Farlig radonstråling fra norsk berggrunn

Én kommune vil sjekke alle 1. og 2. etasjer, og sponser måling. Se hvor.

Det er gjerne i kjelleren at strålefaren er størst. Det aller enkleste grepet du tar, er å sørge for at gulvet er helt og tett, og at det ikke er sprekker i møtet mellom gulv og vegger. Foto: Herdins / ifi.no
Det er gjerne i kjelleren at strålefaren er størst. Det aller enkleste grepet du tar, er å sørge for at gulvet er helt og tett, og at det ikke er sprekker i møtet mellom gulv og vegger. Foto: Herdins / ifi.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge er et av de landene i verden som har høyest konsentrasjon av radon i luften i boligene. Omtrent 450.000 nordmenn er utsatt for livsfarlig radonstråling i hjemmene sine. Mange uten å vite det. Det er sammensetningen i berggrunnen som er årsaken til dette.

Nå tar Helse- og velferdsetaten i Oslo kommune affære, og er med å sponse måling av radonstråling. Slik blir kanskje terskelen for å sjekke hjemmet litt lavere.

Tilbudet vil bli gitt til alle boligeiere som har bolig med oppholdsrom i kjeller, første eller andre etasje. Disse vil høre fra kommunen i løpet av de neste ukene.

- Beregninger Statens strålevern har gjort tyder på at radon i boliger er medvirkende årsak til om lag 14 % av alle nye lungekrefttilfeller i Norge. Det vil si om lag 30-40 tilfeller per år i Oslo, skriver Helse- og velferdsetaten på sine nettsider.

Radon utgjør derfor et betydelig folkehelseproblem. Helse- og velferdsetaten og kommuneoverlegen i Oslo anbefaler derfor alle som har en bolig med oppholdsrom til og med 2. etasje om å måle radonkonsentrasjonen i sin bolig.

Les mer om radonstråling og måling

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer