Lekkasje fra oppvaskmaskin:

Fargeendring her kan bety trøbbel

Tipsene for å unngå dyre lekkasjer på kjøkkenet.

VANNLEKKASJE? Ser du endringer i fargen på parketten foran oppvaskmaskina, kan det være et tegn på vannlekkasje. Men det fins måter å unngå slike lekkasjer på. Foto: Bjørn Eirik Loftås
VANNLEKKASJE? Ser du endringer i fargen på parketten foran oppvaskmaskina, kan det være et tegn på vannlekkasje. Men det fins måter å unngå slike lekkasjer på. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

- Er det én ting du skal se etter på kjøkkenet, er det fargeforandringer i parketten foran oppvaskmaskinen på kjøkkenet. Det kan tyde på en liten vannlekkasje som kan utvikle seg plutselig til noe langt mer dramatisk, sier Sigmund Clementz, informasjonssjef i If til Dinside.

I 2017 ble det meldt inn totalt 4.566 vannskader som oppsto i samband med vanntilkoblet maskin som vaskemaskin, oppvaskmaskin eller kjøleskap med isbitmaskin til forsikringsselskapene i Norge, forteller Clementz videre.

Disse skadene utgjorde totalt 117,6 millioner kroner. Men det fins måter å unngå problemene på.

Problemer med tilkoblingen?

- Når det oppstår vannskader inne i hjemmet, er det som oftest på kjøkkenet lekkasjene skjer. Her er det vanligvis tilkoblingen til oppvaskmaskinen som er årsaken, opplyser skadebehandlerne i forsikringsselskapet If.

Kommunikasjonssjef Heidi Tofterå Slettemoen i Frende forsikring sier til Dinside at de får meldt inn skader om både lekkasje fra selve maskinen og fra tilkoblingen.

- Vi anbefaler gjerne en plastmatte under maskinen slik at eventuelt vann flommer frem på gulvet slik at du ser det og kan stoppe skaden, heller enn at det ligger innunder sokkelen på kjøkkenet og gjør skade. Vi får også en del skademeldinger på kjøleskap med ismaskin og vanntilkobling, sier Tofterå Slettemoen.

Noen hovedsynder for vannskader i hjemmet er oppvaskmaskinen derimot ikke, ifølge Frendes skadetall. Derimot er rørbrudd en klar hovedårsak til vannlekkasjer som meldes inn til dem.

Unngå feil montering

Fagsjef Are Skaar Nielsen i Rørentreprenørene Norge, hevder feilkobling av oppvaskmaskin gjort av beboere selv er en vanlig årsak til lekkajser.

- Slangene som følger med har som oftest plastkupling, og denne er ømtålig ovenfor bruk av verktøy. Bruker man for eksempel en tang og strammer for hardt kan plasten sprekke med lekkasje som resultat, sier Skaar Nielsen.

- Ofte ses også at man glemmer å bruke slangeklemme på avløpsslangen, man bare setter slangen løst på avløpsstussen på vannlåsen. Ved å ikke bruke slangeklemme vil slangen etter kort tid spette av og spyle godt inne i benkeskapet, legger han til.

Skaar Nielsen påpaker at dersom man ikke er 100 prosent sikker på at man klarer oppgaven selv bør man overlate jobben til faglærte.

Bruk vannstopper

Ifølge Rørentreprenørene Norge er det krav ved nymontering av vannførende maskiner at man skal ha automatisk lekkasjestopper.

Også på oppvaskmaskinen du allerede har installert i hjemmet, kan du koble til denne typen utstyr.

- Med vannsensorer og automatisk vannstopper i tilknytning til vanntilførselen til oppvaskmaskiner og vanntilkoblede kjøleskap kunne mange unngått en ubehagelig opplevelse. Følere og stoppere ville reddet mange fra å oppleve hundrevis av liter med vann på gulvet, i vegger og andre konstruksjoner, sier Clementz.

If anbefaler også å unngå å bruke oppvaskmaskina mens du sover eller er borte fra hjemmet.

Skaar Nielsen legger til at det lønner seg å alltid stenge vannet til vask/ oppvaskmaskin etter bruk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer