Småkryp og skadedyr i bolig

Finner du småkryp inne, bør du vente med å booke skadedyrfirma

Identifisér hvilket småkryp eller skadedyr det er snakk om, og finn ut om du kan få bukt med det på egenhånd, anbefaler Folkehelseinstituttet.

SKREKKFUNN: Skjeggkre er mange boligeieres absolutte mareritt å finne innendørs. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SKREKKFUNN: Skjeggkre er mange boligeieres absolutte mareritt å finne innendørs. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Eier du bolig, må du regne med å finne småkryp innendørs en gang iblant. Men, hvis du observerer flere kryp av samme type over lengre tid og at de blir stadig flere, går det raskt fra å være en selvfølge til et problem.

- Det er typisk at det kommer inn dyr utenfra, og dette skjer ofte om sommeren, særlig høsten. Da er det gjerne mange individer etter en fruktbar sommer som søker gode overvintringssteder, sier fagsjef Johan Mattsson i Mycoteam til Dinside.no.

Eksempler på småkryp som trekker inn er skrukketroll, saksedyr, tusenbein, skolopendere, fluer og edderkopper. Mus kan også trekke inn på næringssøk, eventuelt for å finne et godt skjulested, særlig om høsten og vinteren.

Hvis småkrypene kommer inn i en tørr bolig, vil de fleste dø på grunn av uttørking. Det er derfor få arter som kan overleve inne over tid, fortsetter Mattsson.

Når det blir et problem

Som sagt er det ikke uvanlig at enkelte småkryp kommer inn i boligen, og hvis de ikke har gode utviklingsmuligheter og finner en partner, vil det ikke bli noen formering og videre utvikling.

- Definisjonen av «mange» dyr er svært individuell, avhengig av både hvor flink du er til å observere eventuelle dyr og hvor ekkelt du synes det er. Det er derfor ikke noen grenseverdier på hva som er unormalt mange dyr, sier Mattsson.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer