Ferdighus for urbane

Ferdighuskatalogene ser ikke lenger ut som nostalgibrosjyrer fra 80-tallet. Funksjonalisme og minimalisme preger flere og flere ferdighus.

Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn flest bygger ferdighus med karnapper og utspring kalt "velstandsvorter". Arkitekter flest avskyr husene, og applauderer utviklingen mot slankere linher.

Karnappsalater

- Jeg kaller det karnappsalater. De overdådige husene som skal eksponere status byr meg i mot. Jeg er derfor positiv til funkisferdighusene, men frykter at leverandørene forflater også denne stilen, sier arkitekt Kim Skaara i Skaara Arkitekter i Oslo.

Skaara nevner gal vindusplassering og planløsning som ikke er tilpasset tomta. Funkishus har ingen overflødige elementer og er gjerne godt tilpasset tomt og omgivelser.

Norske ferdighus har representert det motsatte. Selv om folk kan tilpasse husene etter egne ønsker, mener mange ferdighusene har forflatet norsk byggeskikk.

Se arkitektens vurdering og stem på huset du liker best

Dynastiet

- Så lenge typiske ferdighus står alene for seg selv, er det ikke noe problem. Verre er det når et vell av ulike hustyper bygges i boligfelt med små tomter, sier arkitekt og forsker Eli Støa ved Sintef i Trondheim.

Resultatet er den stilmessige miksen arkitektene misliker. Det norske folket, derimot, liker hus inspirert av byggestilen i andre land. Vi har villaer i Vikersund, tyrolerhus i Tjeldsund og bungalower i Bø.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer