I butikkhyllene finner du stadig flere matvarer som skal gjøre det enklere for deg på kjøkkenet, både i frysedisken og blant ferskvarene.
Men hva bør man velge når man syns det er for tidkrevende å kutte opp grønnsakene selv: Frossen eller fersk, ferdigkuttet grønnsaksblanding?
Vi har smakt på Findus "Perfekt til lapskaus" grø«nnsaksblanding og Norsk Nå Sesongens beste grønnsaker til supper og gryteretter.» Og det er forskjell, både på smak og konsistens.
Planlegger du litt, kan du komme hjem til ferdig varmmat: Middagen som nesten lager seg selv
Slik har vi testet grønnsakene

For å smaksteste de to variantene har vi laget to porsjoner lapskaus, med hver sin grønnsaksblanding. Begge rettene er laget med følgende ingredienser i like store mengder:
Ferdigkokt oksekjøtt, løk, kraft, bruning, grønnsaksblanding, salt og pepper.
Innholdet i de to posene er litt forskjellig. Mens den ferske grønnsaksblandingen inneholder gulrot, kålrot og purre, er det tre andre grønnsaker i den frosne varianten fra Findus i tillegg: Potet, sellerirot og pastinakk.
Siden potet er en vesentlig ingrediens i en lapskaus, har vi valgt å tilsette en potet i lapskausen sammen med de ferske grønnsakene.
Etter å ha fulgt anbefalt koketid til hvert produkt, var lapskausen klar til å smakes på.

Ferske grønnsaker smaker best
To voksne og ett barn har smakt på de to variantene av lapskaus.
Alle tre kom frem til samme konklusjon: Samtlige foretrakk lapskaus med ferske grønnsaker, både på grunn av smaken og konsistensen.

Dette syns vi om den ferske grønnsaksblandingen:
Pris: 39 kroner for 450 gram, 86,70 kroner per kilo
Les også: Her er de beste ferdigmat-nyhetene

Dette syns vi om den frosne grønnsaksblandingen:
Pris: 33,80 kroner for 750 gram, 45 kroner per kilo
Les også: Disse middagene er raskere å lage selv, enn å kjøpe i ferdig form
Det er verdt å merke seg at den ferske grønnsaksblandingen er nesten dobbelt så dyr som den frosne varianten.
Men pris og smak satt til side, hva med næringsinnholdet ved valg av ferske, ferdigoppskjærte grønnsaker sammenlignet med frosne grønnsaksblandinger?
Frysing er gunstig
Ifølge Berit Karoline Martinsen, forsker ved Nofima, er deres erfaring at det ikke er noen ulempe for næringsinnholdet i grønnsakene at de har vært frosset.
- Vi har sett at det ikke påvirker næringsinnholdet negativt, derimot tvert imot. De holder seg gjerne veldig bra, ikke minst fordi grønnsakene blir frosset noen timer etter plukking, sier Martinsen til Dinside.
Kutting og pakking påvirker næringsinnholdet
Om grønnsaker, respirasjon og pakking
Alle planter respirerer, det vil si at ulike organiske stoffer brytes ned for å skaffe energi til andre livsprosesser i cellene. Denne nedbrytingen trenger oksygen som alltid er til stede i luften.Fra hele til kuttede grønnsaker skjer det en sterk økning i respirasjonshastigheten. Jo finere produktene kuttes, desto høyere er respirasjonen.
Respirasjonshastigheten kan endres ved å endre temperatur, oksygentilgang og karbondioksidtilgang.
Senking av oksygen-nivået hos friske frukt og grønnsaker kan gi forlenget holdbarhet.
Kilde: Nofima.no
Hvor godt ferske, oppkuttede grønnsaker holder seg med tanke på næringsinnholdet, avhenger ifølge Martinsen av hvor fort prosessen går fra grønnsakene blir plukket til de blir skjært opp, og pakkingen av disse.
- Grønnsaker som først ligger lagret og så kuttes og pakkes, vil bli påvirket negativt, sier Martinsen, og legger til at det særlig er etter at grønnsakene kuttes opp, at de forringes.
Hun forteller videre at siden grønnsakene er «levende» også etter at de høstet, fortsetter de å respirere. Og når grønnsakene kuttes opp blir de stresset, noe som vil medføre kraftigere respirasjon.
- Denne respirasjonen kan dempes noe ved at grønnsakene pakkes med en modifisert atmosfære, som vil si mer karbondioksid og mindre oksygen enn i vanlig luft, forteller Martinsen.
Vil man være sikker på at næringsinnholdet er bevart, kan det altså se ut til å være et noe sikrere valg å velge de frosne grønnsaksblandingen.
Les også hvilke grønnsaker som bør oppbevares i romtemperatur