Tørkeballer:

Finnes ikke nyttige

Svensk test avslører at det å putte tørkeballer i tørketrommelen ikke har noe for seg.

KAN DROPPES: Svensk test avslører at det å bruke tørkeballer ikke hjelper i det hele tatt. Foto: Shutterstock / NTB
KAN DROPPES: Svensk test avslører at det å bruke tørkeballer ikke hjelper i det hele tatt. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Reduser tørketiden
– Spar strøm, tid og penger
– Separerer våt klesvask i tørketrommelen for å forkorte tørketiden

Lovordene er mange hos nettbutikkene som selger tørkeballer, gjerne til en hundrelapp eller mer for en topakning.

Disse ballene skal du altså putte inn i tørketrommelen for å gjøre tørkingen av klærne raskere, men svenske Råd & Rön er knallharde i sin konklusjon:

Tørkeballene har null effekt på tørketiden.

De brukte en best i test-tørketrommel og fylte den med variable våte tekstiler, både jeans, skjorter og laken. En slik blanding, der de ulike plaggene har ulik grad av fuktighet, er den som er vanskeligst å få tørr, og en situasjon der tørkeballene virkelig burde skinne - hvis de fungerte.

Men det gjorde de ikke. Faktisk gikk det raskere å få vasken tørr uten bruk av slike tørkeballer. Både plastball, ullball og tennisball la til et par minutter på den drøye to timer lange tørketiden, slik at man faktisk brukte mer strøm enn om man hadde latt være. Ballene hadde heller ingen effekt da Råd & Rön prøvde å tørke en våt dyne.

Dermed synes Råd & Rön at det er bortkastede penger å kjøpe slike tørkeballer. Ironisk nok bidrar de faktisk bare til mer miljøsvinn, siden de ikke har noen effekt, men tross alt er både produsert og transportert.

– Det er bare miljøforstyrrelse ettersom det går med mange ressurser for å lage dem, men uten at man får noe igjen for det, sier testansvarlig Ronny Karlsson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer