Fikse taket selv?

At taket er tett er avgjørende, vi fikset det selv.

Publisert
Sist oppdatert

I Norge er de aller fleste eneboliger av tre. Generelt er det billigere enn mur/murstein, men krever mye vedlikehold.

I tillegg til å male eller beise huset med jevne mellomrom, må man også sørge for at de grunnleggende egenskapene hos de forskjellige delene av huset er intakt. Det betyr utskiftinger og utbedringer av bord, vinduer, beslag, takstein et cetera, for å unngå at en av trehusets verste fiender skal få overtak (bokstavelig talt) - nemlig fuktighet.

Med fuktighet kommer råte, og det kan medføre store og kostbare reparasjoner. Derfor er det viktig å sørge for at regnet ledes vekk fra huset og ikke tar seg veier gjennom åpninger som kan oppstå over tid.

Regn på avveie

Vi oppdaget for en tid tilbake at det dryppet litt vann inn over vinduet i annen etasje, men det var bare når det blåste nærmest storm og regnet sidelengs. I høst hadde vi en følelse av at det var blitt verre, at det skulle mindre til før det begynte å dryppe.

Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Da var det bare å få gjort noe med det så raskt som mulig. En ringerunde til fagfolk i nærheten var ikke oppløftende, ingen kunne se på sakene før om mange uker.

En inspeksjon på avstand viste at alle taksteiner bortsett fra én var intakte, ingen lå skjevt, dekkbordet og beslagene var i orden, men takpappen under taksteinen ytterst mot vindskiene under dekkbordet så tvilsom ut.

Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Her gjør pappen en knekk før den går opp og under dekkbordet. Siden vannet rant ned i vinduet rett under, regnet(!) vi det som høyst sannsylig at det var her skaden var.

Det viste seg å stemme.

Til verket

Gjennom kontakter i familien med erfaring på området fikk vi tak i en duk som både er vantett og fleksibel. Vanlig tjærepapp er stiv og vanskelig å jobbe med, særlig i kaldt vær.

Siden taket er svært bratt, leide vi en liten tilhengerlift. Det er langt tryggere og mer effektivt enn å stå på en høy stige. Mønet blir i praksis 3 etasjer over bakken, så det er i overkant av det behagelige.

Oppe på liften var det bare å løfte av de ytterste taksteinene og legge dem i lift-kurven, de holdt seg ikke på det bratte taket. For å gjøre det enkelt tok vi heller ikke av dekkbordet, men bare løftet det opp med et kubein.

Da kunne vi legge 30 cm brede strimler med ny, tett duk langs dekkbordet og opp over mønet. Først en god flik under taksteinene, og så i en pen sløyfe opp og gjennom klaringen innunder dekkbordet. Et lite snitt for spikrene, så var det bare å banke dekkbordet ned igjen med kloss og hammer. Til slutt la vi de den siste raden med takstein på plass.

Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Den nye duken dekker over skadene - det var flere store sprekker i den gamle pappen - og ligger godt under takstein og dekkbord.

Så nå kan høstregnet bare komme!

Konklusjon

Har du et trehus med takstein som begynner å dra på årene er det lurt å sjekke utsatte steder og potensielle svakheter i konstruksjonen jevnlig. Det er mye å spare på godt vedlikehold!

Duken vi brukte heter "Topit Polyester undertak" og koster ca 1000 kr for en rull på 25 meter. Da har du nok til huset og det meste av nabolaget...

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer