Fikk du ikke denne til jul?

Nytt for gourmetnerdene.

Disse lekre rosa steinene kan du bruke til å lage mat på. Foto: The Meadow
Disse lekre rosa steinene kan du bruke til å lage mat på. Foto: The Meadow Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rosa saltstein fra Himalaya. Hva skal man nå med det? Jo, man skal lage mat på den.

Produktet ble anbefalt som en av årets heteste julegaver i USA av New York Times, men som vanlig er nok vi nordmenn hakket tregere når det gjelder å adoptere nye trender.

Slik kan den brukes

Saltsteinen varmes opp i ovnen eller på grillen, og brukes rett og slett som stekeplate. Litt olje eller smør på, og du kan steke egg, reker, fisk og tynne kjøttstykker. Salting kan du selvsagt droppe. Steinen magasinerer varmen godt, og kan brukes lenge etter at varmekilden er fjernet.

Eventuelt kan du også bruke den til kaldservering av sushi og sjømat. Legg den i fryseren, og den holder maten kald i en times tid eller så. De kan også brukes som underlag ved baking, om du har en av de større utgavene.

Du kan steke maten rett på saltsteinen. Foto: surlatable.com
Du kan steke maten rett på saltsteinen. Foto: surlatable.com Vis mer


Etter bruk skal platen skrubbes ren og skylles raskt. Så må den tørke godt over natten, før den kan brukes på varmen igjen.

Norges verste skapfyll: Her er kjøkkendingsen vi ikke vil ha

Gir saltsmak

Nå er jo ikke matlaging på stein et nytt fenomen. Mange lager pizza på stein eller keramikkplater. Mange har også en raclette i skapet, som kanskje også har stekestein som ekstrautstyr. Men her er det altså en stein som også gir smak til maten.

Nettstedet Saltnews.com har testet bruken av slike saltsteiner, og skriver at de gir en mild og rund saltsmak, moderat salting av maten altså, og da kanskje ikke den helsefaren man kan innbille seg. Her gir nettstedet koketips for den som vil prøve.

Les også: Den farlige smaken som får deg til å smile

Omdiskutert materiale

Saltetsteinene kommer fra gruver i Pakistan. Fargen er gjerne rødlig/rosa, og det finnes også lamper/utskjærte lykter produsert av denne typen saltstein.

Saltprodukter fra Himalaya har vært gjengangere innenfor helsekost og alternative helseretninger, der selgere og brukere lover til dels voldsomme helse- og miljøgevinster. Dette er effekter vi ikke har sett dokumentert, men det er heller ikke temaet for disse produktene.

At en saltstein derimot vil gi maten en jevnt fordelt smak av salt høres ikke ut som en overdrivelse. Og mer har ikke vi sett selgerne love om akkurat disse kokesteinene.

Vi har dessverre ikke funnet produktet i norske nettbutikker (tips andre i debatten nedenfor om du vet om utsalgssteder), men her er noen utenlandske som selger saltsteiner som gourmet-tilbehør:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer