Farlig radonstråling fra norsk berggrunn

Én kommune vil sjekke alle 1. og 2. etasjer, og sponser måling. Se hvor.

Det er gjerne i kjelleren at strålefaren er størst. Det aller enkleste grepet du tar, er å sørge for at gulvet er helt og tett, og at det ikke er sprekker i møtet mellom gulv og vegger. Foto: Herdins / ifi.no
Det er gjerne i kjelleren at strålefaren er størst. Det aller enkleste grepet du tar, er å sørge for at gulvet er helt og tett, og at det ikke er sprekker i møtet mellom gulv og vegger. Foto: Herdins / ifi.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norge er et av de landene i verden som har høyest konsentrasjon av radon i luften i boligene. Omtrent 450.000 nordmenn er utsatt for livsfarlig radonstråling i hjemmene sine. Mange uten å vite det. Det er sammensetningen i berggrunnen som er årsaken til dette.

Nå tar Helse- og velferdsetaten i Oslo kommune affære, og er med å sponse måling av radonstråling. Slik blir kanskje terskelen for å sjekke hjemmet litt lavere.

Tilbudet vil bli gitt til alle boligeiere som har bolig med oppholdsrom i kjeller, første eller andre etasje. Disse vil høre fra kommunen i løpet av de neste ukene.

- Beregninger Statens strålevern har gjort tyder på at radon i boliger er medvirkende årsak til om lag 14 % av alle nye lungekrefttilfeller i Norge. Det vil si om lag 30-40 tilfeller per år i Oslo, skriver Helse- og velferdsetaten på sine nettsider.

Radon utgjør derfor et betydelig folkehelseproblem. Helse- og velferdsetaten og kommuneoverlegen i Oslo anbefaler derfor alle som har en bolig med oppholdsrom til og med 2. etasje om å måle radonkonsentrasjonen i sin bolig.

Les mer om radonstråling og måling

Halv pris

Enkle grep:

Statens strålevern har ikke ressurser til å gå detaljert inn i hvert tilfelle, men gir generelle råd. For radonnivåer mellom 200 og 400 Bq/m3 kan det være enklere tiltak som løser problemet, blant annet:
  • Tettere rørgjennomføringer
  • Tette hull, sprekker eller åpninger i betonggulv
  • Ekstra sikring av støpeskjøter i overgangen mellom gulv og vegg
  • Sørge for balansert ventilasjon
  • Øke antall lufteventlier
Dersom dette ikke hjelper, eller radonnivået skulle overstige 400 Bq/m3 bør du søke faglig bistand.


Helse- og velferdsetaten har innledet et samarbeid med det svenske firmaet Gammadata, som tilbyr en komplett målepakke til 395 kroner. Denne pakken inneholder 2 sporfilmer, bruksanvisning, porto (både til deg - og tilbake til firmaet for analyse) samt rapport. Dersom du ønsker en ekstra sporfilm, koster dette 100 kroner til, inkludert moms.

Ordinær pris på sporfilm (inkludert analyse og rapport) er fra 250-500 kroner.

Slik sjekker du

Det er enkelt og greit å sjekke boligen. Du tar de to (eller flere) sporfilmene og plasserer dem i et oppholdsrom som benyttes daglig, for eksempel stue og soverom. Går boligen over flere etasjer anbefales det å måle i hver etasje. Også i kjeller.

Sporfilmen avgir ingen form for stråling, støy eller helseskadelige stoffer. Den ligger i en boks omtrent på størrelse med en fyrstikkeseke, og må stå i boligen din i minst to måneder.

Benytter du deg av tilbudet, vil restulatene fra målingen hos deg inngå i Helse- og velferdsetatens database. Resultatene vil hjelpe kommunen til å få en oversikt over radonforholdene i Oslo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer