Fem ting du bør vite om skjeggkre

Skjeggkre-problemet er økende i norske boliger. Og er du ekstra uheldig, kan du selv få det i hus via varene fra butikken.

FULGTE MED HJEM: Da kaffen skulle pakkes ut av bæreposen, oppdaget vi en liten krabat som hadde fulgt med fra butikken. Foto: Bjørn Eirik Loftås
FULGTE MED HJEM: Da kaffen skulle pakkes ut av bæreposen, oppdaget vi en liten krabat som hadde fulgt med fra butikken. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

2019 var et rekordår for skjeggkre, og det forventes at problemet fortsetter å vokse i 2020.

Da er det greit å vite hvordan du unngår å få dem i hus, og hva du gjør om du finner skjegg- eller sølvkre i boligen din.

Ikke minst er det greit å unngå å få dem med deg hjem fra butikken.

Kan følge med emballasjen

Som Dinside har skrevet tidligere, kan papp og emballasje tiltrekke seg skjeggkre. Og det gjelder også butikkene, hvor det kan være mye papp og emballasje å boltre seg i for skjegg- og sølvkre.

Dette opplevde en i Dinside-redaksjonen, da et kre haiket med hjem på en kaffepose av papir, fra butikken, som du ser på bildet over.

Ifølge Folkehelseinstituttets rapport om skjeggkre fra 2019, under temaet innførsel, spredning og forebyggende tiltak, skriver de at skjeggkre nettopp kan spres videre fra varelagre hos handelsstanden:

«For eksempel minilagre for utleie, distribusjonsterminaler og tollagre for post og gods, varelagre hos handelsstanden, brukthandlere og loppemarked vil trolig spille en sentral rolle som spredningsveier. Denne typen steder opererer med stor vareflyt, mellomlagring og distribusjon til butikker eller kunder. Det vil være lett for skjeggkreet å haike med paller, kasser, pappesker og møbler slik at de kan etablere seg på nye steder, formere seg og så spres videre igjen», skriver de i rapporten.

Skjeggkreet på kaffeposen ble heldigvis oppdaget - men det er en påminner om at det kan lønne seg å sjekke for småkryp når man pakker ut varene.

Selge bolig?

Har du skjeggkre i boligen og skal selge den, er det viktig at du opplyser om det i salgsoppgaven.

Hvis ikke kan det koste deg dyrt - etter boligsalget.

Har du ikke opplyst om skadedyrproblemet, kan boligkjøperen reklamere på dette fordi det da regnes som en mangel, som igjen kan gi kjøperen et prisavslag på boligen.

Kjøpt bolig med skjeggkre?

Er du derimot boligkjøperen som har funnet skjeggkre i boligen, kan du som nevnt få prisavslag på boligen dersom det ikke er opplyst om problemet - hvis du reklamerer tidsnok.

FInner du skjeggkre i en bolig du har kjøpt, må du ikke vente for lenge med å reklamere.

Fagirektør for bolig i Forbrukerrådet, Olav Kasland, har tidligere uttalt at man generelt har fem års reklamasjonsrett på både nye og brukte boliger, men at det likevel ikke betyr at du har god tid fra du oppdager at noe er galt. Han anbefaler at det ikke går mer enn 2-3 måneder fra feilen oppdages til kjøper kontaktes.

Du kan forsikre deg mot skjeggkre

Syns du skjeggkre virker som en lite fristende gjest å få i hus, kan det være en idé å forsikre seg mot det. Da vil du kunne få hjelp til å bekjempe problemet hjemme om det skulle oppstå.

Vanlige innbo- eller husforsikringer dekker normalt ikke skjeggkre, men de såkalte super- eller toppforsikringene.

Det lønner seg derfor å sjekke med eget forsikringsselskap hvilken forsikring du trenger for å være forsikret mot skjeggkre.

Å forsikre seg etter å ha funnet kreet i hus, er derimot for sent.

Hvordan bli kvitt skjeggkre?

Har du først fått skjeggkre i hus, er den mest utbredte metoden for å bli kvitt dem å bruke såkalte limfeller.

Støvsuging i kroker og langs lister er også lurt.

Dessuten vil jevnlig renhold for å unngå å gi skjeggkreene tilgang på mat, være lurt.

FUNNET LØSNING: Forsikringsselskapet Norsk Hussopp Forsikring har fått et gjennombrudd i bekjempelsen av skjeggkre i samarbeid med Folkehelseinstituttet. Video: Øystein Sæthre / Dagbladet TV Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer