Slik avgjør banken summen du får i boliglån

Fire faktorer avgjør størrelsen på boliglånet ditt

Alle som ønsker å ta opp lån til kjøp av bolig, blir vurdert ut fra noen felles kriterier. Men det er også spesielle vilkår som kan gjelde kun for deg.

PÅ VISNING: Lite eller stort, uansett lånesum måler banken deg opp mot noen kriterier, som avgjør hvor mye du får i boliglån. Foto: Colourbox
PÅ VISNING: Lite eller stort, uansett lånesum måler banken deg opp mot noen kriterier, som avgjør hvor mye du får i boliglån. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ønsker du å kjøpe bolig, må du sannsynligvis ta opp et lån.

Hittil i år har blant annet 3.900 kunder i Gjensidige tatt opp lån til boligkjøp.

- Gjennomsnittlig låner kundene våre 2,4 millioner kroner, som utgjør i snitt 61 prosent av boligens verdi, sier Christian Haraldsen, kommunikasjonssjef i Gjensidige.

DNBs undersøkelse Eiendomspuls fra mai viser at 18 prosent av respondentene har lån på over 60 prosent av boligens verdi, og blant de unge er andelen 50 prosent.

Hvor stort lånet må være varierer ut fra boligpris, egenkapital og om du låner alene eller sammen med andre.

Likevel er det fire faktorer som banken vurderer alle lånetakere opp mot, og her er de:

1. Betalingsevne

For det første må du ha en fast inntekt som tilsier at du kan betjene lånet. Her er banken nøye på at du sitter igjen med nok penger til å kunne betjene renter og fradrag etter at alle andre regninger du har i måneden er betalt.

- Tommelfingerregelen er at du skal tåle en renteøkning på fem prosentpoeng. Dette er for å unngå at du sitter igjen med et lån du ikke kan betjene hvis renten skulle gå opp, sier Hanna Folkvord, finansrådgiver i DNB.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer