Dyrere strømpriser

Ferske SSB-tall: Kraftig prisøkning på strøm

Strømprisene steg med over 30 prosent det siste året, men inflasjonen bremser opp. Avgiftsøkninger ga uvanlig lav prisvekst for mat- og drikkevarer i januar.

KRAFTIG ØKNING: Tall fra SSB viser at strømprisen øker stort. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix
KRAFTIG ØKNING: Tall fra SSB viser at strømprisen øker stort. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det er først og fremst de høye prisene på elektrisitet, inkludert nettleie som bidro til at konsumprisindeksen steg med 3,1 prosent det siste året, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Ifølge Bloomberg var det imidlertid på forhånd ventet en inflasjon på 3,3 prosent, skriver Dagens Næringsliv.

I januar var prisene på elektrisitet, inkludert nettleie, hele 30,4 prosent høyere enn på samme tid i fjor, viser SSBs tall. Strømprisene økte med 3,7 prosent fra desember til januar, og bidro dermed til å dempe nedgangen i konsumprisindeksen på 0,5 prosent i januar.

– Januarsalg på spesielt klær, men også skotøy, bidro mest til nedgangen i konsumprisindeksen (KPI), og prisene på klær gikk ned 12,3 prosent fra desember til januar, sier rådgiver Kristian H. Myklatun i SSB.

Også prisene på møbler falt betydelig i årets første måned.

– Uvanlig svak prisvekst

Kjerneinflasjonen – konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JEA) – falt med 0,7 prosent den siste måneden. Fra januar i fjor til januar i år har den økt med 2,1 prosent, men også det lavere enn hva analytikerne hadde ventet. Kjerneinflasjonen er en viktig faktor for rentefastsettelsen fra Norges Bank.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer