Fem grunner til å velge batterilys

Bruker du fortsatt «vanlige» levende lys? Det er mange gode grunner til å velge batterilys i stedet.

BILLIGERE OG BEDRE: Det er både billigere og bedre for helse og brannfare, å tenne LED-vokslys i stedet for vanlige levende lys. Og med timer får du hygge hele uka - uten å løfte en finger. Foto: KRISTIN SØRDAL
BILLIGERE OG BEDRE: Det er både billigere og bedre for helse og brannfare, å tenne LED-vokslys i stedet for vanlige levende lys. Og med timer får du hygge hele uka - uten å løfte en finger. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Joda, det er klart det er forskjell på ekte levende lys og batterilys. Mange vil kanskje si at det ikke kan sammenliknes, og at sjarmen fra et ekte levende lys ikke kan gjengis i et batterilys.

Likevel er det mange gode grunner for å velge batterilys. Her er noen av dem.

Har du flere gode grunner, eller andre tips til bruk og gode eller mindre gode produkter? Tips andre i debatten nederst.

LES OGSÅ: Test av LED-vokslys

#1: Billigere i lengden

Du får LED-vokslys i alle prisklasser, fra rundt 40 kroner og oppover. Vi har tidligere testet slike vokslys, til opptil 600 kroner per stykk.

Prisen på et vanlig kubbelys i voks/stearin varierer også mye, fra 10 kroner til 40 kroner for et lite kubbelys.

Avhengig av hvilken prisklasse du velger på levende lys og batterilys, er det mye penger å spare.

Med 500 timers brenntid koster det oss 393 kroner å kjøpe kubbelys i svanemerket stearin hos Clas Ohlson, mens samme brenntid koster 187 kroner ved kjøp av et LED-vokslys fra SafeCandle - da er batteribruk inkludert.

Etter 500 timer har vi altså spart 206 kroner på å investere i et LED-vokslys, i stedet for å kjøpe rimelige kubbelys.

ProduktInnkjøpsprisStørrelseBrenntidBatterikostnadTotalkostnad 500t
SafeCandle17910x7,5500 t2AA: 7,80187
ClasOhlson29,9012x638013,15x29,90=393
Totalkostnaden for 500 timer forutsetter at brenntiden for LED-lyset og kubbelyset er som angitt fra produsentene. Batteriprisen er basert på 10-pk AA-batteri fra Clas Ohlson.

Selvsagt forutsatt at brenntiden på lyset og batteriforbruket i LED-lyset er som angitt av produsentene.

LES OGSÅ: Forskjellen mellom de beste og de dårligste telysene

UHELDIG FOR INNEKLIMAET: Levende lys avgir større eller mindre grad av sot. Dette slipper du ved bruk av batterilys. Foto: MAHESH PATIL/FOTOLIA/NTB SCANPIX
UHELDIG FOR INNEKLIMAET: Levende lys avgir større eller mindre grad av sot. Dette slipper du ved bruk av batterilys. Foto: MAHESH PATIL/FOTOLIA/NTB SCANPIX Vis mer


#2: Bedre for helsa

Batterilys er et bedre valg for din helse, enn levende lys.

Levende lys soter, i større eller mindre grad, avhengig både av materialet det er laget av, men også hvilken type lys det er og hvordan det brenner. Og sot er ikke bra for inneklimaet. Tenner du mye levende lys, kan sotpartiklene i lufta gi deg luftveisirritasjoner og hodepine.

Tynne, høye lys soter mest, kubbelys soter nest mest og telys minst. Parafinlys soter mest, stearinlys nest mest og vokslys minst, ifølge Svanemerket.

Batterilys soter ingenting, og er det beste valget når det kommer til inneklima.

Du kan lese mer om skadelige stoffer i levende lys, hos Svanemerket.

#3: Du slipper å tenne og slokke

Batterilys er enkle å forholde seg til: Du slipper å bruke tid på å tenne lys, og du slipper å huske at du må slukke lysene når du går ut av rommet.

Mange batterilys er utstyrt med timer, og når du aktiverer den vil lyset skru seg på og av til samme tid hver dag.

Det finnes også LED-batterilys med fjernkontroll, som du kan styre fra sofakroken.

De fleste i den aller billigste prisklassen, har imidlertid kun av-og-på-knapp, men selv i denne klassen kan du få lys med timer.

SOVNER DU FRA DETTE? Med batterilys slipper du å være redd for å sovne fra hyggelysene. Foto: MORENOVEL/FOTOLIA/NTB SCANPIX
SOVNER DU FRA DETTE? Med batterilys slipper du å være redd for å sovne fra hyggelysene. Foto: MORENOVEL/FOTOLIA/NTB SCANPIX Vis mer


#4: Du kan sovne uten brannfare

Det er forbundet en viss brannfare ved levende lys.

Dette unngår du helt med LED-vokslys: De utvikler minimalt med varme, du slipper å glemme å blåse det ut når du forlater rommet - og du slipper å sovne fra brennende lys på fredagskvelden.

Å sovne fra batterilysene er helt trygt!

LES OGSÅ: Slik får du stearinlysene dine til å brenne ekstra lenge

#4: Du kan lure tyvene

Et av rådene for å lure potensielle tyver til å tro at du er hjemme, er å ha en lampe på eller å sette på en timer.

En annen mulighet i stedet for eller i tillegg til en lampe på timer, er å ha LED-vokslys med timer i vinduskarmen. For hvem reiser vel hjemmefra med «levende lys» brennende i vinduskarmen?

De mest naturtro er absolutt i stand til å lure folk på avstand.

Din mening

Kan du tenke deg å bytte ut levende lys med batterilys? (Avsluttet)
Ja!(67%) 4979
Nei, absolutt ikke(19%) 1373
Usikker(14%) 1038
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


#5: Hygge hele uka?

Mange kan hevde at hyggefaktoren i et levende lys er større enn det du får fra et batterilys.

Her er det selvsagt også kvalitetsforskjeller på lysene. Hvorvidt et batterilys kan forveksles med et ekte levende lys, vil også avhenge av hvordan det er laget og hvor det er plassert. Det er klart at du vil se at et batterilys ikke er et levende lys dersom det står på spisebordet, fordi du kan se at det ikke er noen flamme der - men du vil kanskje ikke se at lyset i vinduskarmen eller på hylla ikke er et levende lys.

Ettersom batterilysene er enklere i bruk og kan settes på timer, kan det jo også medføre at du faktisk «tenner» levende lys hver kveld- og at hyggefaktoren således smører seg utover hele uka, i stedet for kun fredag- og lørdagskvelden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer