Småkryp og skadedyr i bolig

Finner du småkryp inne, bør du vente med å booke skadedyrfirma

Identifisér hvilket småkryp eller skadedyr det er snakk om, og finn ut om du kan få bukt med det på egenhånd, anbefaler Folkehelseinstituttet.

SKREKKFUNN: Skjeggkre er mange boligeieres absolutte mareritt å finne innendørs. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
SKREKKFUNN: Skjeggkre er mange boligeieres absolutte mareritt å finne innendørs. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Eier du bolig, må du regne med å finne småkryp innendørs en gang iblant. Men, hvis du observerer flere kryp av samme type over lengre tid og at de blir stadig flere, går det raskt fra å være en selvfølge til et problem.

- Det er typisk at det kommer inn dyr utenfra, og dette skjer ofte om sommeren, særlig høsten. Da er det gjerne mange individer etter en fruktbar sommer som søker gode overvintringssteder, sier fagsjef Johan Mattsson i Mycoteam til Dinside.no.

Eksempler på småkryp som trekker inn er skrukketroll, saksedyr, tusenbein, skolopendere, fluer og edderkopper. Mus kan også trekke inn på næringssøk, eventuelt for å finne et godt skjulested, særlig om høsten og vinteren.

Hvis småkrypene kommer inn i en tørr bolig, vil de fleste dø på grunn av uttørking. Det er derfor få arter som kan overleve inne over tid, fortsetter Mattsson.

Når det blir et problem

Som sagt er det ikke uvanlig at enkelte småkryp kommer inn i boligen, og hvis de ikke har gode utviklingsmuligheter og finner en partner, vil det ikke bli noen formering og videre utvikling.

- Definisjonen av «mange» dyr er svært individuell, avhengig av både hvor flink du er til å observere eventuelle dyr og hvor ekkelt du synes det er. Det er derfor ikke noen grenseverdier på hva som er unormalt mange dyr, sier Mattsson.

Når det gjelder skjeggkre og sølvkre har Mycoteam utarbeidet en felleindeks som du ved en kartlegging kan bruke for å se om populasjonen er liten, middels, stor eller meget stor. Her settes antallet dyr i sammenheng med hvor stor boligen er.

Hold hodet kaldt, og ta steg for steg

Hvis det er slik at du over tid ser samme type småkryp i boligen og synes dette blir et problem, er det fort gjort å krisemaksimere med én gang og ringe et skadedyrsfirma.

Folkehelseinstituttet (FHI) framholder at du bør gjøre noen innledende undersøkelser før du booker profesjonelle skadedyrbekjempere.

Bekjempelse av skadedyr på eiendommen din, enten i hus, leilighet, hytte, hage eller annet, kan du enten utføre selv, eller du kan få profesjonelle til å gjøre jobben for deg, ifølge FHI.

Mattsson i Mycoteam er enig i dette. Det er mye en huseier kan gjøre på egen hånd, ifølge ham.

- Vi anbefaler derfor at du forsøker å finne ut av skadebildet før du eventuelt kontakter en profesjonell aktør, både fordi de fleste tilfellene kan håndteres på egenhånd, fordi skadedyrfirma ikke nødvendigvis gir nøytrale råd og fordi den del tiltak ikke skal løses med insektgift, men med bygningsmessige tiltak, sier fagsjefen.

Identifisering av krypet

Et godt sted å starte er på Internett. FHI har en svært hjelpsom skadedyrveileder, hvor du kan prøve å identifisere hvilket småkryp eller skadedyr det er snakk om, samt hvordan du bekjemper og forebygger dem.

Du kan også ringe eller sende e-post til FHIs skadedyravdeling. I en e-post kan du legge ved bilder av småkrypet og få svar etter kort tid fra en fagperson om hvilket dyr det er snakk om, og hva du bør gjøre av tiltak videre.

I tillegg kan du sende prøver til FHI, men det koster 350 kroner og det tar gjerne én til to uker før du får svar.

Ved tidlig oppdagelse og identifisering av skadedyr, kan bekjempelsen gjøres mer målrettet og bruken av bekjempelsesmidler reduseres. På denne måten øker muligheten for å få til en vellykket bekjempelse, samtidig som miljøet spares for unødvendig kjemikaliebruk, skriver FHI.

Finn seriøse skadedyrfirma

Hvis småkryp- eller skadedyrproblemet er for stort til at du kan håndtere det, er neste steg å ta kontakt med et skadedyrfima.

Da bør du få tilbud fra flere aktører, be om at firmaene inspiserer eiendommen din, få skriftlig forslag til tiltaksplan, forsikre deg om at skadedyrfirmaet er godkjent og skrive en passende kontrakt med firmaet du velger.

Følg også aktivt med under og etter bekjempelsen, slik at du kan lære mest mulig og redusere sjansene for at du får et lignende skadedyrproblem i framtiden, framholder FHI.

- Tar du kontakt med en skadedyrbekjemper, er det viktig at du bruker sunn fornuft og vurderer det som blir sagt og foreslått utført. Det er veldig mange aktører, og det er hele bredden på hva som finnes av kunnskap og evne til å løse problemstillinger på en faglig korrekt måte, sier Mattsson i Mycoteam.

Hva dekker forsikringen?

I mange tilfeller vil forsikringsselskapet dekke kostnadene for å fjerne skadedyr du oppdager i boligen din, såfremt du har tegnet riktige forsikringer.

Innboforsikringen til Fremtind, for eksempel, dekker kun veggedyr, skjeggkre og kakerlakker, mens alle andre insekter er unntatt. Bygningsforsikringen deres, derimot, dekker skadedyr og insekter som gjør skade på treverk. Unntatt fra denne forsikringen er insekter som kun er skjemmende, eksempelvis møll, edderkopper og sukkermaur.

- Dersom kunden vår ikke har gjort avtale med et skadedyrfirma allerede, fikser vi selvfølgelig det. Vi jobber alltid for å få dette til innen 24 timer etter at saken er meldt til oss, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind til Dinside.no.

Bygningsforsikringen er en forsikring du absolutt bør ha, i tillegg til innbo, dersom du eier enebolig, rekkehus og tilsvarende, legger Nielsen til. Bor du i leilighet holder det i de aller fleste tilfeller med innboforsikring, da borettslaget eller sameiet vil stå for forsikring av selve bygningen.

Forsikringsselskapet Tryg har skadedyrbekjempelse som en del av deres ekstra-forsikringer for både innbo- og boligforsikring, slik at også de som har leiligheter i borettslag eller sameier er dekket. Tryg samarbeider med Norsk Hussopp Forsikring om dette, og det er ikke nødvendig at kundene deres tegner egen forsikring med sistnevnte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer