Fikse skader i treverk?

Det finnes mange smarte produkter for reparasjon av småskader i treverk og møbler.

Riper og småskader: Med riktige remedier forsvinner de i løpet av få sekunder! Foto: BRYNJULF BLIX
Riper og småskader: Med riktige remedier forsvinner de i løpet av få sekunder! Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skader skjer ikke bare i gulv og vegger, det kan vel så ofte også skje med gjenstander av treverk, i en dørstokk, et skap eller annet møbel, eller til og med i et piano, et gammelt Hammond tonehjulsorgel eller annet flott instrument.

Og det fikser du ikke med sparkel.

Hvilke remedier som er best egnet, vil imidlertid avhenge av skadens type og omfang: I noen tilfeller er det overraskende lite som skal til, andre ganger kreves det mer omfattende omgang med flere forskjellige midler og løsninger.

Dype hakk og løse fliser

Slike skader kan enten fylles med plastiskt tre/formtre. Disse produktene kommer i mange forskjellige farger og nyanser tilpasset forskjellige tresorter.

Det finnes også spesialvoks, som man gnir over skaden, eller smelter og legger inn for å fylle sprekker. Så pusser og polerer man. For å gjøre reparasjonen mindre synlig kan man også bruker penner med spritbeis, enten for å justere fargen eller for å tegne årringer og andre mønstre i treet.

Fliser som har gått av kan enten limes på plass og så pusse ned limkantene, eller man kan tilpasse skaden slik at man kan sette inn en bit av en list som så pusses til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer