Strøm:

Fastprisavtale: Lønner det seg nå?

Med høye strømpriser er det mange som nå vurderer å gå over til fastprisavtale på strøm, men det lønner seg ikke nødvendigvis å binde strømprisen for lenge nå.

STRØMFORBRUK: Med disse enkle grepene kan du "hacke" ditt eget strømforbruk. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Strømselskapene melder om stor pågang fra forbrukerne for å endre strømavtalene, samtidig som strømprisene fortsetter å stige.

Administrerende direktør i Polar Kraft, Herold Myrland forteller til DinSide at de har en betydelig pågang for tiden.

- Det er mange flere som bestiller fastpris nå enn tidligere i høst. Dette har tiltatt siden medio august, forteller han.

Strømselskapet opplever økte kundetall den seneste tida.

- Kundeveksten på fastpris alene hos Polar Kraft hadde en vekst fra juli til oktober på 15 prosent, mens tilsvarende for perioden august til november var 20 prosent. Det viser at trenden er kraftig stigende.

Flere hundre

Kommunikasjonssjef i Lyse AS, Andreas Veggeland bekrefter på lik linje med Myrland at de også merker stor pågang.

- Vi opplever en sterk økning blant dem som ønsker å tegne fastprisavtale. I fjor var strømprisene rekordlave og vi hadde svært få henvendelser om fastpris. Slik strømprisene er nå, er det imidlertid svært mange som er interessert i fastprisavtaler fordi de ønsker forutsigbare strømregninger, forteller Veggeland til DinSide og fortsetter.

- Interessen har steget betraktelig de siste ukene og akkurat nå for tiden er det flere hundre som tegner fastprisavtaler hver dag.

Også Fjordkraft opplever stor pågang. Det bekrefter kommunikasjonsrådgiver i Fjordkraft Jon Eikeland til DinSide.

- Vi har stor pågang til vårt kundesenter, noe som i perioder har gitt lange ventetider. Det er flere som tar kontakt, og vi ser at samtalene varer lenger enn tidligere. Det er mange som ønsker en forklaring på de høye strømprisene.

Men lønner fastprisavtale seg egentlig?

Kraftanalytiker i Volue Insight, Tor Reier Lilleholt forteller til DinSide at det under spesielle forhold med kald vinter kan lønne seg å binde prisen.

- Man betaler en risikopremie for at man ikke tåler høye kostnader. Vær obs på at det er stor forskjell på tilbudene i markedet. Man skal også vite at en fastpris på en måte utsetter noen av kostnadene til sommeren, da prisen jevnes ut over tid. Det kan være gunstig for de som sliter veldig akkurat nå, men kan klare det om det fordeles litt mer ut i tid.

Sparer på kort sikt

Lilleholt advarer dog mot å binde avtalen for lenge, som det er nå.

- Akkurat nå på en pristopp ville jeg ikke valgt å binde strømprisen for lenge, skriver han i en e-post og fortsetter.

- Har man muligheter til å stå i det disse måneden og binde på sommeren så ser det akkurat nå ut til at all fremtidig kraft etter vinteren kan kjøpes til cirka 40-50 øre/kWt og ikke 100 øre/kWt som mange avtaler er på for flere år frem i tid.

Forbrukerjurist i Forbrukerrådet, Thomas Iversen forteller til DinSide at man kan risikere å betale for mye dersom man binder strømprisen for lenge.

- Strømprisen svinger mye i løpet av året og du risikerer opplagt å betale for mye hvis du binder deg lenge og høyt. En avtale med flere års bindingstid vil fort kunne spare deg noe penger på kort sikt, men føre til tap over lenger sikt dersom prisene faller tilbake til tidligere års nivåer.

Iversen er enig med Lilleholt i at man burde unngå pristoppene.

- Hvis du har lyst til å ha en fastprisavtale, så kan det være en fordel å vente til de største pristoppene er over. Utover våren vil det antakelig finnes billigere fastprisavtaler, som vil kunne gi gunstige strømpriser for kommende vinter. Risikoen ved binding er alltid at markedet går i feil retningen, og da kan du tape penger.

Fastpris

Vi har gjennomført en prissjekk på fastprisen, hvor vi har tatt utgangspunkt i et årlig strømforbruk på 25 000 kilowattimer. Vi har sjekket de billigste prisene for 6 måneder, 12 måneder og 36 måneder i Oslo og Trondheim.

Merk at prisene ble hentet ut på formiddagen 3. desember, og kan endres på kort tid.

I tabellen over er de billigste prisene uthevet, og man kan se at for eksempel den billigste fastprisen for 6 måneder i Oslo er 103 prosent dyrere enn den billigste i Trondheim.

I tabellen over er de billigste prisene uthevet, og man kan se at den billigste fastprisen for 12 måneder i Oslo er 66 prosent dyrere enn den billigste i Trondheim.

I tabellen over er de billigste prisene for 36 måneder uthevet. Der kan man se at den billigste prisen i Oslo er 53 prosent dyrere enn den billigste i Trondheim.

Prisene avslører ikke overraskende at jo lenger bindingstid du velger, desto lavere blir fastprisen.

- Men hvor lenge lønner det egentlig å binde prisen, dersom man først skal binde seg til en fast pris?

- Vi anbefaler ikke at du binder deg mer enn ett år, til det er usikkerheten for stor. Det kan også være et alternativ å gå for fastpris i kortere perioder der prisene typisk er høye og svinger mye, forklarer Iversen.

Lilleholt kommer med et råtips:

- Man kan binde 6 måneder på en ok pris om man trenger en slik forsikring for deretter å tenke mer langsiktig neste sommer. Må man, så mener jeg det kan være lurt med lange kontrakter inngått på sommeren siden man kan kjøpe kraften i markedet til 30-40 øre langt inn i fremtiden.

Grafen over viser de historiske spotprisene de siste fire årene, den gir en viss pekepinn på hvordan prisene utvikler seg og hvorvidt det er lurt å binde seg eller ikke, til om lag 100 øre/kWt som fastprisene ligger på nå.

- Jeg ville fokusert på at en kilowattime spart er mer verdifullt enn en alternativ avtale når man først står midt oppi det. Kontrakter som går på variabel kraftpris, har vel vist seg å være de dårligste sammenlignet mot spot. Spotavtale er bedre, forklarer Lilleholt.

Pass på

En ting det er verdt å være klar over dersom du vurderer å bytte til fastpris er bruddgebyret.

- Fastprisavtalene har alle et bruddgebyr hvis du bryter avtalen. Dette skal komme tydelig frem, hvis ikke er det noe du bør få i klarhet før du inngår avtale, råder Iversen.

- Gebyret skal stå i stil med det økonomiske tapet selskapet har, og skal også nedjusteres ut fra hvor langt ut i bindingsperioden du er.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer