Selge bolig for første gang

Fem gode råd til førstegangsselgere

Pass deg for selger-fellene.

MEGLERHJELP: De fleste bruker eiendomsmegler når de selger bolig, men det går også an å selge uten megler. Foto: Shuttestock/NTB Scanpix.
MEGLERHJELP: De fleste bruker eiendomsmegler når de selger bolig, men det går også an å selge uten megler. Foto: Shuttestock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Du hører gjerne om alt en førstegangskjøper må passe på, og det finnes flust av tips til dem.

Men, hva med førstegangsselgerne? Hvilke feller må de passe seg for?

Dinside spurt to eksperter om dette, og her er fem gode råd fra dem:

1. Skaff deg erfaring

Det er gjort få undersøkelser på folk som skal selge bolig for første gang, og derfor kan det være vanskelig å trekke fram typiske kjennetegn. Noen er likevel en viss usikkerhet og spenning, mener Dag Jørge Hveem, høyskolelektor ved BI.

- Du kan gjøre det lurt i å spørre om andres erfaringer med salg, gjerne fra noen du har tillit til, sier Hveem.

Hvis førstegangsselgeren opptrer alene, er det lett å bli ukritisk til alt en megler foreslår i salgsprosessen, legger han til. For all del, finn en god megler du lytter til, men vurdér kritisk og etterprøv det megleren foreslår.

Eva Sørmo, forbrukerøkonom i Norsk Familieøkonomi, trekker fram at når du selger bolig for første gang, er det som regel for å kjøpe noe annet, og gjerne på grunn av endringer i livssituasjon, som samboerskap eller barn.

- Ofte ønsker du å selge boligen kjapt, da du allerede har kjøpt bolig og trenger å selge så fort som mulig. Andre vil selge før de kjøper nytt hjem, sier Sørmo.

2. Finn lokalkjent, erfaren megler

De aller fleste velger å selge med hjelp av en eiendomsmegler, spesielt første gang.

Hveem ved BI anbefaler deg å sjekke hvilke meglere som har hatt flest salg i området hvis dette er mulig, altså velge en lokalkjent megler. I tillegg bør du sjekke referanser hos andre som har solgt bolig med megleren.

Forbrukerøkonom Sørmo trekker fram Eiendomsmeglerguiden som et nyttig hjelpemiddel. Der kan du skrive inn postnummeret ditt og få opp meglere i området, rangert med kommentarer fra kundene.

- Det er lurt å vurdere mer enn én megler, gjerne to. Invitér dem hjem til boligen som skal selges, og velg den du har best kjemi med og som gir realistiske forventninger til salget, sier Sørmo.

Har du god tid til å selge, kan du gå på visninger i området du skal selge i, innhente prospekt og danne deg et inntrykk på denne måten, legger Hveem til.

3. Ikke fall for høy prisantydning

Sørmo i Norsk Familieøkonomi påpeker at det ikke er uvanlig å velge megleren som setter verdien på boligen høyest. Dette er en typisk felle boligselgere kan gå i. Du har jo kanskje personlige følelser knyttet til boligen din, og er derfor mest enig med den megleren som vurderer boligen høyest.

Eva Sørmo, forbrukerøkonom i Norsk Familieøkonomi. Foto: Elisabeth Tønnesen.
Eva Sørmo, forbrukerøkonom i Norsk Familieøkonomi. Foto: Elisabeth Tønnesen. Vis mer

- Dette kan være et feilgrep, fordi du risikerer at boligen ikke blir solgt eller ligger lenge ute for salg. Du bør velge den megleren du tror vil få solgt boligen raskest og til en fornuftig pris, sier Sørmo.

En megler som setter prisen på boligen for høyt, kan gi urealistiske forventninger. Har du mellomfinansiering, for eksempel, kan du risikere å kjøpe en dyrere bolig enn du egentlig har råd til, fortsetter forbrukerøkonomen.

4. Husk at du kan selge selv

Som førstegangsselger har du ingen erfaring fra tidligere salg, og det er derfor lett å tenke at du er nødt til å benytte seg av megler. Har du de rette forutsetningene, derimot, kan du selge boligen selv, til tross for at du ikke har solgt før, mener Sørmo.

- Velger du å selge boligen selv, kan du potensielt spare titusener av kroner, og i enkelte tilfeller kan dette være et smart valg. Det vil avhenge av hvor mye egeninnsats du har tid og mulighet til å legge ned, samt hvor attraktiv og lettsolgt boligen din er, sier hun.

Hveem ved BI er uenig i å selge uten megler, enten om det er første, andre eller tredje gang.

- Generelt fraråder jeg dette. Jeg har solgt noen egne boliger, og selv om jeg har kompetanse på området knyttet til det formelle, bruker jeg megler, sier Hveem.

Dette er særlig på grunn av markedsføring av boligen, kontakt med interessenter og håndtering av budrunder, forklarer høyskolelektoren. Hvorvidt du har hentet ut prisen markedet vil gi er også et usikkerhetsmoment.

5. Sjekk kostnadene

Tilbake til boligsalg med megler, for dette koster mer enn å selge uten. Ifølge Hveem er en vanlig provisjonssats er nå ett prosent, eller minst 35.000 til 40.000 kroner dersom boligprisen er lavere enn 3,5 millioner.

Men, det stopper ikke der: I tillegg kommer tilretteleggingsgebyr på mellom 10.000 og 15.000 kroner, oppgjørshonorar rundt 5.000, samt markedsføring på opptil 10.000 kroner. Noen meglere beregner seg også såkalt rente- og inneståelseshonorar på rundt 4.000 kroner.

- Én prosent er tilsynelatende beskjedent, men som du ser smøres det på med gebyrer i tillegg, understreker Hveem.

- Det er vanskelig å si nøyaktig hva det vil koste å selge en bolig, men normalt vil man måtte betale omtrent 100.000 kroner, supplerer Sørmo.

Derfor er det lurt å sjekke hva som er inkludert i pristilbudet megleren kommer med, ifølge forbrukerøkonomen. Det kan nemlig være lett å falle for fristelsen og velge den megleren som priser seg lavest, men flere kan da erfare at prisen er for god til å være sant.

Også Hveem framholder at det er sluttsummen som teller, men han erfarer at prismessig er det relativt tett mellom meglere, og at det ikke nødvendigvis er fornuftig å presse prisen ytterligere ned, forutsatt at den er konkurransedyktig.

Avslutningsvis trekker Sørmo fram et eksempel på hvor mye du kan spare på salg uten megler sammenlignet med, og hva du kan bruke pengene du sparer til:

  • Salg gjennom megler 100.000 kroner.
  • Salg gjennom Propr, for eksempel: 40.000 kroner.
  • Du sparer: 60.000 kroner.
  • Dette gir deg ekstra egenkapital på 60.000 kroner, gitt at salgsprisen blir den samme. Ved egenkapitalkrav på 15 prosent, kan dette gi deg mulighet til å øke finansieringen til ny bolig med cirka 400.000 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer