Vedlikehold av hytta

«Farevarsel»: Høstens hytte-herjinger

Det skjer mye i årstidsskiftet høst/vinter, som du må ruste hytta for.

SJEKK NÅ: Vil du unngå dyre skader på hytta i vinter, lønner det seg å gjøre en innsats i høst. Foto: NTB
SJEKK NÅ: Vil du unngå dyre skader på hytta i vinter, lønner det seg å gjøre en innsats i høst. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Planlegger du en tur til hytta di i høstferien, bør du absolutt sette av litt tid til å forberede hytta for det de kommende årstidene kan bringe.

Det er nemlig flere faremomenter både om høsten og vinteren, og det er langt lettere å ruste seg mot disse i forkant framfor å måtte rydde opp etterpå.

Hva dekker forsikringen?

Forsikringen dekker det som skjer brått og uforutsett. Frostskader, rørbrudd og ekstremvær er eksempler på slike uforutsette hendelser.

Råte og fukt, derimot, er sakte-skader du kan gjøre noe med, og dette dekker ikke forsikringen. Forsikringen dekker heller ikke oppussing og vedlikehold.

Høstflommen

«Mange bekker små gjør stor å», har du sikkert hørt. Dette er ikke bare et ordtak, men også et naturfenomen som kan ramme hytta di.

Ta en titt i terrenget rundt hytta, og se på bekke-/elveløpet. Elva kan endre retning hvis det blir flom. Se om du kan rydde rundt elva, for å hindre at den tar ugunstrig retning med tanke på hytta di.

- Sjekk også at takrennene er frie for rusk og rask. Ofte kan løv tette igjen nedløpet, og da kan vannet fort renne andre steder og gjøre skade. I tillegg kan vannet fryse og gjøre ytterligere skade, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige til Dinside.

Musene kommer

Når temperaturen synker ute, trekker vi oss helst inn der det er tørt og varmt. Den samme tanken har gnagerne.

Det aller beste er å oppdage skadedyrene før de slår seg skikkelig til ro i boligen, blant annet ved å tette små hull og sprekker på utsiden av husveggene.

Musene kan komme seg innenfor hytteveggene gjennom et hull på kun én centimeter!

Har du allerede fått mus inn i hytta, bør du sette fram musefeller. Gift er ikke en god idé da musene kan dø inne i hyttekonstruksjonen og gi fra seg svært dårlig lukt, i tillegg til at gift kan være skadelig for andre dyr i naturen hvis de spiser ei forgiftet mus.

Frost

Har du innlagt vann på hytta, bør du stenge vannet med hovedstoppekranen før du forlater hytta i en lang periode. Sjekk også at rør som kan fryse er tomme for vann, og tøm eventuelle vanntanker som står ute.

- Ha på litt varme i utsatte rom, spesielt om vinteren, slik at det ikke oppstår frostskader, sier Voll i Gjensidige.

Informasjonssjef Sigmund Clementz i If forteller at det oppstår frost- og vannskader på hytter hver vinter, og disse skadene blir gjerne enda større når de oppdages seint.

- Hver juni og juli får forsikringsselskapene inn 20-30 skader som knytter seg til frost på vinteren. Skadene, som regel en vannlekkasje etter frostsprengte rør, har skjedd på vinteren, men blir oppdaget ved første besøk på hytta, sier Clementz til Dinside.

Den første snøen

Mange tenker ikke over hvor tung snø kan bli, men hytta kan faktisk knekke sammen under vekta av et stort snøfall som ikke måkes bort i tide.

- Flere hytteeiere har de siste årene opplevd at store snømengder har presset på takkonstruksjonen, slik at tak og vegger har gitt etter for vekta, sier Voll i Gjensidige.

- Er det meldt store mengder snø og snøen blir liggende på hyttetak og -altan over tid slik at det skjer en skade, kan hytteeieren regne med en kraftig avkortning på forsikringa, advarer Voll.

SNØMÅKING: Slik måker du best! Video: Berit B. Njarga. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Han eksemplifiserer med en hytteeier som måkte store deler av snøen ned fra taket, men da han hadde tatt siste spadetak, hørte han et stort brak. Det var terrassen som knakk sammen under de store snømengdene.

Clementz i If anbefaler deg å få en hyttevenn - altså en person som kan hjelpe deg med å passe litt på hytta og se til den gjennom vinteren.

- Ved et slikt enkelt tilsyn får du raskt beskjed om det er mye snø på taket, om det har vært vannlekkasje eller at noen har brutt seg inn i hytta, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer