Fast eller flytende rente?

Tåler du ikke flere hopp, bør du binde nå.

Publisert
Sist oppdatert
Man skal lete lenge etter femårsperidoer som gir bedre resultat med fast rente enn med flytende.Dag Jørgen Hveem, Handelshøyskolen BI


De byksende pengemarkeds-rentene tvinger stadig flere banker til å sette opp utlånsrentene. For mange nordmenn er smertegrensen nådd. Bør du binde boliglånsrenta nå?

- Det springende punktet er om folk tror de klarer å slå renta. Man pleier å si at man skal lete lenge etter femårsperioder som gir bedre resultat med fast rente enn med flytende. Men noe sånt er vi i ferd med å kunne avlsutte nå. De som bandt renta for et par-tre årsiden, ligger brukbart an til å matche flytende i denne perioden, sier Dag Jørgen Hveem, studierektor ved Handelshøyskolen BI.

Hveem har privatøkonomi som et av sine spesialområder. Han mener at vi er inne i en tid der vi kan forvente ganske store svigninger og få store overraskelser også i form av økt flytende rente. Men han mener det er større sannsynlighet for et ikke helt uvesentlig rentefall.

Rentenivået er helt normalt

Dag Jørgen Hveem, studierektor ved Handeslhøyskolen BI Foto: BI
Dag Jørgen Hveem, studierektor ved Handeslhøyskolen BI Foto: BI Vis mer


- Fastrenten er lavere enn flytende, noe som indikerer at man forventer fall i renten. Slik er summen av markedets forventninger per i dag. Vi vil kunne oppleve et kraftig rentefall etter hvert som vi nå går inn i en lavkonjunktur, som vi per i dag ikke har oversikt over hvor dyp blir, sier Hveem.

Ta høyde for 9-10 prosent

Hveem mener at når vi forstatt får flytende rentelån til under 7,5 prosent rente, så er ikke dette urovekkende høyt. Samtidig er det ingen tvil om at når man vurderer flytende rente, så må man kalkulere inn å tåle en rente på 9-10 prosent.

- Da renten var på det laveste, vet jeg at Nordea var en av bankene som la inn i kalkylen at kundene skulle tåle fem prosentpoeng høyere rente. De som i perioden med lav rente klarte å sette til side rentedifferansen, vil ha det bra nå. Men pengene ligger nok i flatskjermer, biler og båter, ler Hveem.

Han vil ikke fraråde å binde deler av lånet, men han vil fraråde folk å binde alt.

- Jeg ville hatt noe å sjonglere med, men dette avhenger av hva man tåler og hva man ønsker. Det er også viktig å ikke irritere seg hvis den flytende renta skulle duppe noe under ditt bindingsnivå. I gåseøyne er dette risikoen du tar. Å binde renta er en forsikring mot toppene. Det blir et litt søkt eksempel, men jeg pleier å sammenligne det med at du heller ikke trenger å irritere seg over at du ikke får bruk for helseforsikringen, sier Hveem.

Mange banker har satt opp renta. Sjekk prislistene for lån på 1 million og 2 millioner kroner, eller finn billigste bank med vår boliglånskalkulator

Sidsel Sodefjed Jørgensen, forbrukerøkonom i DnB NOR Foto: DnB NOR
Sidsel Sodefjed Jørgensen, forbrukerøkonom i DnB NOR Foto: DnB NOR Vis merBinding gir forutsigbarhet

Sidsel Sodefjed Jørgensen, forbrukerøkonom i DnB NOR er langt på vei enig med Hveem.

- Du må vurdere hvilken situasjon du er i. Det er nok få perioder hvor det har vært økonomisk lønnsomt å binde renta, men da har du forutsigbarheten. Noen tåler ikke flere renteøkninger, og nå har de muligheten til å binde renta til litt under den flytende.

Jørgensen er enig i at de relativt lave fastrentene indikerer at markedet på lengre sikt forventer en nedgang, men hun viser til undersøkelser som forteller at 13 prosent av norske husholdninger nå er svært bekymret for privatøkonomien.

- Det er en god del mennesker. En enda større andel begynner nå å lure på hvilke grep de skal ta. Da er fastrente en mulighet, avdragsfrihet en annen.

Jørgensen mener også at det finnes gode eksempler på at fastrente kan lønne seg. Det innebærer imidlertid som regel litt flaks.

- Min datter bandt renten for drøyt to år siden til 3,5 prosent rente i fem år. Hun ønsket forutsigbarheten, og tenkte at hun heller fikk betale litt mer. Det viste seg å bli en lønnsom beslutning, men den biten er litt gambling, mener Jørgensen.

Få binder renta

Til tross for forutsigbarheten er andelen nordmenn som har fastrentelån relativt lav. Du skal ikke lenger enn til Danmark før situasjonen er helt motsatt. Dette handler mye om psykologi, mener Hans Petter Skogstad i Makrosikt.

- Det er så trygt å være i den samme båten som alle andre. Det å binde renta kan ha to utfall: Du gjør det enten bra, eller så gjør du det dårlig. Og prisen for å gjøre det dårlig er i mitt hode veldig høy. Jeg tror det er slik for mange.

Skogstad mener at de ikke er noe kult å komme på fest og fortelle folk at du har bundet renta mens de andre gliser.

- Ja, jeg tror det er en del psykologi i dette. Det er verre å tabbe seg ut enn å ta sjansen og gjøre det bra. Og å være den eneste som har gjort tabben, den sjansen er ikke folk villige til å ta.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer