Felles huskeliste

Kravene til kjelleren er mange. Her har vi samlet de viktigste.

Publisert
Sist oppdatert

Brannsikkerhet Det må være rømningsveier og brannceller for å hindre brannspredning.

Husk også at det er lettere å hoppe ned enn å klatre opp. Er det soverom i kjelleren bør soveromsvinduene derfor konstrueres slik at de kan brukes som rømningsvei.

Planløsning og størrelse: Det gamle utgangspunktet er at takhøyden ikke bør være under 2,4 meter. I følge Pillgrim Larsen skal dette i dag forstås slik at ”takhøyden skal være høy nok”. Der du skal gå rundt og bevege deg må altså høyden være slik at du ikke skaller i taket.

Husk også at dørkarmer, og det å legge nytt gulv, vil stjele centimetere. Pass derfor på at du har noe å gå på. Som en slags tommelfingerregel kan man antagelig gå ut fra at 210 cm er tilstrekkelig.

Innemiljø: Kjellerstua må ha tilfredsstillende tilgang på dagslys og utsyn gjennom vinduene. Tidligere sa man gjerne at vindusflaten burde tilsvare 10 prosent av gulvarealet. Dette kan godt tas som et utgangpunkt også i dag, selv om det ikke er noen minimumskrav.

I tillegg bør du sørge for god luftkvalitet og ventilasjon.

- Husk at fukt og radon er et kjellerproblem, poengterer Pillgrim Larsen. Radon finnes i en gass som kan komme fra grunnen. Den er tyngre enn luft, og derfor et problem i kjellerrom og ikke i andre etasjer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer