Oppussing av badet:

Fellene du bør unngå

Drømmer du om et flunkende nytt baderom denne våren? Eller kanskje du bare ønsker å gi badet et ansiktsløft med nye fliser og armatur? Her er ekspertenes beste tips for å unngå de store baderomsfellene.

PUSSE OPP? Dersom du skal pusse opp badet i sommer, har vi tipsene du bør vite om. Foto: Mayer & Kohl
PUSSE OPP? Dersom du skal pusse opp badet i sommer, har vi tipsene du bør vite om. Foto: Mayer & Kohl Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppussing er en skrekkblandet fryd for mange, og det blir særlig tøft når prosjektet går utover både tålmodigheten og lommeboka. Badet er vanligvis det dyreste rommet i hjemmet å renovere per kvadratmeter. Feil, justeringer og forsinkelser kan derfor bli en kostbar affære, dersom du ikke er nøye fra start.

Så hvordan kan du unngå baderomstabber som feil vanninstallasjon eller mangler rundt våtromsnormen? Her er tipsene du bør merke deg:

1. Se opp for unødvendige overraskelser

Før du begynner å flytte toalettet eller rive opp fliser, bør du lage et realistisk budsjett som danner et økonomisk rammeverk for oppussingsprosjektet. Legg til alle potensielle utgifter og kostnader som kommer med renoveringen. Du bør også sette av et par ekstra midler, mener ekspertene.

– Et realistisk oppussingsbudsjett bør også inneholde en buffer på 10 til 15 prosent av totalbeløpet, slik at det er plass til uforutsette kostnader. Merverdiavgift kan også slå ut på totalbudsjettet, så vær obs på om fagfolk inkluderer dette i prisen eller ikke, sier Jorunn Tharaldsen, Key Account Manager for Architects & Designers i Grohe.

SETT AV MER ENN DU TROR: Jorunn Tharaldsen, Key Account Manager for Architects & Designers i Grohe forteller at man bør sette av 10-15 prosent ekstra i tilfelle uforutsette utgifter. Foto: Grohe
SETT AV MER ENN DU TROR: Jorunn Tharaldsen, Key Account Manager for Architects & Designers i Grohe forteller at man bør sette av 10-15 prosent ekstra i tilfelle uforutsette utgifter. Foto: Grohe Vis mer

2. Tenk utenfor boksen

Er du skråsikker på at baderommet ditt trenger en totalrenovering? Dersom du har låst deg fast i tanken på et flunkende nytt bad, kan det være lurt å få en venn eller et familiemedlem til å ta en kikk med friske øyne.

– Det er verdt å tenke på både de små og de store elementene, før du blar opp tusenlappene. Da kan en venn være til god hjelp. Er det doens berøringsplate, et nytt dusjhode eller en sprek farge på hyller og skuffer som skal til for følelsen av et fresht og nytt baderom? Eller er det mer som skal til, og du trenger å flytte rundt på toalett, dusj og vask for optimal planløsning? Jo mer du tar høyde for i forkant, desto mindre sjans er det for at det oppstår situasjoner underveis som gjør renoveringen vanskeligere, sier Tharaldsen.

DinSide har tidligere skrevet om ulike tiltak man kan gjøre for å fornye deler av badet. Blant annet kan du skifte ut gule silikonfuger eller bytte ut det gamle dusjkabinettet til et nytt. Eller så kan et friskt strøk med maling over flisene gjøre susen for en god stund.

3. Legg vekk Pinterest, og ta utgangspunkt i det du har

Får du opp det ene perfekte baderommet etter det andre på sosiale medier, og begynner å sammenligne disse med ditt tilsynelatende kjedelige og gamle baderom?

Et nytt bad starter ofte med en drøm, men for mange er det ikke alltid at drømmen matcher lommeboka eller forutsetningene. Hvis du føler deg litt overveldet, kan det være en god idé å starte med ditt nåværende bad, mener Tharaldsen.

– Legg vekk Pinterest og andre inspirasjonsplattformer et lite øyeblikk. Er det elementer du liker på baderommet ditt som du gjerne vil beholde? Hva fungerer godt, og hva skaper irritasjon? Skal vanninstallasjonene bli der de er eller skal de flyttes på? Tar du utgangspunkt i det som allerede finnes, har du allerede kommet langt.

Står du derimot litt fast, eller bare er ute etter litt inspirasjon til badet, kan du med fordel sjekke ut sosiale medier og interiørmagasiner. Men husk at trender og tendenser endrer seg raskt. Det er deg og ditt behov som gjelder, så gå for noe du selv liker og som har optimal funksjon, oppfordrer Tharaldsen.

SETT DEG INN I REGLENE: Bernardo Escobar i Aquarør AS forteller at det er viktig å sette seg inn i regelverket før oppussing av badet. Foto: Aquarør AS
SETT DEG INN I REGLENE: Bernardo Escobar i Aquarør AS forteller at det er viktig å sette seg inn i regelverket før oppussing av badet. Foto: Aquarør AS Vis mer

4. Lover, regler og byggetillatelser - gjør det skikkelig fra start!

Dersom du har planer om å gå all in med baderomsprosjektet, må du gjøre deg kjent med lover og regler for at drømmen ikke skal bli til et mareritt. Dersom vann- og elektriske installasjoner må flyttes rundt på, for eksempel, er det flere lover og forskrifter du må være oppmerksom på for å ikke gå i baderomsfellen.

Så hva bør du egentlig vurdere før du kontakter en fagperson som kan hjelpe deg med å lage drømmebadet ditt? Det enkle svaret er: Så mye som mulig. Det sier Bernardo Escobar, daglig leder i Aquarør AS.

− Før du pusser opp er det lurt å sette seg inn i regelverket for å sikre at du vet hvilke lover som beskytter deg som privatperson og kjøper av tjenester og utstyr. Dette gjelder blant annet angrerettloven, el-tilsynsloven, forbrukerkjøpsloven, TEK17, våtromsnormen, plan- og bygningsloven og håndverkertjenesteloven.

BILLIG OPPUSSING: Har du lyst til å pusse opp badet eller kjøkkenet, men ikke så lyst til å bruke store summer på det? Da kan du male flisene! I videoen viser vi deg hvordan. Video: Celina Stamper. Vis mer

Trenger du byggetillatelse? Dette avhenger av hvor du bor. Søknad om byggetillatelse til kommunen er påkrevd dersom du setter opp et bad i et rom som ikke er godkjent for varig opphold, eller bygger et bad i nybygg. Skal du utvide ditt eksisterende bad eller flytte det til en annen del av huset, trenger du vanligvis ikke tillatelse fra kommunen. Dobbeltsjekk allikevel, presiserer Escobar:

− Dersom en utvidelse av badet krever at du går gjennom en bærevegg, må du søke om byggetillatelse likevel. I leiligheter og bygårder må du stort sett søke til sameiet ved utskiftning av sluk, der branncellen brytes. Og er du i tvil, er det alltid lurt å kontakte kommunen din for en avklaring.

Ved prosjektslutt, bør du samle opp all nødvendig dokumentasjon på ett sted. Et splitter nytt bad får automatisk nest dårligste karakter i et boligsalg, dersom du ikke kan vise til tilstrekkelig dokumentasjon på arbeidet utført.

5. Gjør-det-selv eller profesjonell hjelp?

Kanskje du er av den praktiske typen, og er vant til å kaste deg ut i ulike oppussingsprosjekter på egen hånd? Da er det viktig å huske på at det finnes grenser for hva du kan gjøre selv når det gjelder oppussing av bad.

− Som en tommelfingerregel har du lov til å gjøre alle de overfladiske tingene selv, som å male eller legge fliser. Dette er renoveringsarbeid som ikke har noe med strøm eller vann å gjøre. Så fort det gjelder rørleggerarbeid eller elektriske installasjoner, må du ha en autorisert fagperson til å gjøre det for deg, sier Bernardo.

For ordens skyld skal det nevnes at du har lov til å skifte brytere og stikkontakter, men du kan ikke legge til en ny stikkontakt. Dersom du bestemmer deg for å bytte ut fliser selv, bør du også være oppmerksom på at det er regler som må overholdes når du legger gulv, setter opp vegger og installerer varmekabler på badet ditt. Skulle det oppstå en skade på badet ditt, er det forsikringsselskapet ditt som vurderer om du har handlet uaktsomt. Dersom du ikke kan bevise at faglærte har gjennomført arbeidet, risikerer du at forsikringsselskapet ikke vil dekke kostnaden.

6. Lag en detaljert kjøreplan

Å pusse opp badet kan fort utvikle seg til et omfattende prosjekt – særlig ved en totalrenovering. Derfor er det absolutt anbefalt å lage en detaljert kjøreplan som inkluderer hva og når alt skal skje. Pass også på at alle produkter og alt materiell bestilles i tide, så du ikke opplever forsinkelser grunnet mangel på produkter.

Vanligvis kan du dele planen inn i tre hovedpunkter. Om du ansetter et firma med en totalentreprenør i spissen, tar de seg av punkt to og tre for deg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer