbruksdirektoratet. Slike skader kan for eksempel være skade på dyrket mark og bruer.

Regn og vind på Vestlandet

Det er også sendt ut gult farevarsel for kraftige regnbyger på Vestlandet sør for Stad. Varselet gjelder fra klokken 12 tirsdag til 5 på morgenkvisten onsdag.

Der regnbygene treffer, vil det være fare for overvann i tettbygde områder, med lokale oversvømmelser, jord- og flomskred. Det kan også være fare for stengte veier ved bekke- og elveløp.

– Dette er også på grunn av de samme kalde luftmassene, som vil treffe Vestlandet litt senere enn Sørlandet. Det kan bli ganske kraftige byger og en del torden. Det er derfor lurt å unngå høye punkter eller åpne sletter. Gå heller innendørs når det står på som verst, er rådet fra Borander.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer