Feil ligningsverdi på bolig kan gi skattesmell

Du har vel ikke lyst til å betale mer boligskatt enn nødvendig?

Feil ligningsverdi på bolig kan gi skattesmell
Publisert
Sist oppdatert

Etter omleggingen av fastsettelsen av ligningsverdien på boliger for 2010, er nå de fleste boliger i Norge relativt rimelig prissatt. Svakheten med systemet er at det er et sjablongmessig snitt, og ikke tar høyde for lokale variasjoner.

Ikke alle boliger holder samme standard, ligger like sentralt - og har lik kvadratmeterpris. Og dersom du synes satsen var litt for høy i fjor, har det ikke blitt bedre i år.

– Alle opplever at ligningsverdien for bolig er høyere enn i fjor. De følger boligprisene, og blir automatisk satt opp, sier Gry Nilsen, advokat og fagsjef, skattefaglig avdeling i Skattebetalerforeningen i DinSide.

Hun forteller at denne justeringen tar utgangspunkt i prisen på solgte boliger fra Finn.no, slik at de er riktig koblet opp mot boligprisene der du bor. Men det er ikke alle boliger som har hatt den samme prisveksten.

– Har du en bolig som ikke følger standard, kan du oppleve at den har fått for høy ligningsverdi, sier Nilsen.

Alt om selvangivelsen 2011

Slik endrer du

Synes du ligningsverdien er for høy på boligen din, er det heldigvis enkelt å endre: Du endrer rett og slett på verdien som står i selvangivelsen til 30 prosent av antatt markedsverdi. Til dette kan du for eksempel bruke en meglertakst.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer