Snøen har begynt å trekke seg bort og solen kommer med varmegradene. Det betyr at tiden er inne til å starte på vårprosjekter utendørs.

En god start er grøntområdene. Noen steder har regnet tatt sommerferie, andre steder trengs det mer vann. Hvorfor ikke lage deg en helt enkel vannspreder?
Her kan du se hvordan du går frem - og fire andre, smarte tips.
Lag din egen vannspreder
Slik gjør du det:
Ta en plastflaske og bor små hull fordelt på den ene halvdelen av flasken. Det er viktig at hullene ikke er for store og ikke lag for mange. Vannet er avhengig av å få nok trykk for å spre seg langt nok. Mange hull gir vannet flere muligheter på vei ut, noe som går ut over lengden på strålene.
Putt slangen inn i flasken. Bruk tape til å feste delene sammen. Ta gjerne en ekstra runde med tape. Når vannet treffer flasken vil du ikke at den skal fly avgårde.

Så er det bare å legge den rykende ferske vannsprederen på plenen, eller i blomsterbedet, og skru kranen på full styrke.
Tørkestativ som kan flyttes på

Hva er vel bedre enn å henge opp klær ute i solen? Tørkestativ kommer i mange former og fasonger. Men hva med å feste et i jorden, med mulighet til å ta det ned om vinteren?
Når du kjøper et stativ, følger det ofte med en liten plastikkholder. Lengden på denne bestemmer hvor langt du må grave deg ned i bakken.

Bland litt sement i en bøtte og legg sement og steiner lagvis. Plastikkholderen setter du i midten først og holder på plass ved hjelp av en lekte lagt over.
Så er det bare å la sementen tørke og fylle på med jord eller stein rundt.
Det fungerer også å fylle et gammelt hjul med sement og plassere holderen i midten. Da kan du rulle hjulet rundt og bytte på hvor klærne skal tørke.
Lag din egen huske
Ekstra kjekt er det å jobbe i hagen med familiens yngste løpende rundt. Hva med å starte sesongen med et prosjekt dedikert til dem?
En huske er ikke vanskelig å få tak i, men hvorfor ikke sette sitt eget preg på den? Det tar ikke lang tid.

Det du trenger er åtte plankebiter på 30 centimeter. Du kan kjøpe en enkel lekte på 30x48 millimeter. Husk å gi hver og en av dem en runde med sandpapir. Det er ikke så kjekt å få flis i rumpa.
I tillegg trenger du 14 trekuler med en diameter som ligner lekten. Her er det brukt 37 millimeter. De får du tak i hos de fleste hobbybutikker. Så trenger du et tau og et bor med samme tykkelse som tauet.
Trekulene kommer ofte med ferdige hull, men sørg for at det er stort nok til tauet. Bor et hull i hver treplanke, tre centimeter inn fra hver ende.
Så trer du kuler og planker på annenhver gang, med en planke ytterst på hver side. Så er det bare å henge den nye husken opp i et tre i hagen, eller i noen kroker i taket.

Organisér redskapene
Redskaper hører selvsagt med når du jobber ute. Når man har gjort unna en hard økt med graving i stein og grus, eller rakt over plenen, er det fort gjort å slenge redskapene inn i et hjørne. Hvorfor ikke få litt orden i boden?
Et plastikkrør, en sag og noen skruer, er alt du trenger. Sag røret opp i mindre biter, med en skrå side - det gjør det enklere å skru røret opp.
Fest delene med skruer til en vegg. Deretter er det bare å fylle på med redskaper som står presset inn i et hjørne.

Sjekk takrennene
Våren har så vidt kommet, så hvorfor skal man begynne å tenke på høsten? Man bør alltid ta en runde over tak og takrenner når vinteren er over. Sjekk at det ikke finnes sprekker og ødeleggelser etter snø og is.
Et problem som kan ta knekken på takrennen, er løv og annet rusk som legger seg om høsten. Med litt hønsenetting blir det mindre av dette.

Klipp til en remse med netting og bøy den over midten. Så tilpasser du den slik at den får plass i takrennen, samtidig som løv og rusk som faller ned ikke havner oppi rennen. Så slipper du å gjøre dette når det begynner å bli surt og kaldt ute.
Sjekket taket? Dette bør du sjekke før og etter vinteren
Det vil alltid være noen blader som sniker seg forbi, men dette vil minske sjansen for oppsamling av vann - som blir til is.