Finner formen i Stockholm

Den norske designduoen Skogstad|Vold fikk en flying start på møbelmessen i Stockholm.

Publisert
Sist oppdatert
Når vi skaper noe, så gjør vi det for verden.Giulio Cappellini


DinSide (Stockholm): Møbelmessen i Stockholm er den største og viktigste i Norden.

Fra onsdag 6. til søndag 10. februar møtes nesten 800 utstillere, og rundt 40.000 besøkende på Älvsjö, rett utenfor Stockholm for å se det beste av svensk, skandinavisk - og internasjonal møbeldesign. Onsdag til lørdag er for bransjen, og søndag er messen åpen for alle.

Giulio Cappellini på Stockholmsmessen.
Giulio Cappellini på Stockholmsmessen. Vis mer


De fleste utstillerne er svenske, men det er også en rekke norske møbelprodusenter som viser seg frem denne helgen. Ettersom det ikke lenger er noen dedikert møbelmesse i Norge, er dette den fremste arenaen våre møbelprodusenter har for å vise seg frem - ikke bare for utenlandske, men også for norske innkjøpere.

Æresgjest på talentjakt

Årets æresgjest var italienske Giulio Cappellini, designer og kunstnerisk leder for Cappellini, en av verdens mest kjente møbelprodusenter. Han har designet et loungeområdet på messen, der utstillere og besøkende kan ta en velfortjent pust i bakken mellom slagene.

- Jeg valgte grønt, og har skapt en magisk skog, der jeg håper dere klarer å slappe av under messen, sier Cappellini.

Som ung student var Cappellini opptatt av skandinavisk design, de rene linjene, det lette inntrykket. I dag har han omfavnet det globale, både når det gjelder hvem som designer for ham - og hvem han designer for, men han er fortsatt nysgjerrig på hva skandinaviske designere har å by på.

Haakon Vold (venstre) og Petter Skogstad, sittende i Stealth Lounge. Foto: Elisabeth Dalseg
Haakon Vold (venstre) og Petter Skogstad, sittende i Stealth Lounge. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


- Det første jeg skal gjøre på messen er å se hva som skjer i Green House (en del av messen viet til unge designere og skoler, red. anm.). Det burde dere også gjøre, sier Cappellini.

Flying start

Cappellini har fått æren for å ha oppdaget noen av dagens store designere, Jasper Morrison og Tom Dixon. Ikke rart de var stolte, designduoen Skogstad|Vold, da Cappellini besøkte standen deres, og prøvesatt stolen Stealth Lounge.

- Denne stolen er inspirert av Stealth-flyene, sier Haakon Vold til DinSide. - Det er kanskje en guttegreie, supplerer Petter Skogstad da DinSides journalist ikke nikker gjenkjennende.

Stealthfly har en spesiell konstruksjon, som skal kunne reflektere radarstråler, slik at flyene ikke skal være synlige for fienden. Ikke bare er stolen inspirert av Stealth-flyenes geometriske former, Forsvarets forskningsinstitutt har produsert

Skogstad|Vold går sisteåret på produktdesign ved Høyskolen i Akershus, og planlegger å vise frem produktene sine på den tilsvarende messen i Milano i April. Vi tipper det ikke blir det siste vi hører fra disse to.

Kalender for syntesister

Speil (venstre) og Synthesist Calendar fra StokkeAustad. Legg merke til nøkkelen som er magnetisk festet til speilet nede til høyre. Foto: Elisabeth Dalseg
Speil (venstre) og Synthesist Calendar fra StokkeAustad. Legg merke til nøkkelen som er magnetisk festet til speilet nede til høyre. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


I Green House møtte vi også StokkeAustad, som viste frem flere nye prototyper. Vi falt spesielt for en kalender inspirert av syntesister; Synthesist calendar.

Den består av en metallplate, og små magneter med dato på. Disse kan du bruke til å feste invitasjoner, bilder, et cetera. Hvordan kalenderen skal se ut, bestemmer en selv.

- Noen ser året i sirkler, andre i linjer - med denne kan en selv velge hvordan året skal se ut, sier Øystein Austad til DinSide.

I tillegg viste de frem en ny stol, bord-bukker som kan settes sammen uten skruer (jatakk!), en ny lampe, og et speil i akryl, med magnet som kan holde på nøkler.

Dette er bare en smakebit på hva møbelmessen i Stockholm har å by på. DinSide Bolig kommer tilbake med flere nyheter i løpet av messen. Følg med!

Norway Says har igjen utvidet Spline-serien for svenske Offecct. Stolene fås nå også i en innpakket versjon (originalversjonen er vakker, men ikke påtrengende komfortabel) og de har designet et bord. Spline-serien kan brukes utendørs - spisestolen ble opprinnelig designet til utendørskafeen i Nasjonalgalleriets Kyss Frosken-prosjekt. Foto: Elisabeth Dalseg
Norway Says har igjen utvidet Spline-serien for svenske Offecct. Stolene fås nå også i en innpakket versjon (originalversjonen er vakker, men ikke påtrengende komfortabel) og de har designet et bord. Spline-serien kan brukes utendørs - spisestolen ble opprinnelig designet til utendørskafeen i Nasjonalgalleriets Kyss Frosken-prosjekt. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer