Fikse skader i treverk?

Det finnes mange smarte produkter for reparasjon av småskader i treverk og møbler.

Riper og småskader: Med riktige remedier forsvinner de i løpet av få sekunder! Foto: BRYNJULF BLIX
Riper og småskader: Med riktige remedier forsvinner de i løpet av få sekunder! Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skader skjer ikke bare i gulv og vegger, det kan vel så ofte også skje med gjenstander av treverk, i en dørstokk, et skap eller annet møbel, eller til og med i et piano, et gammelt Hammond tonehjulsorgel eller annet flott instrument.

Og det fikser du ikke med sparkel.

Hvilke remedier som er best egnet, vil imidlertid avhenge av skadens type og omfang: I noen tilfeller er det overraskende lite som skal til, andre ganger kreves det mer omfattende omgang med flere forskjellige midler og løsninger.

Dype hakk og løse fliser

Slike skader kan enten fylles med plastiskt tre/formtre. Disse produktene kommer i mange forskjellige farger og nyanser tilpasset forskjellige tresorter.

Fyller sprekker og skader Formtre kommer i mange forskjellige farger og nyanser. Foto: BRYNJULF BLIX
Fyller sprekker og skader Formtre kommer i mange forskjellige farger og nyanser. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Det finnes også spesialvoks, som man gnir over skaden, eller smelter og legger inn for å fylle sprekker. Så pusser og polerer man. For å gjøre reparasjonen mindre synlig kan man også bruker penner med spritbeis, enten for å justere fargen eller for å tegne årringer og andre mønstre i treet.

Fin kamuflasje: Med spesialvoks og penner med spritbeis kan du fylle opp ig tegne strukturer i treverket. Foto: BRYNJULF BLIX
Fin kamuflasje: Med spesialvoks og penner med spritbeis kan du fylle opp ig tegne strukturer i treverket. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Fliser som har gått av kan enten limes på plass og så pusse ned limkantene, eller man kan tilpasse skaden slik at man kan sette inn en bit av en list som så pusses til.

Mindre riper og overflateskader

Ofte er det mindre skader i overflaten, som riper og små hakk. Til gjengjeld blir det gjerne flere av dem etter slitasje og uvøren bruk.

Slike småskader samt ringmerker etter glass kan ofte ordnes svært enkelt. Det finnes nemlig «vidundermidler» som tar hånd om slikt på nesten magisk vis.

Det meste av slike skader repareres med et spesialmiddel i matchende farge og den fineste stålullen av type 0000, eller en fille hvis det ikke er snakk om riper.

Middelet løser så vidt opp lakkoverflaten og jevner ut overgangen i nyansene mellom originalfargen og fargen på spesialmiddelet.

Riper og småskader: Med riktige remedier forsvinner de i løpet av få sekunder! Foto: BRYNJULF BLIX
Riper og småskader: Med riktige remedier forsvinner de i løpet av få sekunder! Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Mirakelmiddel? De fleste småskader og riper forsvinner i løpet av sekunder. Foto: BRYNJULF BLIX
Mirakelmiddel? De fleste småskader og riper forsvinner i løpet av sekunder. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Gni det inn! Med fineste stålull eller en fille arbeider du middelet inn i overflaten. Foto: BRYNJULF BLIX
Gni det inn! Med fineste stålull eller en fille arbeider du middelet inn i overflaten. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Når man har gnidd dette godt inn polerer man hele flaten. Resultatet kan bli imponerende og bare synlig når man ser reparasjonen på noen centimeters avstand.

Resultatet: Etter behandling er overflaten nesten som ny, og reparasjonen bare synlig på svært nært hold. Foto: BRYNJULF BLIX
Resultatet: Etter behandling er overflaten nesten som ny, og reparasjonen bare synlig på svært nært hold. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Denne får du i fargehandelen: Kanskje ikke like magisk som den amerikanske varianten, men klarer det meste. Foto: Produsenten
Denne får du i fargehandelen: Kanskje ikke like magisk som den amerikanske varianten, men klarer det meste. Foto: Produsenten Vis mer


Vi har brukt Restor-a-finish fra Howard Products (USA), som dessverre ikke selges i Norge, men kan bestilles fra England og leveres med kurer. (Det sendes ikke i vanlig post, siden det er brennbart materiale.)

Men det finnes også et tilsvarende produkt fra Liberon, som også fjerner ringer og småskader i lakkert og polert treverk.

Det får du i fargehandelen, sammen med en rekke andre produkter - som utfyllingsvoks og penner med spritbeis som vi nevnte tidligere i denne artikkelen - til reparasjon og restaurering av treverk i møbler og andre bruksgjenstander.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer