Farlige stoffer i billig kjøkkenelektronikk

Billig kjøkkenelektronikk inneholder farlige stoffer i ulovlige mengder, avslører undersøkelse.

FARLIGE STOFFER I KJØKKENELEKTRONIKK: En større test av kjøkkenelektronikk avslører funn av farlige stoffer over tillatte grenseverdier, i 33 av 263 testede produkter. Og billige produkter utmerker seg, ifølge rapporten. Foto: Shutterstock/NTB
FARLIGE STOFFER I KJØKKENELEKTRONIKK: En større test av kjøkkenelektronikk avslører funn av farlige stoffer over tillatte grenseverdier, i 33 av 263 testede produkter. Og billige produkter utmerker seg, ifølge rapporten. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En stor undersøkelse av farlige stoffer i kjøkkenelektronikk avslører at mange av produktene inneholdt farlige stoffer i mengder over grenseverdiene.

Blant de testede produktene er kjøkkenvekter, eggkokere og brødristere.

13 prosent av produktene som ble testet inneholdt for høye verdier av stoffer som bly og klorparafiner. Og ifølge rapporter, skiller billigprodukter seg ut med storparten av synderne:

- Vi ser at billig elektronikk fra mindre kjente merker ofte er mer problematisk. Med det store tilbudet av varer i dag, er det viktigere enn noensinne at forbrukerne er bevisste på at deres valg av produkter påvirker miljøet, sier inspektør Marcus Hagberg i den svenske Kjemikalieinspeksjonen, som er de som har utført undersøkelsen.

Farlige stoffer i 33 av 263 produkter

Resultatene av undersøkelsen er nylig presentert i rapporten Hjemmeelektronikk 2020.

Undersøkelsen er gjort i Sverige, men flere av produktene kan og er også solgt i Norge eller til norske forbrukere fra utenlandske forhandlere.

Det er den svenske Kjemikalieinspeksjonen som har gjort undersøkelsen, hvor de har inspisert produkter fra totalt 109 selskaper.

Mangler CE-merking

I tillegg til funn av de farlige stoffene, avdekket også rapporten at 12 prosent av varene manglet CE-merking og 18 prosent manglet kontaktinformasjon til produsent/importør. Det er krav om dette for produkter som skal selges i EU/EØS - og også i Norge.

Det er 263 produkter som er testet for farlige stoffer - og det ble funnet farlige stoffer over grenseverdiene i 33 produkter - altså 13 prosent.

De ulovlige stoffene som ble avdekket i undersøkelsen var først og fremst bly i ledninger, samt ftalater og kortkjedede klorparafiner i plast.

Ifølge rapporten skal produktene med de farlige stoffene skal være fjernet fra markedet.

STØV OG HYBELKANINER: Husstøv og hybelkaniner kan skjule farlige stoffer. Og pass spesielt på støv rundt elektronikk - hvor det også anbefales å unngå direkte hudkontakt. Video: Kristin Sørdal. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer

Biltema: - Stoppet salget

Biltema er ett av selskapene med produkter med for høye nivåer av farlige stoffer:

Det ble blant annet funnet bly over grenseverdiene i en kjøkkentimer og en eggkoker fra Biltema - samt ftalater over grenseverdiene i en popkornmaskin.

Monica Videm, markedsansvarlig i Biltema i Norge, sier til Dinside at Biltema ble gjort kjent med testresultatene fra Svenske myndigheter ved Kjemikalieinspeksjonen i fjor vår.

- Vi stoppet da salget av disse tre produktene umiddelbart, og de har ikke vært i salg siden mars/april 2020. Dette ble informert til svenske myndigheter sammen med informasjon om volumer som var omsatt i de ulike markeder. Vi er ikke blitt gitt noen videre pålegg i forhold til dette, og de tiltakene vi har iverksatt er ansett som tilstrekkelige, sier Videm til Dinside.

- Uheldig

Videm forteller at bly-funnet i eggkokeren og timeren er lokalisert til loddepunkter og sier at dette ikke er deler som kommer i kontakt med mat:

- I eggkoker og digital timer er det funnet for store verdier av bly. Disse er funnet inne i loddepunkter på produktet, og er plassert slik at det ikke er noen risiko for at forbruker eller mat kommer i kontakt med blyet. Av miljøhensyn er dette selvsagt veldig uheldig, uttaler Videm.

Det tredje produktet med stoffer over grenseverdiene er en popkornmaskin, hvor det ble funnet ftalatene DEHP og SCCP. Ifølge Videm ble dette funnet i ledningen til popkornmaskinen.

- Her er det en mulighet for å bli eksponert for stoffene, men ikke direkte via maten, samtidig som fare for overføring er vurdert som særdeles liten gitt tiden man normalt er i kontakt med ledningen, sier Videm til Dinside.

- Dette er selvfølgelig veldig uheldig, og vi vil presisere at vi for all elektronikk og andre risikoprodukter innhenter testrapporter fra våre leverandører som vi gjennomgår nøye. I rapportene som tidligere er framvist for produktene i denne saken, er det ikke avdekket avvik i forhold til overskridelse av grenseverdier av farlige stoffer, sier hun videre - og understreker at Biltema kontinuerlig jobber med produktsikkerhet.

- Dette er et prioritert arbeidsområde hos oss. Vi gjennomfører umiddelbart tiltak dersom det avdekkes avvik, og dette følges også opp med våre leverandører. Dersom våre leverandører ikke tar til seg kritikk og viser omstillingsevne, avslutter vi vårt samarbeid med disse, hevder Videm.

Farlige stoffer funnet i produktene

Bly: Et veldig giftig stoff som ikke er tillatt brukt i visse varer. Det kan skade nervesystemet og påvirke for eksempel læringsevnen. Foster og barn er spesielt sårbare.

Kadmium: Giftig for miljø og kan gi benskjørhet, nyreskader og kreft.

PBE, PBDE Polybromerte bifenyler og Polybromerte difenyletrer: Bromerte flammehemmere som er vanskelig nedbrytbare og har hormonforstyrrende egenskaper.

Kortkjedede klorparaffiner (SCCP): Skadelig for vannlevende organismer. Brytes ikke ned i naturen og er mistenkt kreftfremkallende.

Ftalater (eksempelvis DEHP, DIBP, DBP, BBP): En gruppe stoffer der alle ikke er skadelige, men visse ftalater kan påvirke testiklene og gjøre det vanskeligere å få barn - og noen er mistenkt hormonforstyrrende.

- En produktgruppe med betydelig avvik

I Norge er det Miljødirektoratet som gjør tilsvarende kontroller av produkters innhold av farlige stoffer.

Mathieu Veulemans, seksjonsleder i produkttilsynseksjonen i Miljødirektoratet, sier til Dinside at de jevnlig tester elektroniske produkter som benyttes hjemme, inkludert kabler og diverse elektronikk.

- Vi fikk vite gjennom det nordiske tilsynssamarbeidet at våre svenske kollegaer planla en slik aksjon som inkluderte kjøkkenelektronikk og avventet resultatene fra prosjektet, sier Veulemans til Dinside.

- Hva tenker dere om avsløringene i den svenske rapporten?

- På generelt grunnlag, fra tidligere kontroll, har vi sett at elektriske og elektroniske produkter er en produktgruppe med betydelig avvik fra regelverket både i forhold til manglende CE-merking og innhold av miljø- og helseskadelige stoffer, sier Veulemans videre.

Han understreker at funnene som er gjort i Sverige også er relevante og viktige for norske forbrukere - fordi selskapene som selger varene også opererer her til lands.

- I et europeisk og stadig mer integrert marked er det en risiko for at produktene kontrollerte av våre svenske eller andre europeiske kollegaer også er til salgs i Norge. Resultatene er derfor relevante for Norge. Flere av de selskapene der det ble kjøpt produkter fra opererer også i Norge, og disse selskapene må sørge for å stanse omsetning av ulovlige produkter i Sverige, men også i Norge, sier Veulemans.

Det er de samme grenseverdiene for disse stoffene som gjelder i hele EU/EØS-området, inkludert Norge.

- Flere av produktene som det er funnet blant annet bly i, selges fra butikker/kjeder som eksisterer også i Norge (for eksempel Biltema) – eller det er merkevarer som selges også her (Princess). Hvordan følges dette opp her i Norge?

- Følger opp i Norge

Veulemans forteller at virksomheter som omsetter ulovlige produkter må stanse omsetning av disse ulovlige produktene.

I tillegg er resultatene fra den svenske kontrollaksjonen meldt i den europeiske plattformen for utveksling av informasjon - slik at alle andre tilsynsmyndigheter i EØS-området får tilgang til informasjon om disse ulovlige produktene, og kan følge opp ved behov.

- I utgangspunktet skal virksomhetene trekke tilbake fra markedet produkter som utgjør en høy risiko. I tillegg følger Miljødirektoratet opp farlige produkter meldt av andre myndigheter i Europa og som også selges i Norge, sier Veulemans til Dinside.

LIVSFARLIG: EU-test av hårfønere, krølltenger og rettetenger avslører alvorlige feil som kan forårsake elsjokk og brann. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

- Alltid bekymringsfullt

- Bør man bli bekymret av funnene i rapporten - eller hva bør forbrukere gjøre dersom de har et slikt produkt hjemme?

- Det er alltid bekymringsfullt å avdekke helse- og miljøskadelige stoffer i forbrukerprodukter. Det er vanskelig å si noe generelt om hvilken risiko som er knyttet bruk av produkter som inneholder ulovlige stoffer da dette vil variere fra produkt til produkt og stoff til stoff. Vi anbefaler generelt å velge miljømerkede produkter der det er mulig, for å unngå uønskede stoffer, sier Veulemans.

Han forteller at når myndighetene identifiserer en bekymring ved et stoff så gjøres en vurdering av stoffenes egenskaper og hvilke konsekvenser bruk og utslipp av stoffer vil ha.

På bakgrunn av dette innføres tiltak og reguleringer som for eksempel grenseverdier for innhold i produkter.

- Flere av de identifiserte helse- og miljøfarlige stoffene i produkter er definert som miljøgifter, det vil si at de brytes sakte ned og hoper seg opp i næringskjeden. For å sikre at komponenter og materialer kan brukes om igjen og materialgjenvinnes i en sirkulær økonomi, er det nødvendig å begrense bruk av miljøgifter og sikre at disse tas ut av kretsløpet, sier Veulemans.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer