Fem ting du bør vite om skjeggkre

Skjeggkre-problemet er økende i norske boliger. Og er du ekstra uheldig, kan du selv få det i hus via varene fra butikken.

FULGTE MED HJEM: Da kaffen skulle pakkes ut av bæreposen, oppdaget vi en liten krabat som hadde fulgt med fra butikken. Foto: Bjørn Eirik Loftås
FULGTE MED HJEM: Da kaffen skulle pakkes ut av bæreposen, oppdaget vi en liten krabat som hadde fulgt med fra butikken. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

2019 var et rekordår for skjeggkre, og det forventes at problemet fortsetter å vokse i 2020.

Da er det greit å vite hvordan du unngår å få dem i hus, og hva du gjør om du finner skjegg- eller sølvkre i boligen din.

Ikke minst er det greit å unngå å få dem med deg hjem fra butikken.

Kan følge med emballasjen

Som Dinside har skrevet tidligere, kan papp og emballasje tiltrekke seg skjeggkre. Og det gjelder også butikkene, hvor det kan være mye papp og emballasje å boltre seg i for skjegg- og sølvkre.

Dette opplevde en i Dinside-redaksjonen, da et kre haiket med hjem på en kaffepose av papir, fra butikken, som du ser på bildet over.

Ifølge Folkehelseinstituttets rapport om skjeggkre fra 2019, under temaet innførsel, spredning og forebyggende tiltak, skriver de at skjeggkre nettopp kan spres videre fra varelagre hos handelsstanden:

«For eksempel minilagre for utleie, distribusjonsterminaler og tollagre for post og gods, varelagre hos handelsstanden, brukthandlere og loppemarked vil trolig spille en sentral rolle som spredningsveier. Denne typen steder opererer med stor vareflyt, mellomlagring og distribusjon til butikker eller kunder. Det vil være lett for skjeggkreet å haike med paller, kasser, pappesker og møbler slik at de kan etablere seg på nye steder, formere seg og så spres videre igjen», skriver de i rapporten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer