Fem ting du må vite om vedfyring

Nyttige ting du bør du vite når du bruker ved til oppvarming av boligen.

VEDFYRING: Det er kanskje et par ting du ikke er klar over når det gjelder fyring med ved. Her får du tips for å unngå utfordringer. Video: Berit B. Njarga. Reporter/klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens noen fyrer med ved fordi de syns det er hyggelig, er andre tilhenger av den gode varmen en vedovn gir.

Samtidig er det kanskje et par ting du ikke var klar over når det gjelder fyring med ved - som det kan være greit å vite om for å unngå utfordringer, og få mest mulig ut av fyringen.

Her har vi samlet fem tips det lønner seg å være klar over.

Bjørk er ikke best

Brennverdien til ved varierer etter treslag, og har noe å si for hvor mye varme veden avgir.

Og selv om svært mange nordmenn sverger til bjørkeved, er det ikke nødvendigvis den som avgir mest varme, og dermed er best.

Jo tyngre ved, jo bedre brennverdi. Her kan du lese mer om brennverdien til de ulike tre- og vedsortene.

VED: Nå som fyringssesongen nærmer seg, kan det være lurt å ha i bakhodet hvilken ved som funker best. Video: Berit B. Njarga. Manus: Kristin Sørdal. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Nye ovner bedre enn de gamle

Skal du installere ovn må du etter reglene velge en ny ovn. Fordelen med disse er at de er rentbrennende, og dermed slipper ut langt mindre svevestøv og annen forurensning enn gamle ovner.

Du kan altså bruke gamle ovner som allerede er installert, men blant annet innfører Bergen kommune forbud mot ovner som er fra før 1998 fra og med 1. januar 2021.

Ikke oppbevar veden innendørs

Syns du det er pent eller praktisk å ha veden innendørs, er det dessverre mange gode grunner til å la være:

Det kan være muggsopp på ved, som kan gi et dårlig inneklima og helseplager. Her kan du kan lese mer om hva ekspertene sier om dette.

VED: Fyringssesongen er på vei, og da er det spesielt én ting du må unngå. Video: Berit B. Njarga. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Rådet er å kun ta med inn den veden du skal bruke samme dag.

Du bør tenne opp ovenfra

Når du fyrer opp i peis eller vedovn, anbefaler ekspertene at du gjør dette fra toppen: Det er mest effektivt, du får ut mest energi av veden og det er mest miljøvennlig.

Det er altså bare gode grunner til å lære seg hvordan dette gjøres.

Skinnende rent peisvindu

Hyppig bruk av vedovn fører gjerne til at glasset i peisovnen blir fullt av sot som kan være vanskelig å få av.

Dinside har testet forskjellige vasketips nettopp for skitne peisvinduer, hvor noen sverger til avispapir, mens andre velger egne produkter tilpasset dette.

Vår killer-kombinasjon finner du i kjøkkenskapet, som du kan lese mer om her:

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer