Problemer med boligkjøp

Fikk flaggermus, loftsfluer og mus på kjøpet

Kjøperen må selv få de fredede flaggermusene til å fly ut av boligen. Men kan han kreve prisavslag på boligkjøpet?

FREDET GJEST: Finner du flaggermus i boligen din, må du la dem fly ut for egen maskin. Foto: NTB Scanpix
FREDET GJEST: Finner du flaggermus i boligen din, må du la dem fly ut for egen maskin. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjøper du en bolig som selges «som den er», kan den likevel ha mangler som du kan klage på - og få prisavslag for - i etterkant.

Da en boligkjøper kjøpte en bolig i Sørum i Akershus, oppdaget han etter kjøpet at det var en omfattende forekomst av loftsfluer og flaggermus på loftet i boligen, i tillegg til mus.

Dette var det ikke opplyst om ved boligkjøpet.

Dermed mener kjøperen det var en mangel ved boligen, og vil ha prisavslag på kjøpet.

Vil ha prisavslag på boligen

Selskapet bak boligselgerforsikringen som er brukt ved boligsalget, har derimot avslått kravet fra boligkjøperen fordi selgeren av boligen ikke hadde oppfattet fluene som et problem han skulle opplyse kjøper om.

Dessuten hadde takstmannen som utarbeidet tilstandsrapporten til boligen ikke sett verken mus eller flaggermus under sin befaring.

Saken har dermed havnet til behandling i Finansklagenemnda.

Kjøperen av boligen har bedt om prisavsalg både for utbedringskostnader og verditap på boligen. Verditapet er knyttet til at loftsfluene har vært et vedvarende problem ved boligen.

Får penger tilbake

Når det gjelder flueproblemet i boligen, slår nemnda fast at det er snakk om en mangel etter avhendingslovens paragraf 3-7 fordi omfanget av problemet er såpass stort at det skulle vært informert om til kjøperen av boligen.

Paragrafen slår fast følgende: «Eigedomen har mangel dersom kjøparen ikkje har fått opplysning om omstende ved eigedomen som seljaren kjente eller måtte kjenne til, og som kjøparen hadde grunn til å rekne med å få. Dette gjeld likevel berre dersom ein kan gå ut i frå at det har verka inn på avtala at opplysning ikkje vart gitt».

Når det gjelder problemet med flaggermus, har takstmannen opplyst om at loftet må utbedres, og boligselgerforsikringen mener at selgeren derfor kunne unnlate å bemerke spesifikt at det var problemer med mus og flaggermus på boligens loft.

Dette er ikke flertallet i nemnda enig i. De slår fast at det skal utmåles et prisavslag etter avhendingslovens paragraf 4-12, som slår fast at hvis eiendommen har en mangel, kan kjøperen kreve et forholdsmessig prisavslag. Med mindre noe annet blir godtgjort, skal prisavslaget fastsettes til kostnadene ved å få mangelen rettet.

I alt slår nemnda fast at boligkjøperen skal få 190.000 kroner til å dekke utbedringskostnadene og 100.000 kroner i prisavslag for verdiforringelsen av boligen.

Flaggermusene må fly ut selv

Når det gjelder utbedringen av boligen med tanke på flaggermusproblemet, er det kanskje ikke alle som er klar over at flaggermus er fredet i Norge.

Dermed må problemet med flaggermus på det nevnte loftet løses ved at kjøperen «lar dem fly ut selv om kvelden, deretter må det sørges for at de ikke klarer å ta seg inn igjen», slik en av takstmennene har slått fast overfor den noe uheldige boligkjøperen.

Ifølge Miljøstatus er det derimot ikke uvanlig å finne flaggermus i boliger. Likevel - skal du selge en bolig som du vet har et flaggermusproblem, bør du altså opplyse om dette i forbindelse med salget.

Miljøstatus skriver på sine nettsider at flaggermus er sterkt knyttet til bygninger og er spesielt avhengige av hus som ynglested i Norge, og at noen flaggermusarter ofte bor i hus og finner insekter i hager og rundt gatebelysning.

«Flaggermusenes vanligste tilholdssteder er under takstein og pipebekledning, på loft og i trevegger, og hvor det ellers er sprekker slik at de kan komme til. Flaggermus er ikke gnagere og gjør derfor normalt ingen skade når de oppholder seg i hus, verken på bygninger eller innbo. De bruker sprekker og hull som allerede fins i huset for å komme seg inn».

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer