Fem års reklamasjonsfrist for boligbygger

Fra 1. juli trer en ny lov om oppføring av ny bolig, Boligoppføringsloven, i kraft. Loven skal sikre deg som forbruker når du inngår avtaler som gjelder kjøp av bolig som ikke er ferdig når avtalen blir inngått. Loven skal også sikre deg i forhold til avtaler med entrepenører og byggmestere som skal bidra til oppføring av din nye bolig.

Den nye loven sikrer deg som bygger bolig etter 1. juli i år. Foto: Karoline Brubæk
Den nye loven sikrer deg som bygger bolig etter 1. juli i år. Foto: Karoline Brubæk Vis mer
Publisert

Loven ble vedtatt av Stortinget i juni 1997. I den forbindelse har Forbrukerrådet og byggebransjen utarbeidet nye standardkontrakter som er tilpasset loven. Avtaler kan ikke fravike loven dersom det er til skade for deg som forbuker. Det er imidlertid full anledning til å avtale bedre vilkår enn det lovteksten fastsetter.

Loven gjelder

Boligoppføringsloven gjelder i de tilfellene der du disponerer en tomt og avtaler bygging av bolig med en eller flere entrepenører eller byggmestere. Den gjelder også i de tilfellene der du kjøper tomt med ny bolig som ikke er ferdig oppført ved avtaletidspunkt. Loven dekker også oppføring av fritidboliger, og eierseksjoner samt fullstendig renovasjon/ombygging av slike typer boliger.

I loven stilles det krav til entrepenøren når det gjelder utføring av byggearbeidet og veiledning til deg som er kjøper.

Dekkes ikke

Kjøper du en ny bolig som allerede er ferdig til innflytting når du gjør avtalen, kommer dette ikke inn under denne loven, men under avhendingsloven. Skal du utføre enklere arbeid eller mindre ombygginger på et hus dekkes dette av håndverkertjenesteloven.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer