Fengsel for slurv

Straffen for brudd på plan- og bygningsloven skjerpes betraktelig.

Det kan bli mer fristende for byggebransjen å jobbe mot slurv dersom det trues med fengselsstraff. Foto: Colourbox.com
Det kan bli mer fristende for byggebransjen å jobbe mot slurv dersom det trues med fengselsstraff. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I innstillingen fra kommunalkomiteen om ny plan- og bygningslov, foreslås det flere tiltak mot byggeslurv.

Ett av tiltakene som foreslås er en strafferamme på inntil to år for brudd på plan- og bygningsloven. Dagens lov åpner bare for straff i form av bøter, skriver tu.no.

I tillegg vil komiteen at det skal innføres en ny og uavhengig tredjepartskontroll, og at tilsynet fra kommunene skal skjerpes. I praksis innebærer det siste at kommunene får klar beskjed om å styrke sin kontrollvirksomhet.

Les mer: Skjerper håndverkerkontroll

Mye slurv

I bygningslovsutvalgets faktaundersøkelse, fremgår det at det kun blir gjort tilsyn ved tre til fire prosent av byggesakene, skriver tu.no, mens departementets måltall er 10 prosent.

Det slurves mye ved nybygg. Fra 2007 estimerte Norges Takseringsforbundt at slurv og byggefeil førte til skader for omkring 13 milliarder kroner i året.

Mange skader utvikler seg over tid, som følge av svakheter i konstruksjonen. Ifølge professor Svein Bjørberg ved NTNU oppdages bare 10 - 15 prosent av feilene før bygningen er seks år gammel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer